Să vorbească păcătoșii

Într-o discuție mai veche la care nu am apucat să răspund (mult de muncă, etc.) se discuta despre cum Huidu a făcut nu-știu-ce observații referitoare la Antena 3. Spunea Krossfire: “Dar bine, tocmai Huidu?”

E justificat. Parcă nu e cel mai avizat om să vorbească despre deontologie, de exemplu, și nici nu e cel mai potrivit om care să vorbească despre alte subiecte. Și totuși?

Când am început să vorbesc contra pirateriei, acum vreo doi ani și jumătate, cel mai important element care m-a oprit, inițial, a fost că eu mărturiseam indirect că am piratat. Sunt incredibil de mulți oamenii care mi-au reproșat asta – ca ultim atac la adresa argumentării că pirateria e furt. Desigur, cel mai des o eschivă jenantă la realizarea faptului că nu prea au ce să-mi reproșeze, după ce am explicat în detaliu cum te poți lăsa, de ce să o faci și cum poate că am prospera cu toții dacă am începe să cumpărăm chestiile pe care le consumăm.

Nu refac acea argumentație pentru că nu asta urmăresc. Nu cred că mai e necesar un articol “de ce nu e ok să furi, chiar dacă cei de la care furi au mai mult ca tine”. Obiceiul de a fura al românului s-a văzut recent și în cazul serialului House Of Cards, care dacă nu e la o calitate mai proastă dar furat parcă nu e serial. Nu despre asta vreau să vorbesc, așadar, ci despre cine ar trebui să fie primul să se ridice și să vorbească despre această problemă, sau de ce nu e o dovadă de ipocrizie faptul că vorbesc contra pirateriei.

În primul rând, cunosc fenomenul. Îl cunosc mult mai bine decât restul lumii, fiind parte integrantă din momentele lui de început. Am fost acolo încă de pe vremea când piraterie însemna să copiezi de pe o casetă pe alta – să folosești Copy86M ca să muți dintr-o parte în alta jocul. Am crescut odată cu fenomenul, cu care sunt suficient de intim. Din cauza asta pot să vorbesc. Pentru că știu despre ce e vorba.

Am văzut cum ani de-a rândul lucrurile devin din ce în ce mai accesibile și pentru noi. Alternative ieftine sau gratuite pentru lucrurile care îți lipsesc. În cele din urmă, iată, Netflix în România. Motivele de a pirata au căzut unul câte unul. A pirata produse de entertainment în România este furt pur și simplu – mai ales în condițiile în care majoritatea sunt accesibile și la noi într-o formă sau alta. De ce vorbesc eu, care am piratat? Păi cine să vorbească? Cine nu a piratat în România? Până și entertainerii profesioniști, care fac bani din faptul că cineva le cumpără produsele, piratează în prostie. Unde găsim acel om care nu a piratat niciodată și, mai ales, ce credibilitate ar avea el vorbind despre care sunt problemele piratatului?

Am mai explicat acest argument într-o altă formă: cum poți fi credibil vorbind contra drogurilor când tu nu știi ce sunt alea? E mult mai credibil un fost drogat care s-a lăsat și și-a îmbunătățit viața din cauza asta – iar dacă am fi cu toții drogați la un moment dat măcar unul ar trebui să vorbească – altfel rămânem toți cu vena la vedere.

Revin la Huidu: era moral că s-a apucat să vorbească? Sincer, nu-mi pasă. Omul e o autoritate în materie de televiziune, cunoaște foarte bine fenomenul, are relații în zona respectivă. E cât se poate de ok să vorbească, chiar dacă oricând cineva poate să-i zică: “tu vorbești, bă, care conduci cu viteză unde toată lumea conduce cu viteză și primești aceeași pedeapsă pe care ar primi-o oricine în locul tău?”

E ok ca păcătoșii să vorbească. Societatea în care trăim crede în iertare, în salvare și eliberare prin spovedanie. Credem că omul poate deveni mai bun, că poate crește în caracter, altfel ne-am închina la ființele perfecte, bebelușii în ziua zero.


