Cât de rapid treci de la î la â

Cei care urmăriți blogul meu de ceva vreme știți că multă vreme am scris cu î din i, în loc de â. Am adoptat scrierea veche ce-mi fusese predată la școală, cu excepția lui sunt pe care îl adoptasem aproape natural((și în momentul ăsta simt că sunetul din sunt-ul meu chiar bate mai mult înspre u decât înspre î)).

M-am decis totuși să trec peste toată justificarea (încă corectă din punctul meu de vedere) și să scriu cu â, chiar dacă e inconsecvent. Mai multe motive:

  1. Mă săturasem să mi se spună că nu scriu corect (inteligenții care îmi reproșau asta aveau marea calitate de a nu citi articolul meu despre de ce scriu cu î din i).
  2. Unul din reproșurile des întâlnite a fost că ‘dacă scriu cu î trebuie să scriu și cu ‘sînt’. Doar pentru că au fost adoptate în același pachet nu înseamnă că ambele schimbări sunt greșite, sau ambele sunt corecte. Pur și simplu am protestat contra lui â.
  3. Spell-checkerele nu știu să identifice corect cuvintele cu î. Dacă o fac, nu recunosc pe ‘sunt’. Enervant.
  4. Așa cum am adoptat niciun și nicio, am decis că nu are sens să lupt o luptă ce nu poate fi câștigată, și să fiu mai consecvent pentru binele cititorilor mei.

Am făcut trecerea destul de rapid. Neașteptat de rapid, de fapt. Mi-a luat două zile de utilizare a calculatorului în mod normal (scriu cam 2-4000 de cuvinte zilnic, cred) să nu necesite să mai dau Backspace ca să corectez un î aruncat aiurea, și mi-a luat o săptămână ca să nu mai trebuiască să stau de zece ori să mă gândesc ce fel de î pun.

Așa că, dacă aveți nevoie de un timp de trecere la noua scriere, cam atât vă va lua. Puteți să încercați și voi.