Cât de relevanți sunt ITiștii români?

Într-o discuție pornită de la Ionuț Staicu și continuată la Vali Petcu se pune problema relevanței ITiștilor români. Dacă la Ionuț e destul clar că e vorba de o postare stârnită din ceva frustrări de la un dialog desfășurat prin social media, la Vali o exagerare voită pentru a puncta niște idei greu de combătut. Nu îi contrazic pe niciunul, doar vin cu un propriu punct de vedere: ITiștii români sunt irelevanți pentru că nu sunt buni la meseria lor.

Pentru că mă interesează mai puțin de validitatea părerilor lor politice (deși, cum observă Vali, sunt vocali și așteaptă să fie ascultați pe motiv că ar fi vreo elită intelectuală), o să mă uit exclusiv la realizările lor profesionale. Și sunt puține și greu de cuantificat. Nu avem succese mari la activ – poate în afară de antivirusul Gecad (încorporat în Windows 10 acum), cel de la Bitdefender, și o companie UiPath despre care nu cunosc nimic pentru că nu mă interesează, nu am mai auzit de vreun succes răsunător al IT-ului românesc.

Vorbim de o țară în care e aproape imposibil să găsești o tastatură cu layout de limbă română, e imposibil să găsești software de calitate tradus în română, campioană la zilieri (faptul că îi spune outsourcing nu o spală), fără o identitate tehnologică clară.

Nu avem minți extraordinare care să ducă știința și tehnologia mai departe. Și nu mă refer la oamenii precum Andrei Alexandrescu, care au succes pe banii și pe investiția unor companii mari din SUA sau din vest, pentru că acolo mediul e mult mai bun pentru toate națiunile, nu doar pentru noi – e marele lor avantaj că au reușit să creeze condițiile pentru ca români, bulgari, ruși, ucrainieni, indieni, chinezi sau mgambezi să emigreze la ei și să prospere în tehnologii „cutting-edge”.

Că nu ai oameni care să împingă mai departe tehnologia, să fie capabili să emită niște păreri teoretice solide care să împingă domeniul un pic mai în față (și să o facă de aici, din România), că nu ai ceva care să demonstreze capacitatea de a fi mai mult decât niște utilizatori de tehnologie, ASTA este ceea ce îi face pe ITiștii români să fie irelevanți, doar niște oameni din clasa de mijloc care au păreri și sunt un pic „entitled”.

ITiștii sunt irelevanți. Părerile lor, foarte des, la fel de irelevante, nu pentru că nu ar putea schimba ceva în lumea din jurul lor ci pentru că nu au capacitatea de a se strânge pentru a acționa. Că de vorbit putem toții, de scris chestii pe reddit, Facebook, Twitter sau blog (iată!) putem, fără probleme. Mai greu cu făcutul – și cum ITiștii sunt niște oameni foarte ocupați, nu prea au timp de făcut lucruri în jurul lor. De-asta o să rămână irelevanți și din punct de vedere social, cultural sau tehnologic.

Când o să se schimbe asta? Când o să ai o sută de bloguri tehnice din care zece sunt urmărite de câteva zeci de mii de oameni din toată lumea. Când Facebook-ul o să aibă mai puțin trafic, dar ONG-urile o să vadă mai mulți ITiști implicați în activități sociale.

Irine Meier, cosplayeriță,

66 Replies to “Cât de relevanți sunt ITiștii români?”

 1. Dorin Lazăr

  Înțelegi în situația asta de ne ce legăm cu disperare de Nicolae Teslea?

  În alte știri, jurnalele de matematică din România sunt urmărite de niște minți luminate de pe-afară.

 2. jollyca

  ITiștii români sunt irelevanți pentru că nu sunt buni la meseria lor. […]
  Probabil ca sunt buni la meseria lor, altfel nu ar umple companiile de mai la vest, nu? Din ce ai descris tu este vorba ca IT-ul romanesc in general nu e relvant, ceea ce e adevarat.

  Am citit si articolul original si mi se pare o problema inventata. Pe bune, pe acelasi principiu este irelevanta meseria de instalator – ce e ba mare lucru sa lipesti trei tevi la un hidrofor si sa-l bagi in priza sa-i dai drumul?