12 Replies to “Să vorbească păcătoșii”

 1. Cosmin

  una e sa vorbesti si alta e sa devii apostol

  iar pirateria nu va disparea pana nu va fi cel putin la fel de usor accesibila precum zecile de mii de servicii cu continut unic.

  imagineaza-ti ca doar printr-un accident youtube exista si azi
  putea la fel de bine sa fie omorat din fasa ca celelalte zeci de mii de siteuri care au fost inchise pe motiv ca au continut piratat.

  saptamana asta citeam de un nou servicu in care sa platesti 50$/film pentru a viziona acasa ultimele filme de la cinema.
  sau un serviciu de cloud in care sa-ti stochezi toate dvd-urile, pe care le poti imprumuta prietenilor.

  solutii exista, important e ca propietarii de continut sa doreasca sa-l implementeze
  altfel pirateria clasica va continua mult si bine, indiferent cate site-uri vor bloca

 2. andrei

  Eu vad o singura solutie reala anti piraterie. Spamarea jocurilor cu reclame, in game sau filmelor, acolo se va ajunge, si e trist pentru ca vor suferi mai mult cei care au platit iar pe restul nu prea o sa ii deranjeze aspectul asta. Tragi muzica gratis dar o sa iti zica Salam ceva ce rimeaza cu iphone 9 si apple o il plateasca pe el, exemplul e neispirat pt. ca Salam nu are probleme de genul asta, lui ii lipesc banii de frunte la nunta.

 3. Dorin Lazăr

  Un om care a greșit are tot dreptul să devină un apostol. Nu cred că ai citit cu o minte foarte deschisă ce am scris aici. Tu crezi că Iisus și-a ales apostolii pentru că erau fără păcat? Întoarce-te la discuția despre drogat. De ce nu ar deveni acesta un apostol anti-drog? Mi se pare că gândești limitat.

 4. Dorin Lazăr

  Pentru că nu e foarte clar, această postare nu e despre piraterie. Insist să nu mai am dialog despre piraterie pentru că mi-e clar că nu există dialog. Oamenii vor să fure în continuare, și o să ducă orice dialog în direcția asta. End of story.

 5. krossfire

  Nu cred ca exista persoana in Romania care nu a piratat, pentru simplul motiv ca a existat o perioada in care nimeni, dar nimeni, nu avea acces la multe bunuri digitale (nici macar daca voiai sa le platesti – hai ca un joc sau un film mai cumparai cu un sfert de salariu, dar soft-uri mai putin utilizate sau un album de muzica non-pop erau fizic si virtual inaccesibile). Practic, toti cei care vorbim acum despre “legale” am piratat candva, chiar si fara a sti ca e nasol (sincer, in 1995, primeam jocuri pe discheta de la niste prieteni de familie… habar n-am ce standarde de moralitate aveam in clasa a doua).

  E destul de putin irelevant cum te-ai lasat tu sau de ce, rezultatul final insa conteaza: Intr-o epoca in care bunurile si serviciile digitale sunt accesibile (atat ca disponibilitate, cat si ca pret) si in care tu, X, iti permiti sa le consumi, pirateria ramane o mica mizerie si in esenta o infractiune (care nu e numai furt, culmea). N-are sens sa insist/insisti/insistam, pentru ca argumentele pro-piraterie sunt mereu aceleasi si mereu gresite, multe plecand de la aiureala conform careia “nu furi fizic nimic” (ghici ce… nici cand cumperi ceva online, nu cumperi fizic ceva, ci doar dreptul de a-l viziona/asculta/juca, pe care altfel l-ai fura prin piraterie).

  2.Huidu nu “a condus cu viteza, unde toata lumea conducea cu viteza”. El a condus neglijent, unde luase deja o amenda, si a pierdut intr-un proces unde fusese declarat vinovat. A platit despagubiri victimelor si si-a scurtat/anulat financiar pedeapsa. Verdictul lui a fost 4 ani si jumatate cu suspendare, pentru omor din culpa (mult mai putin decat ar fi primit oricine pentru infractiunea asta), nu pentru “condus cu viteza”.

