România de cînd am lăsat-o eu pînă în ziua de azi

De acum vreo două luni pînă acum multe s-au petrecut, şi multe s-au schimbat, nu numai în ochii mei, dar şi în ochii românilor.

Nu o să mai zic de ce mi s-a întîmplat mie, ce înseamnă pentru RDS să pună şi să repare apoi un cablu, ce înseamnă Poşta Română şi livrarea unei recomandate poştale.

Cred că evenimentele de bază din această primăvară sunt nu alegerile, ci rezultatul lor. Pentru că deja avem rezultate, deşi alegerile nu sunt gata.

Printre rezultatele notabile din cartierul în care stau sunt: asfalt pe trotuar (deşi strada e o hîrtoapă totală, o singură groapă cu relief complex), fîntîna arteziană de pe pietonală funcţională, oameni care repară pietonala… Pfiu.

Dar rezultatele şi mai spectaculoase au loc la Bucureşti, sau, mă rog, la Cluj. Pentru că la Cluj, într-un abuz total de putere, DNA a arestat nişte indivizi suspectaţi că ar fi vrut să dea nişte bani pentru ca Universitatea Cluj să joace mai bine.

Cu alte cuvinte să nu facă ceea ce ştiu ei să facă, adică să joace mai prost.

Dincolo de faptul că Gigi Becali e de fapt autorul faptei pentru care DNA prin sugestia măreţului Băsescu a acţionat, acesta e genul de abuz care te pune pe gînduri foarte tare. Pentru că e genul de ‘păcat cu gîndul’ pentru care fiecare român ar trebui arestat. Ţi-a fost vreodată poftă de ceva de pe tejghea şi te-ai gîndit să subtilizezi? Chiar dacă nu ai făcut-o, logica DNA te ia şi te bagă la zdup.

Dar tot mergînd pe logica DNA, fiecare român este vinovat. DNA vrea să îl aresteze pe Becali pentru că ar fi vrut să dea bani ca să îşi facă treaba mai bine fotbaliştii ăia. Înseamnă că a plăti pe cineva să facă mai bine o treabă e o infracţiune demnă de DNA. Dar românii plătesc taxe şi taxele sunt folosite pentru a plăti aparatul birocratic de stat şi asta înseamnă că

 1. Fiecare român plătitor de taxe este mituitor, deci vinovat.
 2. Orice plătitor de taxe depune o plîngere la tribunal a mituit judecătorul deci din start cauza lui e nulă.
 3. Deci sistemul juridic românesc este disfuncţional şi cauzele judecate de sistemul juridic românesc sunt nule de drept. Corect? (Sergiu sau cineva care a făcut Dreptul, dacă eşti pe fază, zi-mi dacă greşesc). Sau, de fapt, cei care nu plătesc taxe au dreptul de a da în judecată… superb :))
 4. Deci de fapt nimeni nu încalcă nici o lege şi deci hai înşeuaţi-l pe El Zorab că e timpul să ne cărăm de-aici.

Cît de mult îmi displace Gigi Becali, la fel de mult îmi displace şi legislaţia în România. Dacă îi fac asta unui om cu bani… Dumneavoastră, nişte pîrliţi, ce şansă aveţi?

Genul ăsta de gîndire, pedepsirea justiţiară a vinovatului şi execuţia lui publică îmi aduc aminte de nişte vremuri frumoase ale inchiziţiei. Nu că am fi departe. În fond, s-a păcătuit cu gîndul.

Care e legătura cu campania electorală şi cu alegerile? Ha ha. Niciuna. :)) (El Zorab e prin zonă?)

Bun, şi acum una cu tentă electorală clară, pentru cei care nu mă cred. Scădem o literă de la DNA şi coborîm la CNA, care interzice acest clip:

Este cel mai sincer clip pe care l-am văzut – da, noi mergem să ne alegem stăpînii. CNA argumentează: “Ei sunt servitorii, nu stăpînii mei!” Da, sigur. Iar CNA îmi reprezintă interesele, clasificînd acest clip ca antisocial (interziceţi şi cartea “1984” de George Orwell?) şi alte acuzaţii de genul acesta. Ce e trist e că prea puţini bloggeri iau un pic de atitudine aşa cum face Amar de Zi. Dacă tot nu ne interesează, nu ar fi mai bine să ne ţinem gura (că asta vor ei) şi să ne merităm soarta? Ok? Deci ia să nu mai văd obscenităţi precum “1984” sau “Experimentul Piteşti” prin librării. Sau alt conţinut antisocial de felul ăsta. Şi ăia de la Antene ce mai caută în libertate?

