Să vorbim despre fotbalul românesc ca și cum ar fi o treabă serioasă

Aseară România a fost învinsă de Albania, o țară pe care noi o consideram mereu sub noi, pe care am luat-o în calcul ca “trei puncte” încă dinainte să jucăm primul meci. Aș fi zis că aia a fost greșeala, că nu ar fi trebuit să desconsiderăm echipa Albaniei, etc. etc. etc. Doar că problema nu e că am desconsiderat o echipă, ci că fotbalul românesc nu e în stare să bată Albania.

Și vorbim aici de echipe (românești) care se joacă cu milioane de euro în momentul în care vorbim de contracte de jucători. Vorbim de milioane de euro în drepturi de televizare pentru că, nu? fotbalul scoate audiențe serioase. Este vorba de o lume complet paralelă cu realitatea din teren – că fotbalul românesc nu mai aduce de multă vreme spectatori în stadioane – se fac stadioane cu zeci de mii de locuri dar echipele din Liga I sau cum îi spune nu sunt în stare să aducă în stadioane decât câteva zeci de oameni. Hai sute. Și nu, găștile de bătăuși din cartierele Bucureștiului sau Clujului nu se pun la “oameni”.

Fotbalul românesc eșuează de multă vreme ca și spectacol – televizat sau pe stadion – și singurul lucru care a rămas e o metodă de a spăla și a învârti niște bani, mult prea mulți ca să ne mai punem întrebări. Un jucător român nu are cum să valoreze milioane de Euro. Valoarea fotbalului românesc, în general, nu ar trebui să se măsoare în milioane – nu producem nici atleți, nici talente sportive, nici nu avem de ce să importăm din țări mai sărace jucători mai buni că nu avem ce să le oferim. Faptul că se învârt totuși sume de milioane nu ne spune decât că s-a furat foarte mult în România.

Vinovați? Păi inițial aș fi zis presa sportivă din România, dar de fapt vinovații sunt oamenii din fața televizoarelor, care continuă să finanțeze cu nepăsarea lor un spectacol sub-mediocru. Oameni care nu au sesizat lipsa de calitate, pentru că sportul s-a degradat sub ochii lor. Și e ciudat – între timp în România se poate vedea fotbal de calitate din Anglia, Franța, Spania sau Germania. Și totuși românii se uită la Pintiliiii1)Da, patru i – Un Pintilii, doi Pintiliii, toți Pintiliiii – 4 i care se plimbă pe terenurile din România. Aș da un premiu de originalitate celui care înscrie o vacă (sau un bou, dacă tot e sport segregat pe sexe) în campionat și trimite în teren zece jucători și-un bou, să pască în liniște. Măcar la atâta să fie bună iarba de pe teren.

Pentru mine e o enigmă de ce oamenii continuă să se uite la fotbalul românesc. Suntem o țară care are Internet, care poate vedea campionatele străine, care poate chiar să se uite la handbal (ăsta sport cu realizări!). Și totuși, oamenii se întorc spre fotbal românesc și îl tratează în continuare ca și cum ar fi o treabă serioasă.

Romania-fotbal
Arena Națională e un șmen care poate arăta frumos. Dar nu ai cu ce să-l umpli.

NOTES   [ + ]

1. Da, patru i – Un Pintilii, doi Pintiliii, toți Pintiliiii – 4 i

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.