Ritm

În filmuleţul de mai jos o să vedeţi ceea ce se numeşte ‘drum battle’.

Doi percuţionişti se întrec în ritm – şi cei doi nu au profilul pe care l-aţi aştepta: nespălaţi, strigînd “Sex, drugs and rock and roll!”. Doi oameni la costum bat la tobe mai bine ca toboşarii oricărei trupe de rock pe care o cunoaşteţi. Cum de se poate asta?

Meet Gene Krupa. Gene Krupa e un inovator – el a fost printre primii care au inventat (da, inventat) lovituri în marginile tobei, printre primii pentru care toba şi ritmul au făcut legea. Este considerat şi acum principalul contributor la definiţia drum-kit-ului. Mai e cunoscut pentru stilul deosebit, sincopat – o noutate deosebită într-o lume dominată de ritmurile mai dulci, clasice, din anii dinainte de ’30. Mai jos este una din cele mai cunoscute reprezentaţii a lui – alături de orchestra lui Benny Goodman:

Buddy Rich, copil minune (alt fel de minune decît aia românească) a avut un apetit teribil pentru ritm, apetit cultivat încă de la vîrsta de 18 luni!!! cînd deja avea un act dedicat într-un spectacol. Influenţat şi de Gene Krupa, fără studii formale de baterie, a fost un inovator în materie de tehnică de percuţie – majoritatea trucurilor pe care le vedeţi făcute de bateristul vostru preferat au fost folosite deja de Buddy Rich – chiar cu efect mai plăcut urechilor.

Căutaţi-i. Ascultaţi-i. Ei sunt adevăraţii inovatori în materie de muzică. Aşa că data viitoare cînd vă mai vine a idolatriza un baterist de la cine ştie ce trupă de metale grele sau mai uşoare, mai noi sau mai clasice… revizitaţi întîi clasicii, şi apoi alegeţi în ce direcţie să aruncaţi roşia stricată.

Poftă la bătăi.


6 Replies to “Ritm”

 1. Ovidiu C.

  Nu prea mă pricep la toboşari. Pentru mine groove-ul vine mai mult de la bass (electric, acustic, contrabas) decât de la tobe.

  Dar îmi place Mike Portnoy, deşi cântă într-o trupă de „metale”. Nu ştiu dacă-i cel mai bun exemplu, dar e primul pe care l-am găsit: http://www.youtube.com/watch?v=jBnK7fC4yj0

 2. Ovidiu C.

  Nu prea mă pricep la toboşari. Pentru mine groove-ul vine mai degrabă de la bass (electric, acustic, contrabas) decât de la tobe.

  Dar îmi place Mike Portnoy, deşi este membru într-o trupă de metale. Nu ştiu dacă-i cel mai bun exemplu, dar este primul pe care l-am găsit: http://www.youtube.com/watch?v=jBnK7fC4yj0

 3. dorinlazar

  Foarte bun şi Mike Portnoy. Poate am exagerat eu un pic cu adulaţia pentru pionierii percuţiei – dar mă gîndesc că cei pe care i-am pus acolo au inovat foarte mult, au avut curajul de a face ceva deosebit… Şi, mai ales, au dat sound-ul unei generaţii nebune.

 4. krossfire

  Portnoy e foarte bun dar nu e nici inovator si nici exceptional. Isi face doar treaba bine. Helhammer este iar un pionier al snare drummingului (black metal drummingului) si un tobar al naibii de rapid.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.