Realitatea statistică vs. realitatea individuală

Într-un demers care le face mai mult rău, pe care l-aș echivala cu „trântitul cu fundul în baltă” pe care îl face un copil de doi ani care nu a primit acadeaua, PressOne a publicat un articol despre cum, în ciuda faptului că premierul zice că România o duce bine, iată, am găsit trei români care nu o duc bine. Textul, „cât de wow o duc românii…” e unul care nu trădează foarte multă inteligență; autorul, Răzvan Filip, ne explică demersul lui:

Anunțurile triumfaliste ale premierului au făcut înconjurul internetului, devenind subiect de meme, în contextul în care cei mai mulți dintre români numai „wow” nu se simt după un an și jumătate de pandemie.

Senzația că guvernanții sunt paraleli cu realitatea în care trăiește omul de rând a fost întărită și de ministrul Muncii, Raluca Turcan, la începutul lunii iulie. Aflată în dialog cu un român care se plângea că nu poate trăi din salariul minim pe economie, politiciana i-a sugerat acestuia să-și caute un job part-time. Bun, îți iei un job part-time, dar ziua are doar 24 de ore. Dacă viața ta e dedicată exclusiv muncii și supraviețuirii, când mai ai timp să faci și lucruri pentru tine?

Pornind de la aceste două mostre de ignoranță guvernamentală, PressOne lansează seria „Cât de wow o duc românii”, în care încercăm să vedem ce face și ce-și permite să facă românul de rând cu banii pe care-i câștigă într-o lună sau un an de muncă.

Dacă l-ar fi chinuit măcar un pic intelectul pe Răzvan Filip probabil și-ar fi dat seama că e imposibil să găsești un singur român care să ne reprezinte pe toți românii corect din punct de vedere statistic. Și că statistica aia vorbește de o medie - când o statistică zice că românii dau 50.000€ pe mașina personală, statistica respectivă poate a prins un bolid de 491.000€ și nouă alte hârburi de 1000€ bucata. Statistica nu spune cum trăiește fiecare din acești zece români, și, de fapt, e foarte departe de experiența tuturor.

Așadar în momentul în care premierul zice că indicatorii lui statistici arată foarte bine asta nu înseamnă că toți românii o duc mai bine. Înseamnă că pe viitor indicatorii ăștia vor ridica nivelul de trai al tuturor (dacă nu avem niște anomalii oligarhice), și că la un moment dat chiar și oamenii pe care îi aduce PressOne să le scobească în răni ca să sângereze în fața ochiului public o s-o ducă mai bine.

E evident că autorul e rău-intenționat - scopul lui e să atragă acea mulțime căreia îi place să victimizeze, acea mulțime care dă clic pe orice confirmare că România e de c***t. Că e contraproductiv, că în cele din urmă acea mulțime, dresată spre autodeprimare, merge înspre abandonul instituțiilor de presă care contribuie la depresia lor, asta e o discuție pe care cineva ca Răzvan Filip, omul lăsat cu inteligența netrădată, nu cred că o poate avea. E clar că articolul respectiv vine pe filon marxist, în care toți oamenii sunt o copie a aceluiași individ, și deci dacă unul din noi suferă că nu merge la mare anul ăsta suferim cu toții. Acea distopie egalitariană poate că ar justifica un astfel de articol, dar până ajungem să-i punem greutăți de gât lui Harrison Bergeron mai avem, deci s-o lăsăm mai moale.

Ce trebuie luat din discursul primului ministru este că realitatea statistică arată lucruri pozitive. Asta înseamnă că în timp o să vedem un efect pozitiv al lucrurilor care se întâmplă acum. Ceea ce ar trebui să facă PressOne, dar aparent nu mai știu să o facă, e să verifice datele pe care le pune la dispoziție biroul Primului Ministru și să evidențieze unde e minciuna. Minciuna lui Cîțu nu e că Mariana textilista nu își permite un concediu, ci, dacă există, e în felul în care a fost construită statistica, felul în care a comunicat fragmentar datele, etc. Pentru că, după cum bine zicea Ovidiu la un moment dat, o caracteristică a statului român este că statul român minte când comunică orice informație, verificabil pentru orice erou personal pe care îl aveți în administrația publică a acestei națiuni.

Dar treburile astea nu se fac cu Răzvan Filip, se fac cu oameni care au curajul să verifice, au verticalitate, și nu recurg la trucuri de doi bani pentru a smulge o lacrimă de la voi.

Cam cum arată realitatea americană conform PressOne. Oare câte concedii își permite marghioala din Skid Row? Fotografie: Suzanne Stein

Cam cum arată realitatea americană conform PressOne. Oare câte concedii își permite marghioala din Skid Row? Fotografie: Suzanne Stein