Relaxaaaaaaareeeeeee

Acu’ zarurile sunt aruncate. Și pentru că am reușit să îmi scot nervii ăia din sistem vorbind aici… voi știți ce o să fac. Voi știți și ce o să faceți voi. E problema și alegerea voastră; eu unul sunt împăcat și bucuros de alegerea mea. Îl iau pe Rațiu, ca model: o să-mi dau și ultima picătură de sînge ca să mă asigur că poți să nu fii de acord cu mine.

Și acum e timpul să ne relaxăm un pic cu aceste gînduri în minte. Să mai fim mulțumiți că avem două mîini, două picioare, și să ne vedem de viața noastră. Că atunci cînd ești mereu cu un pas în spate, urmărind cu atenție ce hoții mai fac, vei rămîne exact așa… cu un pas în spate.

Ce-o fi o fi, îmi zic, și merg mai departe. O fi cald, o fi răcoare, o fi bine, o fi rău… avem dreptul să fim bipolari și deodată să nu ne mai pese. S-au arătat caracterele tari, s-au arătat caracterele slabe, cărțile au fost jucate. Învățăturile se vor trage în timp. Am trecut prin timpuri tari, dure, și cei care nu și-au pierdut capul sunt adevărații învingători. Important e ca noi, ca oameni, să fim peste timpuri, nu invers. Dacă reușim asta, atunci da, atunci merităm laude.

Vremurile tari arată oamenii tari, dar arată mai ales caracterele slabe. Contrastul e prea mare, orbitor chiar. Oamenii slabi sunt încremeniți în proiect, au o inerție mult prea mare, sunt prea greoi; ori specia noastră a supraviețuit pentru că oamenii au știut să se adapteze.

Mă uit înapoi și văd că știu să zic ‘am greșit’. Acesta, cred eu, e cel din urmă pas spre maturizare: să recunoști cînd greșești și să nu-ți fie rușine să recunoști asta, față de oricine. Țin capul sus, și sunt mîndru de ce am făcut. Ceilalți rămîn la mărunțișuri.

Și acum, zic eu, vremurile tari s-au dus. Rezultatul e previzibil, chiar dacă în disperare, partizanii unei tabere sau ai celeilalte speră că lucrurile nu stau așa cum vor sta. Desigur, vor fi acuze. Ați încălcat constituția, ați încălcat democrația, ați călcat pe poporul român. Da’ asta vrea poporul român, altfel rezultatul ar fi fost altul!

De-asta zic, vremurile tari s-au dus. Începutul e cel mai greu, poate să o confirme orice virgin de 18 ani. După aceea lucrurile merg din inerție; și asta e exact ceea ce urmează: inerția. Tot ce se va întîmpla nu va mai fi surprinzător. Bun? Rău? Dacă nu știam pînă acum, experiența de acum ne confirmă că bine sau rău sunt relative.

Pentru mine, în sfîrșit, urmează relaxare. Drumul e făcut; și nu uitați, în cazul unei dictaturi reale există, oricum, trei soluții, așa ne-a învățat Nicolae Steinhardt. Dar ah, ce tristețe: eu vă citesc din Steinhardt, iar voi din ciutacul de Gîdea.

PS: V-am zis că am avut dreptate cu ‘colonelul’ Turcescu? Ah, nu? Păi nu mai trebuie, cum ziceam… caractere tari, vremuri tari… 

Relaxaaaaaaaaaaaaaaareeeeeeeeeeeeeeee… vineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


15 Replies to “Relaxaaaaaaareeeeeee”

 1. Vlad

  In zilele de azi exista si a patra solutie, rezultata din aplicarea articolului 13 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului: Iti incarci boceluta (deobicei “boceluta” intelectuala, ca numai aia are valoare), iti pupi rudele, si-o tai. Intr-o tara de cultura vestica, care probabil ca are problemele ei, dar macar in care nu exista absolutism.

 2. Mircea

  o tot o dai ca ai avut dreptate cu Turcescu. atentie, omul a avut grad care i-a fost revocat, nu ca nu l-a avut deloc. din punctul meu de vedere nu a fost o dezinformare, a fost o realitate corect prezentata. ca omul nu “a stiut”, ghinion, asta probabil nu o vom afla niciodata. magar a fost ala care i-a pus pe liste de avansari, sper sa infunde puscaria. ma intreb care a fost intentia lui de a avansa sau grada persoane diverse fara sa le spuna…? murdara e politica!

 3. Dorin Lazăr

  1) Cînd s-a dat ordinul de revocare? Trebuie să fie cîndva în ultima lună pentru că, nu? Gîdea a arătat un document (hahahahahaha) oficial de la MApN în care zicea că da, este colonel PLIN.
  2) Ce era cu ‘PDL’ în coadă la Turcescu pe listă?
  3) De ce ăștia vorbesc de ‘locotenent-colonel’ și nu de ‘colonel’ cum era pe lista lui Gîdea?
  4) De ce apar toate discrepanțele alea de care am vorbit în articolul de acum o lună?
  Murdară e politica… Și mai greu cu bunul simț și logica.

 4. Allure

  Chiar ma pregateam sa notez exact asta, cit de universal esti 🙂 RH-ul…hmm…ma indoiesc. Sunt pozitiva de felul meu, deci cred ca si el e 😀

 5. Mircea

  bun simt in politica? esti naiv… soricul e gros pe toti politicienii. si plecand de la ei din varf, pana jos la ultimul agarici din administratie.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.