Reductio ad Huidum

A apărut un fenomen super-inteligent în presa și blogurile românești, fenomen pe care l-aș numi ‘Reductio ad Huidum’. Pentru cei ce nu cunosc, termenul derivă marginal din ‘Reductio ad absurdum’, un procedeu matematic pentru demonstrarea unor afirmații. Acest procedeu e foarte eficient, pentru că demonstrează că anumite fenomene nu pot exista; în momentul în care ai o reducere la absurd a unei afirmații matematice, opusa este adevărată (unde afirmația opusă poate să fie un cîmp suficient de larg).

În internet, procedeul s-a transformat. Observat prima oară de filosoful Leo Strauss, în dezbateri s-a strecurat fenomenul numit '

Reductio ad Hitlerum’, procedeu prin care argumentele unui vorbitor sunt reduse la asemănarea lor cu opiniile lui Adolf Hitler. Fenomenul a fost observat mai apoi de către Mike Godwin, care a emis celebra ‘lege a lui Godwin’: Pe măsură ce o discuție online se prelungește, probabilitatea ca ea să includă o paralelă cu naziștii sau Hitler tinde către 1.

Iată, sunt nefericitul care trebuie să emită o lege similară pentru Internetul românesc. Sper să nu o numiți ’legea lui Dorin’ sau ’legea lui Lazăr’, dar uitați-o aici: „În urma fiecărui arest sau pedepse cu închisoare cu executare pentru orice interlop cu oarecare vizibilitate publică ce și-a făcut averea înșelînd statul român (deci furînd banul contribuabililor) se va ajunge invariabil la comparația pedepsei primite cu cea a lui Șerban Huidu”.

Este o ‘Reductio ad Huidum’, absolut naturală, pe care pînă și luceafărul presei scrise, corifeul jurnalului tipărit, epigonul copacilor morți care este Cristian Tudor Popescu, a folosit-o în ultima bîrfă pe care a publicat-o pe la cine îl mai lasă să-și exprime opiniile.

Nu contează că e irelevant. Ce contează e că ținem mai mult la hoții noștri favoriți decît la logică.