Rush (2013)

„Fără Miki Alexandrescu acest film nu s-ar fi putut face”, a declarat regizorul Ron Howard într-unul din post-interviurile pentru Rush, biopicul dedicat rivalității dintre Niki Lauda și James Hunt. Mihai ‘Miki’ Alexandrescu face în Rush un rol dublu, interpretîndu-l magistral și pe Niki Lauda și pe James Hunt. Expertiza lui tehnică a fost decisivă pentru succesul filmului, iar contribuția lui la crearea scenariului – inestimabilă.

Acum, dincolo de glumă, Rush e un film de ‘curse’ bun spre foarte bun – chiar de revăzut pe alocuri. E fidel poveștii spectaculoasei rivalități dintre Niki Lauda și James Hunt – rivalitate ce l-a motivat pe Niki Lauda să revină pe pistă la numai 42 de zile după accidentul de la Nürburgring.

Ce a reușit Rush să facă a fost să echilibreze cele două personalități – începe din perspectiva lui James Hunt și se încheie cu elegantele considerații ale lui Niki Lauda; nici nu-i de mirare că pare că personajul lui Niki Lauda apare ca ‘mai adînc’ – în fond, adversarul lui nu pare să fi fost un tip cu adîncimi deosebite, un playboy, un risk-taker și cam atît.

Nu vă duceți la film doar pentru că în rolul Marlenei Lauda e distribuită o româncă, Alexandra Maria Lara. Prezența ei e, bănuiesc, fidelă cerinței rolului, care din păcate nu merge mai departe de ‘arată frumos/îngrijită/îngrijorată’. Mergeți pentru că Rush este un Days of Thunder un pic mai bun. Și merită.

Adaug și review-ul Dianei (PopCultureDiva42) care m-a convins că merită să văd filmul. Vizitați-i canalul de youtube, mai are chestii interesante acolo: