Recruiterii și ITiștii

Acum câteva săptămâni văzusem pe cineva care se întreba de ce ITiștii sunt atât de agresivi cu recruiterii. Argumentele sunt foarte multe, de cele mai multe dăți recruiterii sunt leneși, îți oferă joburi mult sub calitățile tale, lucrează cu oameni cu salarii mult superioare a ceea ce câștigă și nu le înțeleg foarte bine. Și când am argumentat în felul ăsta am părut arogant și agresiv, exact cum se poartă ITiștii buni cu recruiterii.

Așa că ieri am dat peste acest articol, în care cineva îi ia un interviu unei recruiterițe cu experiență. Sunt multe lucruri care se văd acolo, inclusiv faptul că tipa are experiență, numai că ce se vede cel mai bine e o imagine a omului de IT care pur și simplu nu îi e caracteristică. Vorbim de o imagine împrumutată din ceva filme proaste din anii ’80.

De exemplu, la întrebarea care o enervează „Cum e să lucrezi cu autiștii ăia?” tipa nu neagă că ar fi autiști, ci o deranjează faptul că oamenii nu au recunoștință față de oamenii care fac și dreg. Dar da, îi consideră autiști, incapabili să se descurce din punct de vedere social – și da, sunt de acord că mulți programatori se simt bine cu imaginea asta și o hrănesc, dar real? procentul e foarte mic. Sunt foarte puțini oameni afectați mental în IT – majoritatea oamenilor din IT sunt oameni cu o viață socială normală, cu venituri peste medie care în cel mai probabil caz nu sunt pierduți într-o conversație cu un recruiter.

Apoi, mitologia pe care o creează tipa e revoltătoare. Nu pentru că pe alocuri nu ar fi adevărată, și că se apucă să descrie munca de ITist cam cum descrie un membru al tribului ce face șamanul în cortul lui. Asta e de așteptat. E clar că nu înțelege partea asta și o descrie ca pe o magie. Partea revoltătoare este cea cu „sunt extraordinar de buni”. Nu, nu sunt buni, oamenii din IT-ul românesc nu sunt foarte buni, oricum ar întoarce-o recruiterii. Calitatea lor e foarte slabă, în mare parte pentru că există o lipsă de preocupare pentru fond, oamenii din programare trăiesc prea bine și nu își pot „ascuți” skill-urile pentru că lipsește acel element necesar numit „foamea”. Lipsește motivatorul, lipsește ambiția. Oamenii de IT din România sunt în general mediocri, rar buni, extrem de rar foarte buni.

Și, spune Andreea, „salariile oamenilor din IT sunt mai mari decât ale altora pentru că au una dintre meseriile cele mai grele de pe piață, pentru că aduc în firme sume enorme de bani și pentru că sunt prea puțini”. A doua parte a argumentației e corectă, prima parte e însă falsă. Și văd pe an ce trece cum meseria devine tot mai ușoară și cerințele de la programatori din ce în ce mai subțiri, în schimb pretențiile lor salariale sunt din ce în ce mai mari. Marginea de profit este astăzi mult mai mică, și România va trebui să-și schimbe profilul IT din cauza asta – salarii prea mari, nemeritate pentru oameni care nu își fac treaba.

Nu, nu mai sunt „sufocați de muncă”, sunt în marea lor majoritate ținuți în puf, lăsați să facă ce le trece prin cap, și la prima dificultate schimbă jobul pentru că sunt mulți oameni disperați să îi ia, pentru că nu-și caută oameni pe termen lung.

