Să ne pregătim de rezistența prin cultură

Acum că tot internetul plânge că a ieșit PSD-ul, m-am gândit să scriu un mic ghid de rezistat prin cultură. Pentru cei care au gustat un pic de libertate sub Cioloș în echipă cu Iohannis, reîntoarcerea dictaturii comuniste poate să însemne un mic șoc. Ce poți face ca intelectual român altceva decât să reziști prin cultură? Hai să ne întoarcem spre ilustra generație optzecistă, să învățăm de la ea.

În primul rând, pentru intelectualul de rând, musai să scrieți un manuscris pe care să-l băgați în dulap sub lenjeria intimă, între șosete. Va fi un material bun peste patru ani când se schimbă guvernul, veți putea vorbi despre drama personală și teama că sunteți permanent urmăriți – în plus veți putea susține că nu ați fost publicat pentru că v-a tăiat cenzura, nu pentru că textul e slab.

Cu puțin noroc textul ascuns în sertar nu va fi citit de nimeni niciodată, iar calitățile lui vor crește cu fiecare repovestire. La o adică nici măcar nu trebuie să aveți un text, se poate inventa existența unuia. Important e să fie tipărit (sau scris de mână, mai bine) și dosit în sertarul cu șosete, face o poveste bună.

Pentru cei cu șansă de a deveni miniștri de externe sau șefi de cea mai bogată editură din România, e recomandat un exil la conacul lui Enescu de la Tescani sau la Păltiniș, pe banii statului. Acum e folosit ca muzeu, am impresia, dar pentru cultură și rezistența aferentă se poate face o excepție. Și la Păltiniș e frumos, aer curat, pârtie, chestii d-astea.

Ce mai puteți face e să scrieți texte elogioase la adresa inf. c. d.1)infractorului condamnat definitiv Liviu Dragnea. Luați exemplu și de la domnul Manolescu: nu a fost o problemă să mușamalizeze o discuție despre validitatea tezelor copiate ale lui Ponta pentru că dumnealui era prim-ministru, o să fie ok și pentru voi să pupați un fund de conducător. Important e să curgă din preaplinul bunăvoinței Excelenței sale, Liviu Dragnea, infractor condamnat definitiv.

În rest, e important să rămâneți calmi. Aveți deja exercițiu – după terorizantul regim Năstase, după sufocanta dictatură Băsescu, după deriva Iohannis și gura de oxigen numită Cioloș urmează patru ani în care să scrieți deprimant despre păduchi și alte chestii intelectuale. Națiunea are nevoie de voi ca să o deprimați mai tare! Rezistați prin cultură, ăsta e momentul vostru! E nevoie de ARTĂ!

PS: Da, da, știu că anii ’80 au fost dramatici. Cunosc prea bine, pe pielea mea, ce au însemnat anii ’80 pentru România. Optzeciștii însă au ieșit foarte bine din anii ’80 și acum sunt mai joviali ca niciodată – ei au rezistat cu succes în toate schimbările politice post-decembriste. Întrebați-vă cum.

Conacul de la Tescani, loc de crudă suferință Foto: (c) Cornel CEPARIU / AGERPRES FOTO

NOTES   [ + ]

1. infractorului condamnat definitiv

7 Replies to “Să ne pregătim de rezistența prin cultură”

 1. Gabi Miron

  Cioloș a fost ca o gură de aer în mijlocul unui lac, fără să știi să înoți. Așa de repede a trecut. Acum urmează să mai înghițim 4 guri de apă.

 2. Nautilus

  Unii mai Critici şi Atacanţi de felul lor, născuţi prin URSS, ziceau cam aşa: “când eşti pe malul unui lac şi nu ştii să înoţi, dar faci parte din intelectualitatea tehnică, specializată şi ştiinţifică, generaţia Sputnik, faci repede nişte calcule cu băţul pe nisip, tai câteva crengi cu briceagul şi îţi construieşti o barcă, fiindcă e o catastrofă să dea Dumnezeu să trăieşti doar din salariu şi să nu faci rost de ceea ce ai nevoie”.

  Adică rezistenţă prin cultură nu face decât clasa socială cu pregătire tehnică. N-o să vezi profesor, jurnalist, activist, filosof, băgător de seamă care să se ridice vreodată împotriva conservatorismului din societate. Vorba lui Petre Pandrea, mâncătorii ăştia de căcat sunt ca jigodiile de lux, au nevoie de lăptică şi păpică.

  Sau, cum ar fi zis nişte Pandrea americănoşi prin epoca cyberpunkului, poate să mişte barca numai unul care ştie să ţină în mână o şurubelniţă, tastatură sau bormaşină.

 3. Vasiliu Mircea Paul

  Reiau comentariul cuiva de pe contributors (anonim, of course) dar bine adus din condei.

  ”Domnul Plesu este un boier cu tabieturi si gusturi fine. Glosator peste medie, dar cu idei originale putine. Opozant si acomodant in acelasi timp. Opera minora si prolixa, dar placut la conversatie. Rau de gura, dar mestesugit la dojene. Sprijinitor al unor dalmatieni precum Mihail Neamtu sau MRU. Pe scurt un dalmatian si el. Nu reprezinta decat o elita auto-proclamata, corupta, plina de iluzii si sterila. Complet rupt de omul de rand.” .

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.