Rasismul românesc

În urmă cu câteva zile, niște vedete de radio (Buzdugan și Morar) recunoscute pentru faptul că fură conținut de la fraierii de pe net care nu au ce face (dar care îi dau în judecată și câștigă) au început să facă mișto de fanii și reprezentativa Republicii Democrate Congo. O țară pe care o cunoașteți mai bine ca locul în care ați fi emigrat dacă ar fi ieșit Adrian Năstase în 2004, dar pe care poate o veți cunoaște mai bine ca fiind țara care se pregătește să construiască cel mai mare baraj fluvial din lume.

Prima oară am ignorat știrea, am citit articolul de la Vali dar am considerat că oamenii sunt atât de josnici oricum încât nici nu merită să îmi bat capul cu ei. M-a atins însă mesajul lui Kamara de la Alb-Negru, și am vrut să ascult un pic despre ce e vorba. Nu am reușit. E prea abject ceea ce se scremeau ei să scoată pe post de glumă.

Nu sunt genul care să se declare deranjat de umorul care atinge și puncte sensibile. Nu mă deranjează nici umorul de autobază, îi înțeleg limitările dar și faptul că are un public. Ceea ce au făcut cei de la Zu e, însă, mult mai mult, și chiar dacă clipul acela are vreo 8 minute a trebuit să-l ascult în reprize bine distanțate, să ingerez lent șocul abjecțiilor debitate de “entertaineri”.

Eu cred că România nu e așa. Am crescut cu muzica lui Tupac Shakur, Dr. Dre, Snoop Dogg, Turbo B, Ottawan sau Boney M. Mai târziu mi-a plăcut Ray Charles, BB King sau Buddy Guy. Îmi place Samuel L Jackson și Denzel Washington. Nu e o iubire exclusivă, nu îmi plac doar artiștii negri – dar nu cred că aș putea accepta să arunc o astfel de prejudecată legată de culoarea pielii. Cum aș putea să gândesc o astfel de mizerie? Dacă e ceva ce vreau să mă reprezinte ca țară, aș vrea sa nu fie cele opt minute abjecte ale lui Buzdugan și Morar, ci minutul ăsta de la băieții de la Radio 21.

Unde e CNCD în toată povestea asta? Unde este glorioasa lor atitudine de protecție a minorităților? Ce a făcut în toată treaba asta? Unde sunt oamenii publici care să se revolte? Cum iau atitudine artiștii care se pupă zilnic pe bot cu băieții de la Radio Zu, în speranța că o să le pună piesele în playlist?

Ăștia nu sunt Buzdugan și Morar. Poza și clipul cu scuzele via Andrei Cismaru
Ăștia nu sunt Buzdugan și Morar. Poza și clipul cu scuzele via Andrei Cismaru

One Reply to “Rasismul românesc”

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.