Și acum să explic, pe scurt:

 1. ITiștii sunt agresivi cu recruiterii pentru că recruiterii le permit asta. ITiștii sunt marfă bună, ușor de plasat, care își schimbă destul de des jobul, și ei știu asta – piața e foarte bogată, și fiecare e agresiv ca să ajungă în locuri mai bune.
 2. Există acea graniță magică pe care recruiterii o pun între ei și ITiști, crezând că ei fac lucruri magice. E o falsă impresie, majoritatea nu cunosc chestii prea avansate, și am vorbit mai des cu recruiteri cu potențial mai bun ca programator decât mulți programatori cărora le-am ținut interviuri tehnice.
 3. Mulți recruiteri nu cunosc sau nu înțeleg pretențiile ITiștilor buni. Ăsta e motivul pentru care foarte des, mobilitatea oamenilor de IT de nivel înalt se întâmplă fără recruiter, prin contact direct. De vreo zece ani încoace contactul meu cu recruiteri a fost întotdeauna la nivelul de: nu, mulțumesc, nu sunt interesat – doar cei care lucrează direct (ca angajați de HR) pentru firmele de IT mai știu ce vorbesc.
hackerman
Cam așa mă vede un recruiter. În schimb, sunt un individ cât se poate de normal. Cât se poate, no.

18 Replies to “Recruiterii și ITiștii”

 1. Dumi

  Spui că ai fost catalogat arogant, ca un ITst bun. De ce mai exact ești tu unul bun?

  Apoi spui că în România sunt puțini buni. Iar tu evident, în mintea ta, faci parte din grupul select.

  Dorin, duhnești a aroganță. Exact ca un ITst care are relativ mulți ani la activ dar care este profund mediocru.

  Ești doar un pseudo intelectual cu pretenții care o să devină irelevant curând și în consecință arunci cu noroi în cei care vin din urmă.

  Mult succes.

 2. Cristi

  Asa-i ca iti strica toate planurile pe termen scurt si mediu?
  Hai sa aruncam cu cãcat peste oricine indrazneste sa aiba o parere diferita fata de ce trebuie promovat.

 3. Dorin Lazăr

  Mulțumesc. Nu discut cu oamenii care nu au un minim de respect față de interlocutor. Dacă ai fi citit articolul ai fi aflat și de ce îmi „permit” să spun lucrurile astea.

 4. Roxana

  Dumi, de unde știi că nu e IT-ist bun? Faptul că știi că ești bun în ceea ce faci nu e neapărat o aroganță; poate însemna și că știi care e nivelul pieței și știi care e nivelul tău. Dacă ai și respect pentru ceea ce faci, o să ajungi să te enervezi când vin oameni să-ți ceară lucruri stupide/inacceptabile.

 5. Mircea

  haha! ITistii agresivi cu recruiterii? credeam ca varianta opusa e cel mai intalnit caz.
  ce se intampla acum pe piata muncii IT e oricum sublim.

 6. Andrei

  Păi îi recrutează pe cei mai buni. Şi indienii au câțiva buni la populația lor mare. Asta face parte din moştenirea comunistă, să ne credem buni dacă câțiva sunt buni. Au văzut tu zeci de produse de importanță internațională făcute în ro de firme româneşti? De ce nu a incercat nimeni să facă o firmă de dezvoltat jocuri aici în ro? Nu o filială a alteia. Alții pot noi nu. Te doare că îți spune că eşti mediocru? Ieşi în evidență cu o idee interesantă,detalii la un proiect important la care ai contribuit.

 7. Andrei

  când m-am trezit dimineaţa am dat reply la un post, l-ai şters (comentariul omului) sau o iau eu razna?

 8. nea_caisă

  Fassinating. Întotdeauna am vrut să aflu ce înseamnă să fii un IT-st non mediocru așa ca mine. Poate ne luminezi într-un articol cu toate că nu-mi pun speranțe mari în asta văzând că după atâta amar de ani nu realizezi că IT-ul e doar o unealtă, nu o virtute. Și spune-ne rogu-te dacă în evaluare calitativă a programatorilor din România ai luat în considerare și vârsta și potențialul de învățare al mediocrilor. Că poate nu dracul chiar așa negru. Ba mai mult, vezi poate atitudinea asta superioară nu cumva creează un mediu ostil care menține mediocritatea. Dacă ești superior, ajută-i pe ceilalți, nu le scoate ochii. Acvila non capit muscas.

