#S04MiracleRun -- o poveste din esports

Povestea asta e despre esports. Despre oameni care se joacă pe calculator în mod profesionist, adică.

De ceva vreme tot le spun oamenilor să se uite un pic pe campionatul european de League of Legends - LEC. League of Legends (LoL) e un joc competitiv creat de Riot Games în care două echipe de cinci oameni se înfruntă pentru a cuceri „baza” inamică (nexus-ul). Există posibilitatea de a alege din mai mulți avatari, și fiecare are propriile abilități. Jocul este gratuit pentru oricine dorește să-l joace, și are și o traducere în română excelentă - deci e foarte accesibil publicului român. Avem și doi reprezentanți în cel mai puternic campionat european (LEC):

Cred că League of Legends e jocul care explică cel mai clar cum poate deveni sportul electronic un „spectator sport”. Cu o producție excelentă, cu prezentatori mai profesioniști decât mai toți prezentatorii de sport de la noi, cu o regie excelentă, recomand oricui să încerce să urmărească câteva transmisiuni. Câteva exemple (care sunt un pic sub transmisiunile normale din cauza pandemiei)

Am ținut cu Odo de cam când am descoperit existența competițiilor de LoL. E român, e de-al nostru, și nu a rezistat 7 ani în liga superioară de LoL fiind unul din codași - e acolo, printre cei mai buni, și are o prezență foarte plăcută și dinamică. Numai că de doi ani, de când a ajuns la Schalke04, parcă un blestem s-a așternut asupra echipei. De fapt, echipa nu a avut niciodată rezultate extraordinare, dar în 2019 lucrurile păreau să meargă în direcția corectă.

LEC se desfășoară în două etape - una de primăvară (după care echipele se califică la un campionat internațional de mai mică anvergură) și una de vară, care decide calificarea la super-campionatul internațional „suprem”: Worlds. În prima etapă S04 nu s-a descurcat fantastic - a pierdut mare parte din meciuri, terminând campionatul cu 6-12. Insuficient pentru a avea vreo șansă la calificare. Oricum, după un început dezamăgitor, se văzuseră niște îmbunătățiri, și fanii Schalke (inclusiv eu, ca fan de Odoamne) aveau de ce să spere la rezultate mai bune. Însă rezultatele nu au venit. Au pierdut meci după meci - primele două, patru, cinci. Nimeni nu înțelege ce se întâmplă cu S04 - ajunge ținta glumelor tuturor și înainte de meciul cu SK Gaming Odoamne pune un tweet în care se simte că a ajuns la capătul rezistenței mentale.

Nu este un strigăt de ajutor; dar e în mod sigur un semnal că lucrurile nu merg deloc bine. Chiar dacă în răspunsurile la acest mesaj oamenii par să-l sprijine, în general în social media cam toată lumea îi ia peste picior. Și când, inevitabil, SK Gaming câștigă meciul cu S04, casterii de la LEC îi iau, în mod excepțional, un interviu în care se vede cât de demoralizat este (excepțional pentru că la aceste interviuri sunt chemați cei care câștigă, nu cei care pierd).

Nu e că neapărat joacă prost. La nivelul la care se joacă lucrurile pot să o ia razna la cea mai mică greșeală. Și greșelile par să se adune în tabăra lui S04 - în antrenamente se descurcă bine spre foarte-bine, dar când e vorba să joace meciurile din competiție totul pur și simplu li se împotrivește. Fac schimbări în echipă. Încearcă diverse lucruri. Jocul lor se îmbunătățește dar rezultatele întârzie să vină. Etapa de primăvară se termină cu 6-12, iar în vară ajung și mai rău, la 0-8.

Mai e un joc și se termină prima jumătate a etapei. Schalke joacă cu Fnatic, echipa de pe locul doi din prima etapă din LEC 2020, cea mai titrată echipă europeană. Ar trebui să fie o formalitate. Doar că nu e. S04 câștigă, atunci când nimeni nu mai spera contra unei echipe care ar fi trebuit să fie cu zece clase peste ei.

Victoria nu e confirmată mai departe. 1-9, 1-10. Schalke e prima care nu se mai califică pentru Playoffs - doar primele 6 echipe din zece se califică. Matematic, mai au sub 5% șanse să se califice. Este momentul în care contul oficial publică una din cele mai interesante pledoarii contra toxicității online. Andrei, un coechipier și un membru al staff-ului vin să vorbească despre lucrul ăsta public:

O zi mai târziu începe ceea ce s-a numit „S04MiracleRun”. Meci după meci, câștigă. După primele două victorii, oamenii se uită din nou pe statistici. Nu, nu e imposibil pentru Schalke să se califice. Da, e nevoie de un joc al rezultatelor, dar Schalke trebuie să câștige. E 3-10 și mai sunt două săptămâni - una cu două meciuri și una cu trei. Casterii Riot pornesc un val de hype serios. „The Miracle Run”, „Cursa miraculoasă” cu Gilius (unul din jucători, revenit după o pauză) ca personaj central.

Dar schimbarea se vede în tot ce se întâmplă cu echipa, ce se întâmplă în jurul echipei. După primele victorii, interviurile sunt vesele, glumețe. După aceea, din ce în ce mai serioase. Schalke au o șansă.

Vine penultima săptămână și lucrurile evoluează spectaculos. Jucătorii de la Schalke arată în sfârșit așa cum toți fanii își doresc să îi vadă: calmi, calculați, arătând că înțeleg și controlează ce joacă. Nimeni nu mai râde de ei.

Suntem în săptămâna a opta, și „Cursa miraculoasă” a ajuns la final. Schalke a reușit să învingă în ultima săptămână trei echipe dificile: Fnatic, cu care acum se luptă pentru locul în playoffs, Vitality, cu care se luptau pe același loc, și Mad Lions, care erau la acel moment pe primul loc în ligă. Ce joacă e dintr-un cu totul alt film: calm, calculat, inteligent, spectaculos. Ultimul meci, cel cu Mad Lions, e un meci care explică cât se poate de bine expresia „interzis cardiacilor”. Acum, singurul lucru care trebuie să se întâmple e ca una din cele două echipe pe care le urmăresc să piardă. Ce evoluție! Să ajungi de la ciuca bătăilor la „match of the day, match of the week, match of the season”.

Scriu asta în timp ce meciurile se desfășoară. Au șanse 75% de calificare, de la 4% la 75% e o creștere. O lecție despre caracter și forță mentală. Chiar dacă acei 75% nu se vor împlini, lecția rămâne. Dacă se califică, dacă nu se califică, S04 au dat o lecție de neuitat, din care merită să ne inspirăm cu toții - că indiferent de cât de jos ești, poți să îți reevaluezi poziția, să înțelegi ce se întâmplă, să corectezi, să fii mai bun.

Avusesem la un moment dat o discuție despre: „sunt esporturile sporturi?”. Eu zic că în momentul ăsta, ce face S04 cu „Cursa miraculoasă” este exact ceea ce trebuie să facă sporturile. Să inspire.

Andrei Odoamne Pascu

Andrei Odoamne Pascu

PS: În penultimul meci din ultima etapă, XL a pierdut, și S04 s-a calificat pentru playoffs. „Cursa miraculoasă” chiar s-a împlinit.