Românisme pe scurt

Valentine’s day? Nu, noi suntem cu moț. Avem Dragobete.

Halloween? Nuuuu, care? Sărbătoare păgînă! Noi avem sărbătoarea Sfîntului Andrei.

Father’s day? Nu ezistă, noi avem Bergenbier pe 5 mai.

Thanksgiving? Nu e nevoie. Ce, unde ai auzit tu român să spună “Mulțumesc”?


14 Replies to “Românisme pe scurt”

 1. Victor Bădoiu

  Valentine’s day e mişto. E şi mai mişto când ai şi o gagică. Halloweenul e funny, că vezi piţipoance îmbrăcate sumar (da, mai dezbrăcate şi mai fardate decât de obicei).
  Father’s day nici nu ştiu când se sărbătoreşte, n-am auzit să fie şi pe la noi aşa ceva.
  Iar thanksgiving nici nu-şi are rostul la noi.

 2. Dorin Lazăr

  Păi asta ziceam și eu. Ce, noi știm să zicem ‘mulțumesc’?
  De fapt ceea ce vroiam să zic e că mă enervează semidocții care văzînd că se adoptă sărbători din afară, găsesc un echivalent românesc și se dau rotunzi că ei sărbătoresc sărbătoarea cea mai adevărată dintre sărbători.
  Cît despre Thanksgiving, mi se pare o sărbătoare interesantă, și mi-ar fi plăcut să fie și la noi.

 3. Mircea

  de ce crezi ca este Thanksgiving o sarbatoare interesanta? si de ce crezi ca la noi nu exista, sub o forma sau alta?

 4. Dorin Lazăr

  Mi se pare interesantă datorită semnificației pe care o are sărbătoarea și datorită faptului că strînge întreaga familie.
  Românii nu au nici o sărbătoare care să strîngă familia așa. Crăciunul și Paștele nu se pun.

 5. krossfire

  In cazul primelor doua, mi-ar fi placut enorm sa le sarbatorim atunci cand trebuia. Sf.Andrei chiar era si este sarbatoare in zonele rurale (are si mici traditii legate de furtuni si protectia de moroi).

  Problema e ca ambele sarbatori au fost trezite in ultimii ani dintr-o ambitie “hipstareasca” de a fi “autentici” (desi am pierdut de mult prea multa vreme trenul asta).

 6. Dorin Lazăr

  Exact asta gîndeam și eu. De vreme ce sărbătorile au fost trezite de ambiție hipsterească și nu din autenticitate, de ce să nu renunțăm și să le adoptăm pe cele de import? E ca și treaba cu ceasul, e bine să-l ai sincronizat cu ceilalți, să nu spui ca rușii că azi e acum trei săptămîni.

 7. Mircea

  si Thanksgiving, ca orice mare sarbatoare, este o pervertire a unui obicei relativ banal (pentru un crestin).
  tin sa te contrazic…

 8. Mircea

  pai crestinii practicanti se cam intalnesc in sanul familiei cu orice ocazie posibila si multumesc in stanga si in dreapta pentru bucatele de pe masa, contul gras sau subtire din banca, sanatatea mai mult sau mai putin subreda etc. la ortodocsi multumiri se aduc la orice slujba posibila, face parte din ritual si din normalitate. ce-ar face o zi de Thanksgiving mai mult? altceva decat ca aduce un curcan si o placinta pe masa…

 9. BUNI

  Nu vad care este problema. Fiecare poate sarbatori oricand si orice doreste. Sarbatorile importate sunt un nou mijloc de distractie pentru tineret. Nu vad nimic rau in asta. Sarbatorile romanesti ca “Dragobetele”. “Simedru” s.a. sunt sarbatorite mai mult la tara acolo unde oamenii inca mai respecta traditiile din mosi stramosi. Sincera sa fiu, thanksgivingsday mi se pare o zi minunata pentru a te intalni cu toata familia si pentru a petrece cu cei dragi. Intr-adevar ceva asemanator este la noi Craciunul care se sarbatoreste mai cu fast decat in alte tari. Nu este mai putin adevarat ca dupa 1989 lumea a cautat sa adapteze unele obiceiuri exotice ale altor tari, dar, asa cum am mai spus, nu este decat o alta ocazie de petrecere. Numai bine.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.