 9. Adi Dancu

  Problema mai are o fatada… majoritatea recruiterilor din IT sunt sub-mediocri. Plini de clisee, cu atitudine mai jalnica decat a unor comis-voiajori, insa cel mai grav fara capabilitatea de a asculta cu adevarat interlocutorul. Sa nu mai vorbim de lipsa de intelegere (macar hi-level) a sub-domeniilor sau profilelor tehnice (desi ar fi obiectul muncii lor).

  In general industria IT atrage foarte multi re-calificati din cauza fluxului de capital extern. Unii se reprofilează si fac fata cu brio. Altii insa raman la stadiul de burtologie si incearca cu disperare sa fenteze siatemul (cu convingerea ca “scoala vietii” pe care o au la activ o sa ii scoata oricand din orice c@cat).

  Ce se intampla… parerea mea… 🙂

 10. Dorin Lazăr

  Foarte puțini vorbesc despre munca, reală, pe care trebuie să o depui. Nu am o problemă cu reprofilații, atâta timp cât muncesc și-și realizează limitările.

  Mă enervează când totuși recruiterii (sau oricine) divinizează ITiștii români. Le cunosc limitările, și tu la fel, și știm amândoi că doar puțini merită genul ăsta de laude

 11. vasile popescu

  Nu prea stiu in ce domeniu lucrezi in IT, doar ca e cam trist ce spui tu acolo.
  Pe de alta parte lumea din jurul nostru e doar o reflexie a mintii noastre, asa ca daca esti un arogant care ii priveste pe alti de sus probabil iti par marea majoritate mediocrii. De altfel exista un test care demonstreaza ca mediocrii in general sunt f siguri de ei, pe cand cei buni in domeniul lor sunt plini de indoieli pt ca li se pare ca e usor pt toata lumea ce e usor pt ei.
  Lucrez de 4 ani in domeniu si am lucrat cu IT-isti din vreo 7-8 natii diferite. IT-istii romani nu sunt mai buni sau mai prosti ca altii. Orice padure are uscaturi si e normal ca aia cu adevarat buni sa fie putini.

  Oricum sunt curios ce recruteri cu potential de programatori cunosti tu. Recomanda-mi si mie cativa sa completam echipele la mine in firma.

 12. Vasile

  Tipa e recruiter în IT, Dorin. Înțelegi chestia asta?

  Înainte să te revolte mitologia pe care o generează, amintește-ți că recruiter-ul freelance trăiește din comisioane. Logic că va căuta să flateze marfa pe care o vinde mai departe, ca să vină la ea și nu altundeva. Și o face tocmai pentru că e un recrutor cu experiență. Ok, te pierde pe tine și pe cei foarte puțini, dar comisioanele se fac cu ăla mulți, chiar dacă sunt plătiți mai prost 🙂
  Ce naiba, nu e evident?

 13. Vasile

  Mă și amuză scena în care vine recrutorul tău ideal, cu simț critic în exces, care se presupune că ar fi și bun în ceea ce face și dă interviu:
  – Da, pana mea, sunt niște putori mediocre autosuficiente majoritatea, mulți reprofilați de pe filologie pe web, că foamea-i mare și n-ar fi în stare să bunghească o arhitectură cît de cîț sănătoasă nici dacă viitorul omenirii ar depinde de asta. Acum veniți la fata să vă lipească de-un fraier care vă plătește puțin, că mai mult nici nu meritați, cyber-traseiștilor, să aibă și gura mea o pîine de mîncat!

  Sunt pe deplin convins că s-ar înghesui pușlamalele în centrul ei de plasament. Mhm. Tipa zice exact ce trebuie să zică cineva care vrea să trăiască din biznisul HR IT.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.