 3. Dorin Lazăr

  ITiștii români au o calitate deosebită: sunt ieftini. Cei excepționali nu sunt neapărat rezultatul unui sistem de educație fantastic sau al unei concurențe extraordinare în ceea ce privește resursele umane, ci mai degrabă rezultatul unui efort personal deosebit. Și faptul că „umplu companiile de mai la vest” nu ajută, pentru că, tocmai, ăla e „IT-ul lor”, nu al nostru.

  Reproșul pe care îl aduc, mai mult sau mai puțin voalat, e că IT-ul român e lipsit de curaj, de inițiativă și imaginație, și e format din 90+% zilieri. Și da, ăștia nu vor schimba nimic în mai bine, pentru că le lipsește noțiunea de „mai bine”.

 4. Andrei Nitu-Ecxarcu

  @jollyca,

  Articolul nu spune ca sunt irelevanti, adica ca nu este nevoie de ei, si ca nu isi fac treaba.
  Spune ca sunt irelevanti dpdv politic/social, ca opiniile lor sunt irelevante. Ca isi fac treaba, dar in mare parte aceasta treaba se bazeaza pe rezolvarea a ce tickete apar, sau pe externalizarea unor departamente de programare catre alte tari, dar ca sunt extraordinar de putine instante in care se produce ceva pe IT in romania care sa fie de succes, pentru ca nu gandim asa.
  Dar aici nu sunt neaparat de acord ca e doar din cauza ca nu sunt buni la meseria lor, ci ca nu suntem ca romani invatati sa facem business. Toata pregatirea de IT este aceea sa raspundem la probleme si sa le rezolvam. Nu este sa ne gandim la ce probleme ar putea avea cineva, sa vedem ce solutie am putea crea pentru asta, si sa vedem cum vindem aceasta solutie.

 5. Perkele

  in calitate de IT-st roman plecat in tara si ramas pe acolo din curiozitate incepand cu ultimul semestru de facultate (Erasmus) si intors si plecat din tara ulterior din motive pur personale si financiare si fara legatura cu situatia politica sau sociala de la noi, tin sa iti comunic urmatoarele:
  – articolul tau spune ca ca IT-istii romani sunt irelevanti pentru ca n-a iesit nicio companie romaneasca mare (in afara de exceptiile pe care le-ai scris) care sa inoveze cu ceva si sa aiba succes. desi concluzia e corecta, nu-s 100% de acord cu rationamentul tau
  – cum spuneai si tu, nu prea exista companii romanesti care sa fi venit cu un produs care sa aiba succes si in afara si care sa fie inovator. total de acord, insa nu sunt de acord cand insinuezi ca restul pietii e doar de zilieri/outsourcing sau de firme cu succes local (si alea stim in ce conditii au succes local, gen Teamnet, Siveco si mai care ar fi). ce ignori e o felie importanta din industrie: firme mari din afara (Amazon, Microsoft, Google etc.) care au centre de R&D in Romania si care se mai intampla si sa inoveze, nu toti de acolo sunt doar executanti, doar ca inovatiile lor nu au vizibilitate ca ar fi din Romania (cand, de exemplu, se lanseaza un serviciu AWS, nu scrie nimeni de unde e echupa care o dezvolta si produsul e vazut ca un succes Amazon, nu succes romanesc, ceea ce e si normal)
  – sunt de acord despre irelevanta IT-istilor in societate, multi dintre ei sunt prea vocali si cu prea multe impresii, singurul lor argument adevarat fiind ca au salariul mult peste media tarii, dar asta nu e datorita valorii lor, ci datorita unei conjucturi favorabile. Multi “IT-sti” sunt echivalentul muncitorilor si maistrilor din fabricile comuniste, adica sunt executanti: le dai niste specificatii si niste cerinte de cum trebuie sa iasa un produs, si ei le executa. Degeaba se bat cu pumnul in piept ca sunt mai inteligenti, creativi, intelectuali, mai cu logica sau orice altceva, pana la urma sunt tot nistre maistri la tastatura, cel putin 90% dintre ei. si multi nu vor sa inteleaga asta si isi aroga diverse merite.
  – “IT-ul” e pana la urma o meserie ca oricare alta, iar la cat de multa munca e in domeniu, e normal sa fie oameni de toate facturile, mai ales ca nu e foarte greu sa intrii in domeniu (sunt acum firme care iau oameni fara experienta, ii invata vreo 3-4 luni sa programeze ce au ei nevoie si dupa aceea ii angajeaza, asa ceva nu se intampla la doctori, de exemplu). singura diferenta fata de alte meserii e ca nu prea o sa vezi IT-sti in orase mici (nu cred ca sunt prea multe firme de IT in Adjud, Pascani, Simeria, Oravita sau Vatra Dornei, de exemplu), in timp ce doctori sau magistrati o sa fie peste tot.
  – avand un venit mult peste medie si traind in general in orase mari, “IT-istii” sunt rupti de multe aspecte ale realitatii sociale si politice din Romania, plus ca le poate lipsi un set de aptitudini pe care multi altii sunt obligati sa le aiba, mai ales “soft skills”, aptitudini practice sau sociale
  – in concluzie, sunt in mare parte de acord cu ce ai scris tu sau Vali, cu unele completari, adaugiri si intariri