  A scapat, profitand de fragilitatea justitiei romane, iar apoi a inceput sa-i acuze pe altii (Becali & co) de a fi criminali, a inceput sa dea lectii de morala si conduita. Practic, ce a facut el cu Antena 3 a stat sub stindardul lui “Rusine!”, dar cand omori niste oameni si scapi nepedepsit, rusinea si rusinica ar trebui sa-ti dispara complet din vocabular.

  Daca aborda din punct de vedere profesional problema (a folosit si cuvantul “jurnalist”, e drept), intelegeam, dar a dat-o pe “caracter” si “rusine” si a folosit chiar si cuvantul “ipocrizie”. Huidu are experienta in televiziune, dar experienta lui in standarde morale e zero.

 6. Cosmin

  Tocmai asta e problema dpmdv.
  Cum pot eu să-i spun unuia sa nu mai pirateze când vorba ta, instalam windows 95 sau jocuri de pe dischete cumpărate din piața.
  Eu nu pot sa fac asta.

  Eu îmi vad de treaba mea. Iar simplul motiv pentru care nu mai instalez produse piratate e securitatea. Nicidecum vreo revelație morala.

 7. Dorin Lazăr

  @krossfire: da și nu. Nu știu ca Huidu să fi făcut ceva ilegal legat de cauza legală. Nu cred că a făcut ceva ce nu ar face orice alt cetățean în aceeași situație. Dar nu am urmărit situația lui Huidu, nu pot să mă pronunț. Chiar și-așa, omul a vorbit despre Antena 3 – că pregăteau mutarea de multă vreme, etc. etc. Nu cred că a făcut-o dintr-o poziție de superioritate morală. Nu știu să fi făcut-o dintr-o poziție de autoritate morală, dar există posibilitatea ca oamenii să piardă aspectul ăsta din comunicare. De exemplu de mine zice lumea că “I’m shaming others”, că o fac cu nasul pe sus și cu superioritate. Știu că unii percep asta în mod greșit, necunoscând tot dialogul pe care l-am avut până acum pe blog, dar fie. Selavii, nu pot satisface pe toată lumea 😀

 8. krossfire

  Declaraţiile iniţiale erau între „superioritate morală” şi „dovezi palpabile” (vorbea în acelaşi timp despre ipocrizia lor, dar şi despre gestul de a monta cabluri în timp ce televiziunea la care îşi ţinea el emisiunea nu plecase încă). Problema cu blogul şi declaraţiile lui este că ambele par scrise de un om pe care ar trebui să-l luăm cumva drept exemplu, deşi câţiva colegi se plângeau de conduita lui profesională şi personală înainte de incident.

  Nu mă deranjează că vorbeşte şi chiar nu e treaba mea cum şi de ce a câştigat în instanţă, dar câteva lucruri au fost destul de clare în procesul lui (nu toate) şi, în astfel de condiţii, ar trebui să-şi aleagă cu mare grijă cuvintele şi, mai ales, atitudinile.

  Altfel, cu pirateria, eu nu te acuzam de aere de superioritate, ci spuneam doar că e puţin ciudată comparaţia cu pirateria pentru că situaţia lui Huidu este una particulară.

