Românul față în față cu moartea

Dacă e ceva ce a demonstrat scandalul din jurul accidentului aviatic este că românul încă nu a învățat cum să se comporte pus față în față cu situații neobișnuite, în cazul de față, cu decesul unor persoane. Așa că devine un cretin nepereche.

Nu vorbesc despre moderatorii de la televiziune de care au început să se scîrbească mai toți privitorii. Îmi povestea taică-meu de ce spume la gură mai făcea Dana Grecu (o femeie gata oricînd să producă spume mai tare decît detergentul Dero) privitor la subiectul Adrian Iovan. Problema ei era că nu avea ce să caute un pensionar să conducă un avion. Decît că ea, cu doi ani în urmă, urla la fel de spumizant împotriva pensiilor nesimțite, cu degetul către fix eroul de la Ursoaia (s-a stabilit și numele satului cel mai apropiat). Da, fix cei care acum se întrebau “dar vai, cum e posibil așa ceva” l-au sărăcit pe Iovan atît de tare încît l-au pus în carlingă.

Dar dincolo de moderatorii coprofagi de televiziune, românul simplu e neechipat pentru o tragedie națională. Cel dintîi telespectator al României, Victor Viorel, nu a mai sesizat momentul bun pentru a mai face un doliu național, așa că fiecare s-a descurcat cum a putut. De exemplu, acest cetățean ne cere în mîrșăvia noastră să nu rîdem Joi, 23 februarie 2014 (via Teo).

nu-postati-glume

“Nu postați glume” pe facebook a devenit instant un hit, mai nimeni nesesizînd că 23 februarie 2014 nu e joi, și nu e luna asta. Îl înțelegem, însă, omul e neechipat moral pentru momentul tragic cînd cineva, în univers, se luptă cu o astfel de tragedie.

Simona Tache a colectat o serie de astfel de demonstrații de cretinitate. Cea mai simpatică mi s-a părut asta (pentru cei care nu știu cum funcționează facebook, dați click pe See More):

Absolut genial. În aceeasi idee eu ar fi trebuit ieri și alaltăieri să mă opresc în timpul lucrului meu și să le spun oamenilor cu care eram în ședință: “Băieți, îmi pare rău, trebuie să ne oprim, să ne ducem acasă zece zile, pentru că această tragedie a unui om pe care nu-l cunosc m-a atins pînă la măduva spinării”.

Tragedia dă voce cretinilor. De exemplu, cretinii de la asociațiile de protecția animalelor, care, cu o satisfacție sardonică au postat despre cum Dumnezeu stă la colț pentru că împușcă maidanezi. Poftim? (via)

Bine, toți acești “iubitori de animale” care ar face orice numai să lase javrele criminale să omoare copii au un istoric bine documentat de tembelism și cretinism. Însă mă miră cum de apar de fiecare dată să-și demonstreze insuficiența mentală.

Între timp, de pe fundul lui, fiecare român are deja o părere despre ceea ce trebuia făcut pentru a salva victimele. În acelasi timp, fiecare român care are deja o părere despre ce trebuia făcut stă frumos acasă, pe canapeaua lui, de unde își savurează sărăcia și hoția pe care și-a votat-o singur. Pentru că de ce să n-o zicem pe-a dreaptă, incompetența celor care au acționat incompetent ne-o datorăm, fiecare în parte, pentru indiferența cu care ne trăim viața.

Să încheiem cu un alt exemplu de neputință în fața morții. Narcisa Suciu (dar putea să fie și Paraschiva Evghenia Agripina, vecina de la trei) demonstrează mai jos că ea SIMTE, mă.

NarcisaSuciu-via-SimonaTache

(via)

Între timp, cei mai rebeli dintre noi își permit (DA!) să facă glume în ziua fatidică:

Gluma lui Teo m-a făcut să plîng de rușine că trăiesc într-un astfel de popor cu oameni nesimțitori la nevoile spirituale ale concetățenilor lor.


