Români, unde vă e ospitalitatea?

Un cuplu de călători americani a intrat într-un supermarket, a luat la întâmplare niște snack-uri și au gustat – au dat niște note, și românii s-au revoltat. Sună familiar? Se întâmplă de fiecare dată când cineva din afară nu vine să se închine la zeul Pufuleți și Mici+bere ieftină. Dar aici aveți clipul:

Atât de agresivi au fost comentatorii, că oamenii au simțit nevoia să facă un al doilea clip, în care au dat un 10 la pufuleți ca să fie crowd-pleasing. Și să fim serioși, știm că pufuleții sunt ok, dar 10? Cred mai degrabă în 5-ul pe care l-au dat inițial decât în 10-le dat după aia, de doi oameni care au făcut un clip în care erau vădit terifiați de reacții.

Ce mi se pare șocant este că atât de violenți au devenit românii încât i-au făcut pe niște americani să creadă că cineva mănâncă în România ciocolata ROM de plăcere. Acest lucru poate fi atestat și de bloggerii care au scris de bine în campania ROM cu steagul american, care deși plătiți nu au mâncat prea multă ciocolată ROM.

Nu e prima oară când se întâmplă asta. Îmi amintesc doar de cazul lui Audrey și Harry, pe care au sărit toți clujenii să le explice că ei sunt curați și cămeșa lor îi cea mai albă. Cu Audrey și Harry am vorbit la ICR Podcast. Și ăștia sunt niște oameni cât de cât anonimi – dar să nu uităm că, de exemplu, pe Anthony Bourdain l-am făcut să scrie unul din cele mai bune articole ale lui, „Romania: What the hell happened”, iar pe ăia de la Top Gear am încercat să-i facem să își ceară public scuze.

Deci, ce s-a întâmplat? Când am ajuns să fim atât de frustrați că niște oameni vin să cumpere chestiile care par cele mai populare pe-aici (conform distribuției din magazinele mari) și toți deștepții urlă la ei? De când am devenit atât de agresivi? Ce s-a întâmplat cu ospitalitatea aia care era proverbială în cazul românilor?

Cred că știu. Cred că românii au fost întotdeauna așa de agresivi, xenofobi și intoleranți la critică. Și cred că ospitalitatea aia proverbială e a rătăciților prin această lume de agresivi imunzi care deschid ușa celor care au nevoie să se adăpostească de nebuni. Ăia puțini, care își dau seama că tot satul a înnebunit, și care îl primește pe ăla străin cu ușa larg deschisă, ca să-l ferească de restul nebunilor.

Aici vă e ospitalitatea.

 


8 Replies to “Români, unde vă e ospitalitatea?”

 1. Nico

  Nu imi vine sa cred! Vorbești de aceiași români care cred ca bucătăria românească e extraordinara dar când aud,văd sau miros un curry strâmbă din nas pentru ca are un miros prea puternic, e prea iute sau gătit de cineva prea închis la culoare?

  Aceeași romani care nu mănâncă sushi pentru ca e nu e prăjit pestele?

  Aceeași romani care încă nu știu sa gătească o friptura?

  Aceeași români care ti-ar da in ai dacă le zici ca poșirca oțetită care o consider ei vin e toxica dar strâmba din nas la un vin bun ca nu e dulce?

  NU-mi vine sa cred!

 2. Dorin Lazăr

  Nu știam că ăsta e motivul pentru care nu mănâncă lumea sushi, credeam că problema e că trebuie gătit proaspăt, și asta e o chestie care nu se face în România.

 3. Rilache

  Rescunoc că o parte din mine se bucură că începem să nu mai susținem imperialismul cultural al orișicui doar pentru că e străin & că s-a născut în Străinezia.

  Dacă tot la nivel de colonie o să rămânem în veci, măcar atât: să nu le fim pe plac nimănui.

 4. Cristian Banu

  Trăiam într-o bulă blajină, până am pus niște reviewuri la Vali la mașinile din curtea întreprinderii. M-am îngrozit de comentarii (eu citeam articolele, rar intram în comentarii, uneori când eram bine dispus mai dădeam cu bățul prin gard, dar n-am urmărit cum se termina). E un tip care critica fiecare mașină, dar nu cu un singur comentariu, ci minim 4-5!
  Apoi a urmat și articolul, tot de la Vali, scris de Fluture cam cu aceleași sentimente.
  Bine, în București este de-ajuns să ieși pe stradă și orice scânteie poate declanșa o catastrofă. S-a acumulat în societate o tensiune și o violență care cred că la un moment dat va exploda. Se pare că simpla redirecționare către politicieni nu mai este suficientă. Chiar nu văd cum s-ar putea dezamorsa.

 5. Vasile

  “Cred că românii au fost întotdeauna așa de agresivi, xenofobi și intoleranți la critică.”

  Umm, la ce amestec etnic s-a acumulat în timp pe meleagurile astea, mi se pare de-a dreptul caraghios să spui asemenea gogomănii. Dacă era așa, nu mai erau ‘români deloc’ sau erau numai români pe o întindere foarte mare.

  Apoi vezi că dinamica socială pe internet, în special youtube și rețele sociale, dar și forumuri, nu este nici pe departe un etalon pentru cum suntem per total, dar mai ales pentru cum am fost.
  Dacă aveai impresia că nivelul mental scade în cazul gloatelor, când examinezi puțintel internetul îți dai seama că a dus lucrurile și mai departe 🙂

  Spun asta nefiind cu totul român și nici cuprins de mari sentimente naționale.

  Partea amuzantă e că majoritatea produselor nu sunt românești, sunt junk-ul pe care-l aruncă pe rafturi în cantități mari samsarii ai pieței alimentare.

  Iar calitatea scade simțitor cum mergi dinspre vest spre est. Valabil și pentru alte prostii de larg consum, de la Starbucks la McDonalds. Când ajungi deja în București, e prea târziu ;)))

  Reacțiile la “critică” sunt cretinoide. Eu mai degrabă mi-aș pune întrebări serioase în legătură cu ce ne vâră pe rafturi companiile respective și i-aș crede pe cei doi. Nu trebuie să fii Einstein, dacă te plimbi mult, cum fac ăștia, începi să simți diferențele de genul ăsta.

 6. Dorin Lazăr

  Ok, putem să regândim un pic ce am spus asta – românii moderni, ăștia educați de comuniști, au fost dintotdeauna așa. E mai ok? Că doar pe ăștia i-am cunoscut, e drept. Poate că nu ne convin ăștia care scriu românește pentru noi, dar ăștia ne reprezintă. Ăștia sunt români care vorbesc pentru noi. Și da, cum spui și tu, reacțiile astea sunt cretinoide.

  Da, sigur, produsele alea sunt junk. Știu. Dar asta au căutat ei să vadă – cum anume e junk-ul nostru. Să vadă ce mănâncă lumea – ce se găsește în supermarketuri, că acolo ai distribuția de masă. Și nu, adolescenții nu prea își fac propriile dulciuri și junk-uri, și ei erau curioși ce ronțăie adolescenții. Și da, pufuleții sunt românești, restul nu prea, asta e.

 7. Vasile

  Am considerat că e important să definim ce înseamnă “românii au fost întotdeauna”, fiindcă… ușurel cu pianul pe scări 🙂

  Nu strică să ne uităm dincolo de cea mai bună parte dintr-un veac rău. Dacă vrem puțintică inspirație și putere de a fi romani cu adevărat si nu doar victime ale unui șir de experimente socio-economice. Zic și eu.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.