 6. Dorin Lazăr

  Nu am nimic de obiectat la corecțiile pe care le-ai aplicat peste ce am scris eu. Mai e de menționat că în contextul globalizării, nici nu e foarte important ca IT-ul românesc să fie tare, ci, mai degrabă, IT-ul european ar trebui să ne permită să trăim independenți de produsele din SUA/China. Dar deja discuția merge într-o altă direcție. Cineva mi-a spus că îi place ultimul paragraf din postare și, să fiu sincer, cam aia e și ideea cea mai importantă.

 7. Sorin

  O sa vin si eu cu o precizare,si o sa incep cu:
  Cat de relevanti sunt miticii romani ?
  Raspuns: Nu sunt, doar ca lor le place sa creada asta (infatuare).
  Sa ma explic: si tu si zoso priviti IT-ul romanesc strict din perspectiva bulei in care va invartiti (pot presupune ca cea din Bucuresti-Miticia). Daca nu ati stiut pana acum centre de R&D mai sunt si in afara Miticiei ca de exemplu Cluj,Timisoara, poate si Iasi dar aici nu stiu sigur (ordinea e aleatoare nu tin sa fac reclama). La Timisoara Nokia are centru de R&D pentru 4G si 5G unde chiar se dezvolta functionalitati noi nu doar mentenanta si se fac progrese in domeniu. Mai este Continental in automotive de unde aveti toate feature-urile care va plac din masini, gen radar adaptiv de pastrat distanta, electronik parking brake, toate ECU-urile si toate functionalitatile posibile de pe o masina cu an de productie peste 2007. Pe langa astea care sunt corporatii mai sunt o sumedenie de firme mai mari sau mai mici care da au ca si clienti firmele mama din vest, unu la mana pentru ca sunt un fel de sastelit al lor si 2 la mana nu toti avem oportunitatea sa fim TeamNet / Asesoft sa furam milioane de pe statul roman ca sa aducem plus valoare in tara..

 8. Dorin Lazăr

  Sorin, pari supărat, ești ok?

  Și eu pot să zic că fac „research” când îmi implementez proiectul pentru clientul din Germania sau Franța. Nu e suficient.

 9. Asdad2005

  Pe o scara de valori de la 1 la 10. 1 fiind total irelevant, 10 fiind ceva revolutionar, IT-ul romanesc nu a creat nimic cu adevarat relevant daramite revolutionar, dar din diverse cauze conjucturale se descurca mai bine decat ar trebui. Geniile noastre din IT-ul romanesc sunt recunoscute pentru maretul atact al blogului lui Vali(mai tineti minte cu Webdollaru), respectiv un unicorn IT unde se da mancare si bautura gratis. Atat s-a putut, atat au putut romanii sa faca. Gecad si Bitdefender, nu le iau in considerare intrucat au fost alte vremuri cand au inceput aceste companii si filozofiile au fost un pic diferite.
  Restul R&D, diverse centre de dezvoltare sunt irelevante intrucat capitalul produs aici nu este romanesc ci unul din tara in care isi are originea compania, singurul impact real in Romania fiind ca it-istul sparge banii pe aici.
  Ca sa simplific lucrurile sa inteleaga toata lumea: Cand industria IT din Romania va impacat profund fie societatea romaneasca, fie industria in sine, atunci IT-isti vor fi relevanti. Pana atunci, sunt doar niste oameni platiti mai bine fata de media din acea tara si sunt relevanti pentru consumul tarii nu pentru dezvoltarea ei.

