Cât de relevanți sunt ITiștii români?

Într-o discuție pornită de la Ionuț Staicu și continuată la Vali Petcu se pune problema relevanței ITiștilor români. Dacă la Ionuț e destul clar că e vorba de o postare stârnită din ceva frustrări de la un dialog desfășurat prin social media, la Vali o exagerare voită pentru a puncta niște idei greu de combătut. Nu îi contrazic pe niciunul, doar vin cu un propriu punct de vedere: ITiștii români sunt irelevanți pentru că nu sunt buni la meseria lor.

Pentru că mă interesează mai puțin de validitatea părerilor lor politice (deși, cum observă Vali, sunt vocali și așteaptă să fie ascultați pe motiv că ar fi vreo elită intelectuală), o să mă uit exclusiv la realizările lor profesionale. Și sunt puține și greu de cuantificat. Nu avem succese mari la activ – poate în afară de antivirusul Gecad (încorporat în Windows 10 acum), cel de la Bitdefender, și o companie UiPath despre care nu cunosc nimic pentru că nu mă interesează, nu am mai auzit de vreun succes răsunător al IT-ului românesc.

Vorbim de o țară în care e aproape imposibil să găsești o tastatură cu layout de limbă română, e imposibil să găsești software de calitate tradus în română, campioană la zilieri (faptul că îi spune outsourcing nu o spală), fără o identitate tehnologică clară.

Nu avem minți extraordinare care să ducă știința și tehnologia mai departe. Și nu mă refer la oamenii precum Andrei Alexandrescu, care au succes pe banii și pe investiția unor companii mari din SUA sau din vest, pentru că acolo mediul e mult mai bun pentru toate națiunile, nu doar pentru noi – e marele lor avantaj că au reușit să creeze condițiile pentru ca români, bulgari, ruși, ucrainieni, indieni, chinezi sau mgambezi să emigreze la ei și să prospere în tehnologii „cutting-edge”.

Că nu ai oameni care să împingă mai departe tehnologia, să fie capabili să emită niște păreri teoretice solide care să împingă domeniul un pic mai în față (și să o facă de aici, din România), că nu ai ceva care să demonstreze capacitatea de a fi mai mult decât niște utilizatori de tehnologie, ASTA este ceea ce îi face pe ITiștii români să fie irelevanți, doar niște oameni din clasa de mijloc care au păreri și sunt un pic „entitled”.

ITiștii sunt irelevanți. Părerile lor, foarte des, la fel de irelevante, nu pentru că nu ar putea schimba ceva în lumea din jurul lor ci pentru că nu au capacitatea de a se strânge pentru a acționa. Că de vorbit putem toții, de scris chestii pe reddit, Facebook, Twitter sau blog (iată!) putem, fără probleme. Mai greu cu făcutul – și cum ITiștii sunt niște oameni foarte ocupați, nu prea au timp de făcut lucruri în jurul lor. De-asta o să rămână irelevanți și din punct de vedere social, cultural sau tehnologic.

Când o să se schimbe asta? Când o să ai o sută de bloguri tehnice din care zece sunt urmărite de câteva zeci de mii de oameni din toată lumea. Când Facebook-ul o să aibă mai puțin trafic, dar ONG-urile o să vadă mai mulți ITiști implicați în activități sociale.

Irine Meier, cosplayeriță,

66 Replies to “Cât de relevanți sunt ITiștii români?”

 1. BGDN

  Inlocuieste IT-isti cu orice alta meserie practicata in Ro si pastreaza restul textului fix asa cum e. Felicitari, ai scris un articol general valabil pentru orice si oricine.
  Mai pe intelesul tau, tocmai ne-ai spus ca apa e uda.

 2. Analfabetu

  Da, fanariotii au introdus breslele in Tarile Romane (Muntenia si Moldova) pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Sper ca nu vrei sa ne comparam cu Occidentul unde breslele existau cu vreo 500 de ani inaintea celor de la noi. Si nu, Transilvania “nu se pune” pentru ca romanii (si o buna parte a Evului Mediu nici ungurii) nu erau primiti in bresle. Si nu ma refer neaparat la “inapoiere” cat la o anume mentalitate, la lipsa unui spirit civic, la neimplicarea Bisericii in ajutorarea nevoiasilor (nu la nivelul Bisericii Catolice, clar) la lipsa de solidaritate umana…

 3. Dorin Lazăr

  IT-istul este o persoană care lucrează într-o meserie white collar în fața calculatorului, o meserie care nu îi cere muncă fizică sau efort constant. Cel mai probabil ITist-ul a terminat o facultate tehnică. Exemple tipice sunt programatorii, dar se poate extinde definiția la personal secundar.

 4. Adrian `

  pai da, deoarece mintile extraordinare din IT pleaca in alte tari, pe salari uriase, la ce va asteptati. Deci normal ca nu o sa vedeti ceva extraordinar din IT. Multumiti pentru asta tot statului roman, a celor ce il conduc DAR si celor care au votat cu aceeasi oameni.

 5. Mircea

  @Adrian: Chestia asta cu “salarii uriase” e un mit. Mai mari? Da. Sunt exceptii? Da. Prin urmare, n-are rost sa generalizam. Nici nu mai suntem (asa de) ieftini, dar ramane un factor care ne avantajeaza.

 6. Mircea

  Aaa… si chestia asta cu migratia creierelor este valabila si pentru economiile de top. E adevarat ca in unele tari “evoluate” tind sa ramana, dar pana si de acolo se pleaca. Varfurile intotdeauna migreaza acolo unde e cerere pe masura lor. Cred ca deliram daca ne gandim ca putem sa prindem vreodata tarilea alea din urma si cred trebuie sa cautam solutii in alta parte. Inovatie inseama (si) sa te uiti acolo unde altii nu se uita. Poate ne-ar ajuta sa nu mergem mereu cu turma. In cel mai bun caz, putem reduce acest fenomen la un nivel moderat. Nu e numai un aspect economic, e si unul cultural.

 7. Elvis

  Eu stiu firme romanesti in IT(sa zicem generic) care fac chestii cutting edge world class, in domenii mai putin publicitare. Toata lumea e expusa la giganti ineficienti precum cei din indstria auto care au colonizat tara cu firmele lor de outsourcing, insa nu prea ai cum sa cunosti si pe cei mai mici, care au cate un produs de nisa care vinde bine in piete de profil. Avem si oameni buni. Nu cati mi-as dori si de multe ori nu suficient de interesati de progres…Eu si firma mea consider ca ne facem datoria cat putem de bine, producand in tara si exportand cinstit, dar va mai dura pana sa auzi de noi…

 8. Elvis

  Privind afirmatia ta ca nu avem minti extraordinare sau oameni care sa impinga mai departe tehnologia, da, cred ca are o valoare. Daca tu cunosti o mana de oameni capabili, si eu cunosc o mana de oameni capabili, poate mai sunt si altii care cunosc alte maini de oameni capabili. Despre acesti oameni as vrea sa zic ca sunt relevanti.
  In rest, IT-ul sa-i zicem “mainstream” e irelevant. Aveam eu o comparatie pentru IT-ul de duzina cu lacatusii, sudorii, instalatorii, munca de blue collar, nicidecum white collar. Cine-si face iluzii ca face white collar pe plantatia Conti sau dracu mai stie ce firma, se minte singur.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.