3 Replies to “Românul față în față cu moartea”

 1. Nautilus

  “ce spume la gură mai făcea Dana Grecu (o femeie gata oricînd să producă spume mai tare decît detergentul Dero) privitor la subiectul Adrian Iovan. Problema ei era că nu avea ce să caute un pensionar să conducă un avion.”

  Iovan era incomod politic şi incomod propagandistic pentru alde Varanu’ şi grupările care îl susţin, conştient sau nu, pe Varan.

  În primul rând (în ciuda chestiunii pensiei) era un tip cu o avere (proprietate şi alte chestii mai mici) peste medie. Aproape toţi susţinătorii convinşi ai Varanului sunt “declasaţi” – oameni care au avut un job bun în vremurile trecute şi au ajuns la sapă de lemn azi. (Cei care au fost săraci dintotdeauna de obicei ţin cu PSD.)

  În al doilea rând, Iovan în timpul vieţii fusese niţeluş cam golan – când ai o carieră ca a lui, îţi permiţi. Un mare număr dintre partizanii Varanului sunt hiper-conservatori, talibani, genul “nu, că te vede mahalaua!”, “căsătorit virgin la 20 de ani” şi “Băsescu nu e rău pentru deciziile lui politice, e rău fiindcă e beţiv şi grobian şi n-are ruşine”.

  În al treilea rând, Iovan făcuse (într-un moment de panică şi fără să intenţioneze asta) un lucru cu repercusiuni peste ani: demonstrase CĂ SE POATE. Că nu eşti obligat să stai capră în faţa unui hoţ, ţigan, derbedeu, că un cetăţean obişnuit, fără funcţii politice şi fără pretenţii, poate să reacţioneze la rândul lui. (Lumea o să sară cu gura că nu aveau nevoie de demonstraţia lui şi că ştiau asta. O ştiau atât de bine încât au ţinut cu minerii…)

  În ultimul rând, atât modul în care Iovan a adus avionul la sol în condiţii aparent imposibile, cu toţi oamenii din interior în viaţă, cât şi modul în care publicul a acţionat imediat după aceea demonstrează şi el ceva. Şi anume că acolo unde autorităţile române sunt incapabile să îşi facă treaba şi sunt cu izmenele în vine, cei 5 oameni care au scăpat cu viaţă au fost salvaţi de nişte ţărani, un pădurar, nişte off-roaderi şi două voluntare care s-au căţărat până la ei cu instrumentele medicale într-un rucsac.

  De, sunt 10 ani de când duzini de ziarişti şi sute de comentaci latră precum pechinezul la gard la adresa off-roaderilor, la adresa automobiliştilor şi la adresa tuturor celor care ies din confortul canapelei şi al berii proaste de la frigider (alpinistul, mountain-bikerul, scafandrul sportiv, schiorul, vânătorul, paraşutistul etc): “golani, puşti de bani gata, duşmani ai mediului înconjurător, duşmani ai poporului, bogaţi îmbuibaţi, cu bani pe care i-au furat taţii lor din averea Statului, nesimţiţi care bat noroaiele şi se trag cu şufa, fricoşi care tremură când li se face o injecţie, lăbari cu puţa mică şi motor mare, radu-mazări, ţărani de oraş, să-i împuşte poliţia, să le confişte Statul maşina etc”

  Uite că oamenii Tătucului-Statu’ fac laba timp de o noapte uitându-se la porneturi pe calculatorul de serviciu, în timp ce de salvat te salvează cei pe care i-ai scuipat în trecut 😀

 2. markwilliams

  Adevarul ne aduce crud povestea imparatului imbracat cu haine invizibile..
  Demonstreaza ce se intimpla cind POLITICUL inhata ,confisca,inghite in integrum Puterea!
  ilustreaza ce componenta imorala are USL.
  Si citeva milioane de PROSTI care i-au adus la PUTERE …slavindu-i in Minciuna si NECINSTE!
  INCOMPETENTA numele tau este USL!

 3. Nautilus

  Crud şi politic, dar atitudinea de (co)mu(n)ist faţă de toţi oamenii productivi şi activi, cei care făceau ceva dincolo de berea proastă de la frigider n-a început acum, 2012-2013, când au venit uslinoşii, ci prin 2003-2004.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.