 10. Sorin

  Depinde ce inseamna pentru tine research.Pentru mine inseamna sa imi bat capul zi de zi cu librarii si standarde noi, algoritmi, functii (aici e mai trivial) si compilatoare, sa adaptez lucruri generice la particularitatea produsului meu (hardware si software, ca la Al Bundy, “…you can’t have one without another”).
  Pentru tine ce inseamna research ? Si de ce nu e suficient ?

 11. florin

  IT istii lui peste ati putea incepe cu a folosi “biblioteci” in loc de “librarii”. Adapteaza el la particularitati

 12. Sorin

  Imi place ca politia gramaticii este prezenta in florin, poteito / potato(ca nu pot scrie altfel fonetic) cu biblioteci si librarii da na asta se intampla cand atat auzi si tu din IT si sari ca musca-n balega.
  Imi place totusi ca se pare ca ma cunosti si stii exact ce fac incat emiti judecati de valoare (a se citi sarcasm) cu adapteaza el la particularitati.
  Dar na tot romanul adevarat se pricepe la datul cu parerea despre fotbal, politica si femei ce mai conteaza hai si cu IT-stii; astia doar bat la butoane toata ziua stim noi cum e…

 13. jollyca

  Am uitat doar sa mentionez ca faptul ca acum platim cu cardul in Romania se datoreaza in mare parte unui proiect 100% romanesc care a inceput ca GeCad ePayment si acum se cheama payU.

 14. Combo

  Ce mi se pare mie interesant e că nu vede “nimeni” asemănarea între 3 biblioteci puse cap la cap și 2 țevi cu 3 reducții legate între ele :D.

 15. Tudor

  Din păcate sau nu, un articol similar se poate scrie și despre ITstii din Ungaria, Polonia, Croația, Bulgaria etc..
  În puține țări exceptând US au existat condițiile economice necesare pentru ca acei 1 la mie dintr-o profesie să și realizeze ceva inovator, care sa fie cunoscut la nivel internațional și să aibă succes.

 16. Mihai Surdeanu

  Toată lumea (care nu lucrează în domeniul IT) e supărată pe ITiști pentru că câștigă mult și freacă menta.
  Problema e simplă. Din punctul meu de vedere salariul e un compromis între cerere și ofertă. Cererea e foarte mare în domeniul IT de față. Și nu doar în România – ci în lume.
  Vorbim aici de domeniul militar, medical, automotive etc.
  Asta e viitorul.

 17. Dorin Lazăr

  @Tudor: Poate că da, poate că nu. Nu sunt din Ungaria(am cumpărat un produs software unguresc), Polonia (care compensează cu o industrie de jocuri foarte bună) sau Bulgaria (habar nu am de vreun produs bulgăresc), să scriu articolul acolo, nici Vali Petcu, nici Ionuț Staicu nu scriu despre acele țări. Și când e vorba de software e ca despre scris – până la urmă, ce lipsește cu adevărat e omul care să pună mâna pe tastatură și să facă ceva inovator. Da, nu putem hardware, dar putem software, suntem ok, pe picior de egalitate cu ei. Software-ul ar trebui să fie marele egalizator.

 18. Bogdan

  Am uitat doar sa mentionez ca faptul ca acum platim cu cardul in Romania

  Mai degraba poti plati cu cardul pentru ca ai card si un sistem de clearance al tranzactiilor, facut de… VISA, Mastercard & co.

  Legat de articol, IT-stii sunt doar o mica parte dintr-o companie, o companie care dezvolta un produs (chit ca este doar software) mai are nevoie de inca pe atatia oameni la celelalte departamente: sales, marketing, HR, business dev. Cati oameni buni in domeniile astea stiti in Ro?

