Reamintire: 13-15 iunie

Ieri, Vali Petcu m-a uns pe suflet cu un remember 13-15 iunie și cu un clip de voie bună. Pe Plus a mai repostat și Simona Tache un articol mai vechi, de cînd se împlineau 20 de ani de democrație originală. Recomand articolele ei pe tema asta, merită reamintite de fiecare dată cînd Victor Ponta, acest nepoțel al bunicuței, dă cîte o lege.

Pentru copiii care sunt prea mici să știe sau pentru adulții care sunt prea preocupați să-și amintească, în iunie ’90, o largă mișcare de protest contra neo-comunismului promovat de Ion Iliescu și gașca lui.

O revoltă pașnică pornită contra monopolului asupra puterii și mijloacelor de comunicare stabilit de “bunicuța” Iliescu, care devenise prea stînjenitoare pentru cei ce puseseră mîna pe ciolan și nu vroiau să-l lase din mînă, a fost înăbușită cu bîte și cu ‘voința populară’. După aproape două luni, răbdarea nomenclaturiștilor transformați peste noapte în ‘domni’ ajunsese la final. Soluția nu era nouă: fusese folosită în 1947 contra demonstranților ce sprijineau greva regală, și a fost denumită, original, “mineriadă”.

E normal să uităm “Moarte intelectualilor” și “Noi muncim, noi nu gîndim”. E normal să îl uităm pe Iliescu mulțumindu-le din toată inima minerilor pentru felul exemplar în care au sprijinit democrația originală românească. Și probabil e foarte normal ca 22 de ani mai tîrziu partidul găștii care punea mîna pe România în ’90 cîștigă 50% din voturi, făcînd din PNL, una din țintele de atunci, un partid irelevant.

Și mai e normal și să ne dorim să emigrăm. Acum, cît Ponta încă ne mai lasă libertatea asta.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.