Șacalii compasiunii

Nu aș fi dorit să scriu despre subiectul acesta cu bătrânul de la metrou. Dealtfel, am și găsit un articol care spune tot ce doresc să spun eu despre acest subiect. Dar chiar dacă e foarte bun, e incomplet pentru că nu atinge un subiect care ne privește pe toți. Nu ne forțează pe noi, ca societate, să analizăm un pic situația, și să vedem cum a ajuns internetul să plângă de mila unui om care nu are nevoie de boceala asta în cor.

Poza e a unui om în vârstă care așteaptă stă pe scaunul de la metrou. E vădit obosit. Nu iese în evidență, e un om normal ca toți cei din jurul lui. Are o plasă pe care o cară după el. Și întreaga Românie spune că noi nu ne arătăm respectul față de el. De ce?

O dată, pentru că oamenilor le e rușine să meargă cu transportul în comun. Numai sărăntocii merg cu metroul, e clar, e o problemă. Te pomeni că și-o fi plătit și biletul… dar eșecul bătrânului de la metrou e că a îndrăznit să se îmbrace ca toți oamenii de vârsta lui, fără zorzoane, fără excentricități, fără să-și arate eventuala avere. Nu tu o haină fandosită, nu tu un ceas de mii de euro, nu costum cu cravată, nu tu pantofi ciocați ca orice cocalar. Nu, omul avea un pantalon de stofă simplu, niște încălțăminte comodă, o geacă neimpresionantă. Și, mai ales, era obosit. Ce treabă e aia, să fii un om cunoscut și să fii obosit? Și cu o plasă după tine? Ce fel de om mare ești tu dacă obosești, și dacă îți pui cumpărăturile într-o plasă? De-aia îl apreciem noi ca nație pe omul ăsta, să se comporte cum vrea el, ca un sălbatec cu plasa după el, în metrou? În pantofi comozi? Unde s-a mai auzit așa ceva?

Ăștia sunt șacalii compasiunii. Oamenii care în compasiune l-au încadrat pe om ca fiind sărac, amărât, marginalizat, pentru că se comportă ca un om normal. Și știți de ce? Hai că știți, hai, oameni, voi, ăștia care ați dat imediat Like și Share pe poză. Pentru că voi considerați că succesul în viață înseamnă să ai haine scumpe, pantofi incomozi, mașină scumpă, să fii narcisist, să epatezi și, mai ales, să nu care cumva să fii obosit după munca pe care ți-o faci. Pentru că măsura succesului în România e cum să furi, nu cum să muncești, cum să epatezi, cum să îi umilești pe ceilalți cu banii tăi, nu cum să fii bun la munca ta și să fii tu fericit și mulțumit cu tine. Nu, tu trebuie să impresionezi. Obsesia asta cu cum trebuia omul ăla să se îmbrace, cum trebuia omul ăla să arate, cum trebuia el să se deplaseze până acasă după muncă arată cât de săraci suntem din punct de vedere moral. Gândiți-vă că noi avem cei mai corupți politicieni, dar probabil și cei mai bine îmbrăcați.

Bătrânul de la metrou e o rușine pentru români ca nație. Auzi la el, doctor, și te pomeni că nici nu prea ia șpagă. Patriotismul din român urlă: cineva să-i strecoare un plic în buzunar, ca să poată să-și ia și el merțan să stea trei ore în trafic ca toți boierii! Criza bătrânului din metrou atinge șacalii compasiunii, hămesiți, bucuroși că au mai găsit o ciozvârtă pe care să se lupte.

Un pensionar american care o să-i facă pe comentatorii mei să comenteze numai prostii
Un pensionar american care o să-i facă pe comentatorii mei să comenteze numai prostii

PS: Din câte înțeleg, #bătrânuldelametrou a răspuns personal:


21 Replies to “Șacalii compasiunii”

 1. Laura

  Merci. 🙂 N-am aprofundat atât de mult ca tine fiindcă am considerat că cine ştie despre ce vorbesc nu are nevoie de astfel de explicaţii. Iată că cineva are răbdare şi a făcut-o mai bine decât aş fi putut eu, mulţam fain. :)) Cu speranţa că mesajul va ajunge unde trebuie.

 2. Dorin Lazăr

  Lasă că eu sunt mai rău, mă știe lumea, s-a obișnuit. Și și eu sper că ajunge mesajul unde trebuie. Uneori am surprize, și aflu că a ajuns. Alteori, cel mai des…

 3. Andrei

  e un fel de: v-am zis io ba ca in Romania nu se poate trai bine din munca cinstita (se cauta justificarea pentru a fura), daca asta cu scoala multa nu s-a realizat io ce sanse am? trebuie sa fur, e salvarea suprema. E aiurea sa iti dai cu parerea vazand o poza, e ca si cum as trage concluzia ca batranul a dat o buca, apoi se duce plictisit la nevasta care l-a sunat sa mai cumpere niste legume.

 4. gabi

  Toate bune dar articolul ăla care spune tot ce dorești să spui tu despre acest subiect are un titlu care mie mi se pare idiot.

 5. Mediator Penal

  Un om minunat despre care ma bucur ca a ajuns viral pe net. Dar, as fi preferat ca oamenii sa aprecieze inteligenta si modestia, dumnealui, munca si lupta pentru a ajunge cine este si nu pretinsa saracie . Asta spune mult despre felul in care ne-am adaptat la capitalism!

 6. Andrei

  Ieri dimineata am observat si eu pentru prima data pe Facebook poza, cu multe shareuri si likeuri. Ce a urmat in restul zilei a fost insa de-a dreptul halucinant. Fiindca de ceva timp iti apar si tie toate balariile la care dau like/share cunoscutii tai, mi s-a umplut Facebookul cu articole si postari, oameni care scriau inflacarat despre drama doctorului, totul culminand cu Mihai Morar incepand un post despre doctor intr-un stil propriu : “Aceasta fotografie nu va face 50 000 share-uri in 12 ore!!”. Pe el asta il ardea, sa bata obrazul romanului prost ca nu primeste si el like si share, desi uite, el are si o poza cu doctorul!

  Niciodata nu am reusit sa-i inteleg pe cei care se agita pentru viata altora, fara ca macar sa-i cunoasca. Chiar e atat de trista si goala viata proprie incat trebuie sa te agati de a altuia?

 7. Doxatul Dex

  Merci de articol. Chiar m-am trezit de dimineata cu senzatia ca-mi lipseste ceva. Acum imi dat sema ca-mi lipsea dispretul standard pentru rasa umana. Acum mi-am revenit.

 8. Perkele

  cateodata ma gandesc ca suntem un neam de mari melteni (nu numai noi, ci cam toti din zona si mai ales mai la sud si est de noi), in care scopul in viata e sa fii atat de bogat incat sa epatezi si sa nu mai trebuiasca sa muncesti absolut deloc ca sa nu pari obosit. aia care stau nu stiu cate ore in trafic si-i judeca ca-s amarati pe aia care merg cu metroul chiar merita sa piarda atatea ore aiurea in trafic.

 9. Cosmin

  sunt atat de obosit la ora asta ca desi citesc cu atentie ce scrii tot nu reusesc sa inteleg ce vrei sa spui – de fapt sa inteleg daca e altceva decat traditionalul “ce destepti suntem noi si ce prosti sunt aia”

  (la mine apare poza lui bush) dar am impresia ca e despre acel doctor despre care am citit de dimineata, care la optzeci si ceva de ani inca mai opereaza … le doresc succese pacientilor.
  vor avea nevoie de cat mai multe pasari care sa se scape pe ei inainte de operatie.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.