Să creștem atei ignoranți

Apare acest colaj simpatic din manualul de limba română de clasa a XI-a, și ateii români încep să fiarbă. Cum adică, în manualul de limba română vrem așa ceva? 

11056548_472715266223091_8002134586006562327_o
Nu știu cine a făcut captura inițială, că l-aș credita, până una alta, un link către postarea originală

Încep comentariile: “Ce are asta cu limba română?” “Dacă era în manualul de religie înțelegeam!” și toate chestiile pe care un bun ateu le zice când aude chestiile astea. Când zic un bun ateu mă refer la un ateu ignorant, un bun creștin fără ș.

Clasa a XI-a e perfectă pentru a propune lecturarea bibliei în contextul limbii și literaturii române. E perfectă pentru că atunci oamenii au 17 ani – o vârstă numai bună pentru a-ți demonstra maturitatea și inteligența disecând miturile creației societății în care trăiești, mituri pe care le regăsești în 90% din literatura de calitate. Pentru că ce uită ateii ignoranți e că Biblia e nu numai o carte de religie, e cea mai mare influență pentru nenumărați artiști. Simbolistica iudeo-creștină se regăsește în mai toată cultura generată în Europa și America. A citi Biblia e un gest cultural relevant chiar și pentru (sau mai ales și pentru) un ateu.

În plus, ce am remarcat este că manualul propune, sugerează o abordare critică, nu dă răspunsuri de-a gata. Și, iertați-mă, am făcut și eu liceul. În clasa a XI-a e foarte ușor să faci din “raiul” elevului sârguincios un iad, că la vârsta aia ai și capacitatea și și dorința de a ataca rebel tezele celor care îți impun un tipar de gândire. Genul de abordare pe care îl propune în mod timid manualul de liceu creează mai mulți atei decât creștini.

Pentru că e foarte important contextul. Dacă era în context religios, dogmatic, poate ar fi fost ceva motive de întrebări. Dar contextul e limba și literatura, unde orice operă literară trebuie abordată cu un ochi critic și discutată ca atare. E încă un semn de ignoranță din partea ateilor care au probleme majore în a-și argumenta agitația și supărarea.

Și pentru final, un comentariu simpatic:

Dacă respectiva temă era în manualul de religie nici o problemă. Totuși dacă este în cel de română e cam pe lângă. La ce încadrezi subiectul în cauză? Mai rămân ca în manualul de chimie să includă rețete de gastronomie.

Păi, iartă-mă, dar e cea mai bună idee posibilă. Gastronomie în manualul de chimie, mie mi se pare absolut genial, pentru că pregătirea mâncării este unul din cele mai bune exemple de chimie aplicată.


29 Replies to “Să creștem atei ignoranți”

 1. Perkele

  ateii militanti sunt printe cele mai proaste fiinte de pe planeta asta si nu sunt cu absolut nimic mai presus decat crestinii habotnici. sunt un fel de Martorii lui Iehova pe invers.

 2. Raul

  Care este calea de mijloc? Sa razi si de unii si de altii ? Ori esti ateu ori urmezi calea Bibliei. La mijloc sunt ipocritii , cei care cunosc biblia si o interpreteaza cum vor.

  Acum poate stiti bancul acesta :

  Un tip avea un interviu pentru un job si era in intarziere! Ajuns in parcarea companiei , nu gasea nici un loc de parcare si incepe sa apeleze la puterea divina ; ” Doamne , te rog ajuta-ma sa gasesc un loc de parcare …te rog ” ….mai face cateva ture , in timp ce incepe sa faca promisiuni : ” Doamne ,daca ma ajuti sa gasesc repde un loc de parcare promit ca o sa merg in fiecare duminica la biserica …” . La un moment dat , se elibereaza un loc , iar tipul rasufland usurat spune ” Merci Doamne , nu mai e nevoie ….m-am descurcat singur”

 3. Z3Ro

  @Raul, credinta, in esenta ei, indiferent cum e ea, e ceva al dracu` de personal.
  Calea de mijloc e sa-ti tii gura si sa-ti vezi de viata, in timp ce te doare-n cur de ce credinta poporanului de langa tine

 4. radu

  Raul, calea de mijloc e sa nu te faci de cacao mai ales daca nu ai nimic de castigat din asta. Biblia e cea mai citita carte, lasand la o parte religia ce motive ai avea sa nu citesti o parte din ea?