 19. Sorin

  @ Tudor Daca la tine o corelare intre o civilizatie veche cu nume fictive de parlamentari greci care sunt de fapt numele in caractere latine a autorilor articolului astuia, si algoritmii care mentin consensul pentru state machine, algoritmi descrisi de mai demult si cunoscuti,( a mai povestit si Dijkstra despre poate ai auzit de el) inseamna R&D ,in caz in care documentul ala e cel mult o brosura educativa despre cum se joaca mama cu tata de-a doctorul daca mi se permite metafora ca n-am alta la indemana acum, deci daca povestea asta la tine inseamna R&D inseamna ca [pe scurt, zic prostii].

 20. Sorin

  Am inteles, cum nu iti convine ceva diferit de ce crezi si nu vad unde l-am jignit, imi editezi commentariul si pui ce crezi tu ca trebuie. Frumos, ca in vremurile comuniste de trista amintire. M-am lamurit oricum de cat va duce capul, nu o sa imi mai pierd timpul pe aici.

 21. Dorin Lazăr

  Nu știu ce ți-a dat de înțeles că e ok să jignești alți oameni – nici măcar nu am dat de înțeles că e un forum de „free-speech”. evident că le las oamenilor opiniile, dar când bați în jigniri, poate că e cazul să-ți găsești alte hobby-uri.

 22. Tudor

  @Sorin – ideea nu era să dau un exemplu cu cel mai original research în domeniul respectiv – ci doar un exemplu oarecare de R&D care a avut la timpul lui implicații fundamentale în tot ce înseamnă cloud computing:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Paxos_(computer_science)#Production_use_of_Paxos
  (probabil în domeniul respectiv există chestii mai bune, nu asta era ideea)
  Probabil că acuma pare banal, că au aparut chestii mai bune intre timp, dar dacă in anii ’80 așa ceva ar fi fost publicat de un IT-ist român (da, existau IT-isi la noi și atunci), aș zice fară ezitare “jos pălăria”.

 23. Sorin

  @ Dorin Lazar
  Nu stiu ce ti-a dat tie in schimb de inteles ca e ok sa pui vorbe in gura omului/ sa editezi comentatriul meu dupa cum crezi tu ca trebuie, sa mai scrii si ca “evident că le las oamenilor opiniile” si sa mai tii si lectii de morala pe deasupra.
  Daca nu iti convenea ceva din ce am scris acolo era mai onest sa nu il publici de tot si gata. Crede-ma ca nu era nici o suparare. Asa ai ales metoda cea mai jenanta sa pui vorbe in gura omului.
  Slabe sanse sa fie publicat si comentariu alta exact cum l-am scris dar daca ai pus mana pe 1984 poate stii ce facea Winston Smith (Minister of Truth).

 24. Dorin Lazăr

  Sorin, dacă te uiți sus de tot la URL-ul acestei pagini vei vedea că începe așa: haș te te pe es două puncte slash slash dorinlazar punct ro. Aia îmi permite să îți tai nasul când postezi o jignire mai mult sau mai puțin voalată.

  Nu văd să am un contract cu tine pe free speech sau altceva pe site-ul meu. Îți recomand cu căldură să nu folosești câmpul de comentarii sau nici să nu mai intri pe site-ul ăsta dacă nu-ți convine o politică de comentarii în care eu cenzurez injuriile.

 25. Mircea

  Interesant, interesant! As putea sa filosofez (pentru altii, sa aberez) pe tema asta ore intregi. Dupa 21 ani in domeniu, desi in fiecare zi invat ceva nou, am redus ce cred legat de IT-ul autohton la doua cuvinte: mediocritate si impostura. Bineinteles, nu totul e negru.

 26. Dorin Lazăr

  Sigur că nu e totul negru, și am pus și câteva excepții, și știu că există potențial de a face ceva excepțional – dar cumva nu se întâlnesc oamenii buni pe câmpurile lor ca împreună să scoată ceva inovator. Stăm prost la capitolul realizări și până la urmă asta se vede când tragi linie.