 9. coke

  Nu suport apostolii anti piraterie care au aparut odata ce nivelul lor de trai a crescut. Sa fim bine intelesi, tu esti unde esti acum si pentru c-ai putut sa piratezi absolut totul, la un moment dat, incepand de la SO, continuand cu muzica, jocurile, softurile si filmele. Ca atare, accesul la acele materiale piratate te-a ajutat sa evoluezi din multe puncte de vedere. Una e un individ de la tara care creste cu productiile TV, cu seriale ca Dallas, Marimar, si alta e un individ care creste avand acces la un content de-o calitate mult mai buna. Ei bine, la acea vreme nu faceai parte din clasa de mijloc, pentru ca o astfel de clasa sociala nu prea exista in Romania. Ca atare preferai sa faci ce face toata lumea, sa piratezi. Nu-ti puneai problema morala legata de furt, ba chiar dormeai foarte bine noapte. Intre timp ai ajuns sa castigi mult mai bine iar accesul la contentul contra cost a ajuns sa fie mult mai facil. Iar acum, brusc, esti un apostol anti piraterie. As intelege pozitia ta, si nu te-as considera ipocrit si impostor daca ai fi platit pentru tot acel continut piratat. Sa decartezi vreo 20-30.000 de euro, ca asta e, principiile sanatoase nu-s ieftine, si mai apoi sa vii sa ne explici cum e imoral sa piratezi. Atat doar ca tu n-ai suportat nicio consecinta pentru aia multi ani in care ai piratat. Ca atare tu nu te poti compara cu Huidu, care de bine de rau a platit pentru greseala sa. Sigur, mi se pare c-a platit mult prea ieftin, scapand fara puscarie. Dar material a platit niste multi, multi bani. Si-a platit fix ceea ce justitia o hotarat. Pe cand tu esti ca si-un borfas care toata viata a furat, sa trait din combinatii fara sa plateasca taxe la stat, care ajungang la 40 de ani, isi deschide cateva afaceri cu bani din furaciuni, hotarand sa traiasca cinstit. Dar nu, nu se opreste doar aici, ci se transforma si intr-un apostol al dreptatii, explicandu-le tuturor cat de nasol si imoral e sa furi.

 10. Dorin Lazăr

  Ești sigur ca nu am suportat nicio consecință? De unde mă cunoști tu atât de bine? În plus, dacă aș fi luat o amendă penală de 23755 de euro ar fi fost ok să vorbesc? M-ar fi făcut asta mai autorizat? De ce?

 11. krossfire

  Diferenta ar fi ca in Romania nu a existat niciodata o perioada in care legea nu te pedepsea daca omorai oameni cu masina (si nici nu te obliga sa o faci, neoferindu-ti alte alternative).

  In cazul pirateriei si a “furtului informatic”, proasta reglementare a permis ca timp de ani buni “infractionalitatea informatica” sa se reduca in principal la distributia de materiale, nu si la utilizarea lor in scop personal.

  Era “ilegal” sa instalezi Quake de pe un CD copiat in 1997? Greu de spus, dar as zice ca nu. Prima lege care ar fi putut sa te condamne era legea drepturilor de autor din 1996, dar ea nu prea acoperea serviciile online. Legea infractionalitatii informatice din 2003 era la fel de neclara, dar macar era ceva (un “ceva” aparut prea tarziu). Era “imoral” sa instalezi jocuri de pe CD-uri piratate in 1997? Iarasi, probabil ca nu. Daca nu ai un standard moral asumat la nivel colectiv, ideea de “imoral” nu se prea sustine (moralitatea nu e ceva imuabil, motiv pentru care nici religiile nu se bazeaza pe “legi” in adevaratul sens al cuvantului). Nu de alta, dar comportamentul “moral” era aproape inaccesibil sau inexistent in perioada respectiva.

 12. krossfire

  Altfel, nu cred ca e nimeni “dezgustat” de pustii de 14 ani dintr-un sat de munte care isi iau vreun soft pentru a-l invata, legal sau nu. Pe de alta parte, daca de soft au nevoie, de ultimele filme, muzica etc nu au pentru ca divertismentul chiar nu e un drept.

  Problema mea si probabil si a lui Dorin e cu oamenii din zona 25+ (adica din varsta lui “you should know better”) care au banii si timpul pentru a-si cumpara continut original, dar pirateaza si vin cu tot felul de scuze penibile pentru asta. Macar sa lasam la o parte scuzele, e decent.

  Oricum e penibil sa vreau sa joc un joc cu un om si ala sa faca “misto” de mine si de restul de zeci de milioane de fraieri care au Steam si pot juca varianta originala, actualizata la zi si cu multiplayer, pe cand el poate “downloada cand vrea” vreo 20 de GB tristi si prost crack-uiti de pe torrenti.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.