Remake-ul de Heroes III nu merită

Cum ziceam, am așteptat destul de mult remake-ul de la Heroes III numai pentru a fi dezamăgit teribil din prima. Lista de probleme mai jos:

  1. Actualizarea de grafică e deloc impresionantă. Nu s-a profitat de moment pentru a aduce niște îmbunătățiri destul de mult așteptate; Heroes III arată anacronic, cumva în ton cu epoca în care a fost creat, dar acum arată anacronic FULL HD.
  2. Lipsa unui tutorial decent. În ‘99 era oarecum acceptabil; oarecum, pentru că venea totuși în spatele lui Heroes II, care, în preistoria jocurilor pe calculator, nu era atât de dificil de înțeles. Acum însă, un jucător care să nu fi jucat niciodată un joc din serie este pur și simplu salutat de un tutorial care e PDF și o hartă de tutorial care nu-ți zice absolut nimic.
  3. Buguri de grafică. Mouse-ul poate să-ți iasă din ecran chiar și în modul full-screen (dacă ai două ecrane) ceea ce face scrolling-ul hărții anevoios. Mai mult, dacă ieși la un moment dat din joc și reintri s-ar putea să ai o surpriză de proporții, cu imaginea din castel dublată peste marginea jocului.
  4. [și probabil cel mai important punct] Heroes III HD e un remake al Restoration of Erathia, și atât. Nu are Armageddon’s Blade, nu are Shadow of Death. Pentru cei care nu-și amintesc, RoE e partea aia din joc destul de plictisitoare, care nu are chiar „toate chestiile mișto”.

Putea să facă Ubisoft o treabă mai bună? Da, putea. Dar costa ceva timp și efort. Dar Heroes III e genul de remake pe care îl faci din pasiune pentru joc, și e genul de joc pentru care unii programatori ar munci gratis să îl facă mai bun. Da, e genul de joc pe care oamenii ar putea să-și facă ucenicia: angajezi niște oameni să îi integrezi în studiourile tale de programare și își pot face junioratul refăcând Heroes III. E un titlu pe care îl deții pentru prestigiu, nu pentru că a fost ideea ta de la început.

În al doilea rând, Ubisoft s-au plâns că nu au sursele de la AB și SoD. Știți cine nu au sursele de la niciunul din jocuri? Fanii care au făcut Heroes 3.5 In the Wake of Gods pentru că nu le-a plăcut ce a ieșit din Heroes IV. Și nu e ca și cum ar fi dificil de analizat AB și SoD, și nu e ca și cum nu ar exista mii de programatori și artiști pasionați care chiar au jucat jocurile respective.

Probabil că oamenii de la Ubisoft acum se bat cu mâna pe burtă, fericiți că a avut vânzări bunicele pentru un joc făcut cu efort minim. Cu publicarea HoMM3 în stadiul ăsta, însă, au pierdut un client. Deja sunt prea multe eșecuri din partea Ubisoft, și mi-s sătul de ele.

Sfatul meu? Pentru 9$, GoG are Heroes III original, complet. Dacă 9$ (36 de lei, două șaorma și trei beri ieftinache) e prea mult pentru voi, așteptați până GoG dă reduceri.