 5. Panzer

  chestie ironica e ca ateismul se transforma intr-o secta si adeptii sai sunt mai aprigi decat cei religiosi.

 6. VOC

  Generalizezi. Sunt ateu (chiar militant pe alocuri), dar nu văd nimic în neregulă în exercițiul ăla.

  Aș fi totuși curios care ar fi reacția populară dacă exercițiul ar menționa Coranul în locul Bibliei.

 7. VOC

  Crezi că lumea s-ar supăra pe motiv că Coranul n-a inspirat mult în literatura română? E un text ca oricare altul pe marginea căruia poți să discuți și să faci o analiză critică. Concepte pe marginea cărora poți să-ți imaginezi diverse (inclusiv conceptele de rai și iad) sunt destule și acolo.

 8. Mircea

  io as corecta putin textul tau in felul urmator: manualul de liceu creează mai mulți cretini decât creștini. 🙂

 9. Vlad

  Sincer nu ma deranjeaza, daca citirea bibliei e facuta intr-un mod deschis si fara constrangere.

  Biblia pana la urma e cam cel mai bun propriu inamic.

 10. Mihai

  Unde mai e separarea dintre biserica si stat?
  Miturile si superstitiile trebuie studiate la materia rezervata lor (cea optionala – numai cu acordul parintilor!), nu la ora de literatura romana,

 11. ipocrizie

  superb!
  daca as vrea o parere critica asupra religiilor, as citi istoria religiilor
  iar daca as vrea sa studiez influente culturale (asupra limbii romane), citesc Biblia.

  bravo, bravo, buna nisa ati gasit
  nu prea am ce sa replic la asta nu? cum sa refuz cultura, indiferent de mijloc?

  Insa, din partea unora pentru care ateu este inevitabil legat de ignoranta, dati-mi voie sa nu receptionez mesajul de mai sus fara a-l incadra in categoria ‘ipocrizie maxima’.

  Sunt ateu pentru ca vreau sa cunosc lumea asa cum pot, asa cum si cat imi este dezvaluita (multumita stiintei), cu toate necunoscutele ei, cu toate ‘minunile’ si suprizele pe care le ofera.

  Asadar ‘a cunoaste’ (inclusiv Biblia) este de apreciat, ma indoiesc insa ca limba romana nu are surse mai interesante si mai valoroase de oferit decat textele lui Dosoftei.

 12. ipocrizie

  …si cu frantura logica in titlu:

  daca Bilbia aici e doar o unealta intru cunoasterea Limbii Romane (prin influentele biblice asupra textelor), atunci ce are ateul de a face cu asta?

  Adica cu Limba Romana, caci parca despre ea era vorba?

  Am inteles, ateii sunt ignoranti, insa doar ei sunt ignoranti?
  Sau doar ei va ‘provoaca repugna’? 🙂

 13. ipocrizie

  si inca ‘un comentariu simpatic’,
  ‘…din partea ateilor care au probleme majore în a-și argumenta agitația și supărarea’
  hahaha, that was funny, ‘ma jur’

  ps; …desi a jura nu e reflexiv, dar nah, chiar si cultilor iubitori de limba romana le mai scapa, in timp ce comenteaza filme. Doamne ajuta!

 14. Nautilus

  Ateii şi tipii mai puţin religioşi citesc Biblia, Coranul şi altele.

  Ortodocşii fanatici, pupători de moaşte, nu citesc Biblia, nu ştiu nimic despre chestiuni teologice, nu au niciun fel de reguli, nu ascultă nici măcar de nea Preafericilă. Au alte preocupări: dau cu pumnul, bat cu ranga şi cheia de roţi, violează în porumb etc

 15. uiflorinFlorin

  Ce inseamna ateu militant? Aveti o definitie corecta? Daca eu sustin ca religia e cea mai mare nenorocire a umanitatii, ce trebuie eradicata, uitata definitiv prin educatie stiintifica, cea ancorata in realitatea palpabila, nu in basme stupide de controlat mintile fragile pline de spaime ancestrale, sunt militant? A spune adevarul te face militant? Dar a sustine tampenii sinistre, din convingere ca detii adevarul suprem, nu esti tot militant?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.