S-a terminat bacalaureatul

Probabil că s-a terminat bacalaureatul, altfel nu-mi explic de ce am o groază de cititori pe postarea cu Elevul. După un an de reflecție poate că sunt câteva lucruri pe care le-aș adăuga la ea.

În primul rând, de ce e util bacul? În principiu știm cu toții că examenul de bacalaureat e un examen fără logică, oarecum inutil. Da, nu o să te ajute cu nimic lucrurile alea. Doar că învățământul ți-e acum plătit de statul român, adică de contribuabili, și noi suntem oarecum mulțumiți ca educația copiilor să se desfășoare în acest fel. Da, chiar și părinții tăi cei supărați că nu ai luat notă mare la bac sunt de acord că ăsta e modul în care trebuie să fii educat, să fii pregătit pentru viață. Ei, la sfârșitul primilor 9 ani de școală (că acum se face așa-numita clasă Zero) îți cerem să ne arăți cam cât de mult ai priceput din ce te-a învățat școala – după 13 ani de școală îți cerem din nou să ne arăți. Diferența majoră e că între 14 ani și 18 ani intelectul tău ar fi trebuit să crească foarte mult. De-asta bac-ul e mai dificil decât capacitatea. Nu cu mult, totuși, de vreme ce v-ați apucat să puneți petiții că „realitatea nu ne convine, am dori să modificăm realitatea un pic”.

Materia de liceu nu e chiar atât de dificilă. Cum spuneam mai demult, la matematică toată materia se predă în două ture de câte două ore de către proful de Analiză Matematică de la facultate. Pentru examenul lui o să înveți trei zile înainte de examen – și o să iei nota 8. Deci ca să iei nota 10 la bac ar trebui să înveți vreo trei zile înainte de bac. Sigur, nu o să se întâmple lucrurile așa – e un examen important și o să vă pregătiți din timp. Dar chiar și-așa, ce vreau să zic e că nu-i mare filosofie.

În ultima vreme există niște voci care spun ce extraordinar de inteligentă e generația de copii care acum e în școală. Văzusem pe undeva și o plângere a unei profesoare de română de gimnaziu, ea însăși depășită de nivelul elevilor, dar căreia i-au picat la capacitate elevii. Foarte mulți confundă inteligența cu un aflux mare de informații – mai ales în învățământ, unde norma a fost întotdeauna cantitatea de prostii reținute, nu metoda de a reține lucruri și de a combina idei. Da, generația asta e supusă unui flux mare de informații. Însă nu, generația asta habar nu are cum se obține o informație – dacă informația nu e la 10 secunde distanță cu un Google Search ea nu există. A dispărut capacitatea de a depune efort pentru a obține informații, ideea de a cerceta. Orice există ca listă în Listverse sau ca articol pe Wikipedia. Nimeni nu prea mai învață cum să dea de informațiile respective.

Aia e durerea majoră cu această generație. În rest rămâne cum am stabilit. Notele nu prea contează, important e să ajungi să termini liceul, poate să faci o facultate, deși nu cred că e necesar pentru absolut nimic în viață. Nu merită să lucrezi pentru niciun deștept ce cere o diplomă de facultate, pentru că în mod clar habar nu are ce cere.

În curând o să avem parte de o revoluție și pe piața muncii. O să se lucreze foarte mult prin internet, de acasă – sunt uimitor de multe lucruri pe care le poți face doar prin calculator. Moment în care o să conteze ceea ce știi să faci, real. Nu ceea ce te-a învățat la facultate un tip care nu mai are nicio legătură cu realitatea. Și chiar și joburile care acum cer facultate o să se schimbe – nu de alta, dar ca să vinzi cartofi prăjiți la McDonalds nu ai nevoie de facultate, și nici ca să pui pungi de snack-uri într-un magazin de la marginea orașului((ăsta e un job care cere facultate acum)). Sunt foarte puține joburi care chiar au nevoie de facultate – motivul pentru care oamenii încă mai cer facultatea ca și treabă esențială este că pot – că sunt prea mulți oameni tineri care fac facultatea degeaba. În loc să piardă trei ani în facultate, unui om i-ar sta mai bine în câmpul muncii.

Sigur, o să spuneți că eu sunt aranjat, ce-mi mai pasă mie? Îmi pasă, pentru că eu la rândul meu văd efectele dezastruoase ale facultății asupra oamenilor, și mi se pare că oamenilor le-ar prinde mai bine să sară peste pasul ăsta și să intre direct să învețe o meserie. Profesorii din facultăți sunt de obicei depășiți tehnologic – nu prea au nimic nou și bun de zis, așa că mai bine le-ar prinde oamenilor să sară peste asta.

Poate revoluția asta va veni. Poate curând oamenii o să-și dea seama că nu au nevoie de facultate ca să trăiască. Și atunci poate și presiunea cu bacul o să scadă. Vom vedea. Vorbim la anul, când îmi vor descoperi alții postarea cu elevul.