Cât de relevanți sunt ITiștii români?

Într-o discuție pornită de la Ionuț Staicu și continuată la Vali Petcu se pune problema relevanței ITiștilor români. Dacă la Ionuț e destul clar că e vorba de o postare stârnită din ceva frustrări de la un dialog desfășurat prin social media, la Vali o exagerare voită pentru a puncta niște idei greu de combătut. Nu îi contrazic pe niciunul, doar vin cu un propriu punct de vedere: ITiștii români sunt irelevanți pentru că nu sunt buni la meseria lor.

Pentru că mă interesează mai puțin de validitatea părerilor lor politice (deși, cum observă Vali, sunt vocali și așteaptă să fie ascultați pe motiv că ar fi vreo elită intelectuală), o să mă uit exclusiv la realizările lor profesionale. Și sunt puține și greu de cuantificat. Nu avem succese mari la activ – poate în afară de antivirusul Gecad (încorporat în Windows 10 acum), cel de la Bitdefender, și o companie UiPath despre care nu cunosc nimic pentru că nu mă interesează, nu am mai auzit de vreun succes răsunător al IT-ului românesc.

Vorbim de o țară în care e aproape imposibil să găsești o tastatură cu layout de limbă română, e imposibil să găsești software de calitate tradus în română, campioană la zilieri (faptul că îi spune outsourcing nu o spală), fără o identitate tehnologică clară.

Nu avem minți extraordinare care să ducă știința și tehnologia mai departe. Și nu mă refer la oamenii precum Andrei Alexandrescu, care au succes pe banii și pe investiția unor companii mari din SUA sau din vest, pentru că acolo mediul e mult mai bun pentru toate națiunile, nu doar pentru noi – e marele lor avantaj că au reușit să creeze condițiile pentru ca români, bulgari, ruși, ucrainieni, indieni, chinezi sau mgambezi să emigreze la ei și să prospere în tehnologii „cutting-edge”.

Că nu ai oameni care să împingă mai departe tehnologia, să fie capabili să emită niște păreri teoretice solide care să împingă domeniul un pic mai în față (și să o facă de aici, din România), că nu ai ceva care să demonstreze capacitatea de a fi mai mult decât niște utilizatori de tehnologie, ASTA este ceea ce îi face pe ITiștii români să fie irelevanți, doar niște oameni din clasa de mijloc care au păreri și sunt un pic „entitled”.

ITiștii sunt irelevanți. Părerile lor, foarte des, la fel de irelevante, nu pentru că nu ar putea schimba ceva în lumea din jurul lor ci pentru că nu au capacitatea de a se strânge pentru a acționa. Că de vorbit putem toții, de scris chestii pe reddit, Facebook, Twitter sau blog (iată!) putem, fără probleme. Mai greu cu făcutul – și cum ITiștii sunt niște oameni foarte ocupați, nu prea au timp de făcut lucruri în jurul lor. De-asta o să rămână irelevanți și din punct de vedere social, cultural sau tehnologic.

Când o să se schimbe asta? Când o să ai o sută de bloguri tehnice din care zece sunt urmărite de câteva zeci de mii de oameni din toată lumea. Când Facebook-ul o să aibă mai puțin trafic, dar ONG-urile o să vadă mai mulți ITiști implicați în activități sociale.