 27. Mircea

  Ah, vroiam sa fac o remarca la “IT-ul european ar trebui să ne permită să trăim independenți de produsele din SUA/China”. Daca te referi si la tehnologie hardware, nici o sansa. Datoram Chinei foarte multe, in primul rand faptul ca avem acces la tehnologie ieftina care ne da sansa sa inovam. Si asta in ritm accelerat. Tari europene ca Germania nu au nici un interes sa faca accesibile produsele similare, vor sa detina controlul. O tot dau ei cu proverbiala calitate, dar nu tine. Intre timp, eu automatizez si construiesc tot ce imi trece prin cap la o fractiune de cost.

 28. Dorin Lazăr

  Dacă vrem să fim „europeni” ar trebui să ne asumăm faptul că Germania devine intermediarul prin care ne luăm tot ce înseamnă hardware. Dacă nu vrem să fim „europeni”, aia e o discuție foarte foarte complexă.

 29. Mircea

  Zici bine ca nu se intalnesc. Cat ma duce pe mine capul, cred ca educatia e in primul rand o problema, mai ales la generatiile din care fac si eu parte. Nu stim sa iesim la suprafata. Ce sa mai, sa ne “vindem”. Sunt putine exemple, ce-i adevarat, dar am vazut pe unii care coc acasa niste proiecte de iti sta mintea in loc si se pierd in /dev/null. Comunitatea cred ca e o alta problema.

 30. Dorin Lazăr

  Deși corectă, ideea că „educația e în primul rând problema” e o problemă în sine. Cumva, ne-am obișnuit cu ideea asta, și pare un gând chiar liniștitor.

 31. Catalin

  Sunt de acord că sunt dintre acei IT-iști irelevanți din România. Deși nu sunt cel mai prost (am măcar certificarea Java 8 OCA), sunt de acord că am multe gap-uri. Dar înainte de a judeca faptul că românii, în general, sunt slabi, aș spune niște lucruri:
  1. am interacționat cu prieteni români care au lucrat mai mulți ani în afară, și unul din ei a făcut o remarcă interesantă: faptul că ni se inoculează ideea că suntem slabi are ca efect că ne vindem munca mai ieftin și muncim mai mult; oricum, toți care au fost plecați au zis că angajații români sunt în general OK (nu eminenți, ca să nu ajung la gândire tipică ”epocii de aur”), plus că unii mi-au spus cu lux de amănunte cât de harnici și cinstiți sunt occidentalii.
  2. situația economică generală din țară nu ne ajută să aducem profesioniști din alte țări, ci mai degrabă profesioniștii pleacă de aici spre țări mai dezvoltate economic
  3. nici dacă aș fi fost din categoria IT-știlor foarte buni din România, nu aș fi fost dintre cei care să-ți contrazică articolul, pentru că aș fi plecat din țară, și pur și simplu nu aș mai fi fost IT-ist român
  4. nu puține corporații IT care au oficii și în România, aduc aici proiecte de mâna a 2-a cu tehnologii vechi; din astfel de proiecte nu ai cum să iasă IT-iști ”relevanți”
  5. o parte dintre IT-iști s-au reorientat din alte domenii pentru că salariile sunt mai mari; îți poți imagina un inginer mecanic foarte bun în domeniul lui, care se reorientează spre IT și devine un programator sub-mediocru; în situația actuală din țară, acel inginer iese în câștig, că s-ar putea ca salariul din IT să fie oricum mai mare decât cel de inginer; plus că în IT abuzurile din partea angajatorului sunt mult mai puține, deci acel fost inginer, foarte probabil, ar avea și liniște mai multă

 32. Catalin

  Sunt convins că se poate. Dar e cam greu de schimbat “environment-ul” general. Și cât timp el rămâne același, o bună parte dintre angajații foarte capabili, indiferent de domeniu, vor pleca din țară.