Aceste interdicţii se produc tocmai în mijlocul curentului EMO care omoară adolescenţii români cu piese care zic ‘sinucide-te, viaţa asta nu merită trăită’. CNA aude? MTv/Radiourile îşi iau interdicţii pe tema asta? Sau poate pe tema emisiunilor de îndobitocire de pe MTv cu ‘my sweet 16’ sau în general cu tot conţinutul Tv dintre orele 13 şi 21.

Şi o ştire mai veche pe care nu o mai găsesc de lene. Pentru că suntem în campanie electorală, vreţi să ştiţi cine are voie să participe la campanie? Hehe, nu ghiciţi. Hai că nu ghiciţi.

După ce BOR a obţinut de la CNSAS dispensă şi nu mai e voie să ne uităm peste dosarele preoţimii, după ce s-a obţinut de la un guvern ahtiat după voturi prostituţia învăţămîntului (prin eliminarea teoriei evoluţioniste a lui Darwin, şi inundarea cu cenzură creştină a conţinutului materiilor), preoţii au voie să candideze politic.

Deci hai să recapitulăm

 1. Preoţime în poziţii de decizie, cu puteri politice? AVEM
 2. Şcoală care sfidează ştiinţa, acordînd mai mult spaţiu religiei decît adevărului ştiinţific? AVEM
 3. Aresturi pentru posibile delicte care nu s-au făptuit? Pentru delictul cu gîndul, nu cu fapta? AVEM
 4. Aresturi/acţiuni la comandă ‘de sus’? AVEM
 5. Cenzură ‘conţinutului anti-social’? AVEM
 6. Încurajarea neştiinţei şi ignoranţei? AVEM

Tragem linie şi ce rezultă? Inchiziţie? Fascism? Comunism? Cîte un pic din fiecare, dar adunat pe undeva pe la 99.99%?

A cam venit timpul să ne cerem drepturile. S-au strîns cam multe, nu credeţi?

PS: (later edit) Am stat un pic să ne gîndim care abuz e mai rău, cel contra lui Becali sau cel contra Antenelor. În cele din urmă, amîndouă sunt la fel de mari.

Povestea cu “Alege-ţi stăpînii cu grijă” continuă. Amar de zi urmăreşte povestea, şi vă recomand blogul lui pentru mai multe informaţii.


5 Replies to “România de cînd am lăsat-o eu pînă în ziua de azi”

 1. roxana

  trist, dar adevarat. Clipul ala e absolut genial si jos palaria in fata celor care l-au gandit. Foarte tare articolul si sunt convinsa ca fiecare dintre noi gaseste exemple din astea strigatoare la cer in viata.
  PS: ce vezi in sweet 16 e pe bune. Adica americanii, la acea varsta si nu numai, sunt exact ca in emisiunea de care se vorbeste. Cu atat mai trist, nu?

 2. wizardnet

  “Aresturi pentru posibile delicte care nu s-au făptuit? Pentru delictul cu gîndul, nu cu fapta? AVEM”

  Dorine, aici s-o fi inspirat din “Minority Report” 🙂

 3. dorinlazar

  @roxana: ştiu că sunt pe bune, dar nu ar fi chiar aşa dacă nu ar fi şi MTv cu camerele de luat imagini pe-acolo 😉 adică… hai să umflăm cu pompa non-valori 😉
  @wizardnet: :)) Bănuiesc… am avut aceeaşi problemă după ce am văzut filmul (tot nu am reuşit să găsesc textul în sine). Deh, PKD avea o minte mai ciudată, dilemele lui existenţiale sunt însă tare interesante.
  Eu însă vroiam să fac o referire la celebra rostire bisericească dintr-o rugăciune: “am păcătuit cu gîndul, cuvîntul sau cu fapta”. Acum mă întreb cu care din ele am păcătuit eu, să ştiu ce să nu spun la spovedanie.

 4. Catalyn

  Bah frate ai dreptate total.desi am numai 17 ani crede-ma k miam dat seama cat de parsivi si hoti pot fi conducatorii romaniei in ziua de zi!!!ce sa zik de DNA
  aia nu stiu de unde sa mai isi scoata bani,toti sunt pe interes!!!! TINE-O TOT ASA!!!!

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.