România și protestele

Ultima mișcare absolut revoluționară din Brașov este greva spontană a șoferilor de la RatBv. De ce? Pentru că. Nu știm. Am încercat să contactez RatBv, dar fie telefoanele sunt ocupate de o sumedenie de alți nervoși utilizatori ai sistemului de transport în comun, fie pur și simplu și-au blocat telefoanele ca să nu fie deranjați.

Nu sunt mare fan al grevelor. Grevele sunt în general o treabă manevrată politic de niște indivizi cel mai des dubioși, numiți ‘lideri sindicali’. Ori eu unul am o mică problemă cu sindicalismul, o formă sinistră de a ține salariile la pămînt, de a nu le corela cu rezultatele ci cu cît de mult are chef sindicalistu’ să negocieze. Iar eu cred ferm în corelarea salariilor cu rezultatele individuale.

În plus, greva asta a transportului în comun afectează clienții. Clienții care apelau la RatBv fix pentru că era punctual, nu pentru că depinde de toanele resurselor umane. În consecință, orice ar cere angajații RatBv nu prea îi văd cum și-au servit interesul. Mă rog.

Desigur, nu pot să observ cum în cazul grevei spontane din Brașov, ziarele brașovene tac mîlc. Bag seamă nimeni nu le-a vîndut încă pontul. Noroc cu blogurile.

Mai vroiam să vorbesc despre alte două proteste de zilele astea de prin Brașov. Primul, al muncitorilor de la Nitramonia (Nitropos) și Viromet, care cer chestii de la stat. De ce? „Pentru că noi nu suntem în stare să producem cît consumăm, deci vrem mai mult de la stat”. Adică de la mine și de la tine din buzunar. Și ce fac protestatarii, în număr de vreo 50, maxim 100? Vin în fața prefecturii să joace table și să facă scenete. Apoi cum să nu le acorzi subvenții acestor vajnici luptători pentru dreptate și libertate?

Apoi, protestul de Ziua Mediului. Sunt deja nu știu cîți ani de cînd au tăcut în legătură cu încălzirea globală cu care ne amenințau acum cîțiva ani. Acum ne amenință cu plante modificate genetic (trăiască cartoful fără gîndaci de Colorado!), oprirea defrișării pădurilor (cum, băieți, cum? Ce, credeți că statul nu are legi? dar boi ca voi nu le respectă) și ceva legat de etichetarea alimentelor. Subțire. Dacă ar fi fost mai cald, ar fi băgat-o pe aia cu încălzirea globală. Aia îmi place la nebunie, doar că o aud prea rar. Hai, băieții cu ecologia, un pic de consecvență, nu?

Nu reușim să nu fim penibili cînd protestăm. De fiecare dată ne cam facem de rîs, protestăm numai la faze comice gen arestat de escroci și interlopi precum Becali, la chestii copiate din afară, precum ziua mediului, pe care nu prea le înțelegem, dar hai să le facem oricum, sau la cerșit de salarii mai mari sau subvenții de la stat. Ce mă miră e că nu protestează oamenii care cer salarii mai mari și contra supra-impozitării. Dar, mă rog, să nu comentăm.

Hai să ne bucurăm că nu circulă autobuzele prin Brașov. Sunt sigur că au fost satisfăcuți de faptul că și-au mai pierdut cîțiva clienți în dimineața asta.