 33. Mircea

  @Catalin: Asa e.
  Si eu sunt convins ca se poate altfel. Defapt, mereu se poate altfel.
  Legat de “faptul că ni se inoculează ideea că suntem slabi”, punctez doua aspecte: unul ca intradevar ni se inoculeaza aceasta idee, altul ca nu facem mai nimic sa schimbam status-quo.
  Bineinteles, ce zic eu aici e bazat pe experientele mele. Poate sunt si exemple pozitive pe undeva. Sa elaborez putin. Am lucrat si pe modelul de business de tip outsourcing. Si intradevar cu greu poti sa influentezi ceva in acest context. Se poate, dar depinde mult de cultura organizationala etc. Dar uite ca lucrez si pe un model opus, cot la cot cu occidentalii. Adica, cel putin in teorie, avem acelasi regim ca orice birou din lumea asta. Ca paranteza, e si o realitate culturala faptul ca majoritatea occidentalilor nu ne vad si nu ne vor altfel decat executanti (ceva mai) ieftini. Dar, sunt foarte putini de la noi care se lupta pentru schimbare. Si cei care o fac, de regula sunt marginalizati. Pur si simplu nu ne putem rupe de obiceiul asta de a ne ploconi la stapan. Pur si simplu nu avem curajul sa le castigam respectul (desi nu e mereu cazul). Si mai trist este faptul ca stam toata ziua sa ne plangem. Dar si mai interesant de atata este faptul ca multi se complac, au un ego cat caruta si duc acest fenomen la rang de arta.
  Ma mai gandeam la un moment dat ca un alt motiv pentru care nu avem o masa relevanta de varfuri poate fi faptul ca noua cultural nu prea ne plac modelele sau le alegem pe cele fara relevanta. In consecinta, foarte putini au avut bafta sa razbata.

 34. Dorin Lazăr

  Avem modele, dar sunt pe niște paliere care le fac intangibile. Oamenii se uită în sus la oameni care fac super-performanță – Halep, Țiriac, Hagi, Nadia. Ori modelele alea intimidează cel mult. Avem nevoie de ceva „mai de mijloc”, ceva bun pe branșa lui, dar care să inspire ca și cum ar fi un ideal tangibil (nu mi-e clar dacă am exprimat bine ideea)

 35. Mircea

  Da, la asta ma refeream cand am scris, poate exagerand, “sau le alegem pe cele fara relevanta”. In IT ai personaje clasice ca Steve Jobs. Si apropo de asta, ne miram ca mentoratul nu prea functioneaza nici el. Pai nu are cum, pentru ca nu ii recunoastem si nu ii apreciem pe cei buni din jurul nostru, nu le solicitam mentorat. In corporatii mentoratul este impus (si chiar si acolo unde nu e, functioneaza in mare masura numai impus). E o masura ca sa devii repede productiv, nicidecum ca o modalitate de invatare continuua. Etichetare gresita, cred eu.

 36. Dorin Lazăr

  Din experiența mea mentoratul forțat nu funcționează. Mentoratul a cam dispărut din câmpul nostru vizual, este o alegere personală, este o treabă ca re se întâmplă la nivel individual, și noi avem o gaură de potențial (oameni plecați în străinătate) care a lăsat România fără oameni care ar putea fi mentori pentru niște oameni mai tineri.

 37. Mircea

  Da, de aia cred ca e fortat etichetat ca mentorat. Da bine. Bine, am tot citit si dezbatut cu altii pe tema mentoring si coaching, parerile sunt impartite. Pentru mine aspectul esential la ambele metode este exact ala pe care-l zici tu: este o alegere personala (si sa apelezi la un astfel de serviciu, in consecinta si sa iti alegi “interlocutorul”).

 38. Tudor

  Micrea – din ce vad in jur, probabil in 80% din firmele de la noi nu exista mentorat sau coaching.. Da, lumea invata vrand-nevrand de la alti mai experimentati, lucrand impreuna, dar cam la asta se rezuma, nu e nimic organizat.

 39. Analfabetu

  Vizavi de ultimele comentarii de aici: ce mentorat oameni buni? Intr-o tara in care ni se spune de mici ca “meseria se fura, nu se invata”? Ce, noi am avut, ca occidentalii, timp de sute de ani bresle strict structurate (ucenici, calfe, maistrii) unde sa invatam rigoarea si disciplinate, pe langa “meserie” de la altii mai buni?

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.