Salvează internetul – participă la consultările publice BEREC

Postarea asta o să vorbească despre neutralitatea internetului. Ce este, de ce e importantă, cum putem ajuta acum.

Americanii sunt o nație mișto, doar că au prea mulți băieți cu bani care vor să rămână singurii băieți cu bani. Când au dat de internet, inițial au rejectat-o ca pe o jucărie pentru tocilari, după care au început să-și dea seama cam cum funcționează, și acum au început să-și dorească să introducă niște “niveluri de acces”. Ceva unde să nu apuce orice păduchios să intre, unde nu poți intra decât cu mulți bani. Îl las pe John Oliver să vă explice într-un clip de acum câțiva ani:

Neutralitatea internetului e pusă sub semnul întrebării și în Europa acum. BEREC1)Body of European Regulators for Electronic Communications — Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice a deschis consultări publice pe tema neutralității internetului. Fiind un mecanism de reglementare, orice ar putea decide BEREC ar putea să fie impus și în România, prin ANCOM2)Autoritatea Națională pentru administrație și reglementare în COMunicații.

Dacă vă place Internetul cum e acum, dacă vă place că aveți opțiunea să vă faceți abonament la Internet la care să nu adăugați extra-opțiuni cu bani gen: “+1€/lună pentru Facebook, +2€/lună pentru Google și +5€/lună pentru Netflix/HBO Go”, atunci ApTI3)Asociația pentru Tehnologie și Internet vă invită să participați și voi la consultările publice. O puteți face foarte simplu, folosind site-ul “Salvează internetul” — https://savetheinternet.eu/ro/. Acolo e foarte fain structurat modul în care puteți participa la consultări.

De ce vrei să susții neutralitatea Internetului? Sunt mai multe motive. Sunt câteva puncte pe care cei care conduc campania “Salvează internetul” le-au identificat, și care s-ar putea să aibă sens.

  1. Serviciile specializate – cum ar fi însă să plătești pe Megabyte de date pentru a accesa un anumit site? Asta e o idee care vine din zona telecom, unde încă e imposibil să primești net fără limitări și unde existau într-o vreme niște abonamente (cu WAP, parcă) care îți permiteau accesul la internet doar la anumite site-uri. Dacă nu vreți să faceți o listă de site-uri pe care le accesați când faceți abonament de internet, înseamnă că vreți neutralitatea internetului.
  2. Managementul traficului – aici e un punct discutabil. Știu sigur că ISP-urile fac un management al traficului (în fond, țeava instalată în casă poate duce mai mult decât duce în abonament, și acolo se face un pic de limitare), dar în rest ISP-ul e destul de neutru față de traficul pe care îl faci – nu ți s-a încetinit în mod voit accesul la un site sau altul pe motiv că “nu ne place site-ul respectiv”. Managementul traficului, reglementat, poate duce la o sumedenie de abuzuri, chiar dacă se poate folosi și pentru lucruri bune (de exemplu torenții pot fi reduși ca și prioritate față de oamenii care vor să se uite la Netflix sau HBO Go). Ăsta e punctul la care am cele mai multe semne de întrebare. Dar de-asta le zice “consultări publice” – ca să zicem ce gândim despre ele.
  3. Zero rating – tot din zona telecom vine asta – fiecare site e văzut ca extra-opțiune, și nu ți se contorizează traficul către site-urile favorite. De exemplu: “primești HBO Go gratis! Netflix gratis!” – oare cât timp le va lua până când o să înceapă cu “extra-opțiune Netflix +1€/lună – extra-opțiune Facebook +1.5€/lună! extra-opțiune full-internet (minus Netflix/HBOGo și Google) +5€/lună!”. Dacă nu vreți ca internetul să devină în mod obligatoriu un set de extraopțiuni la abonamentul pentru mobil, e momentul să acționați.

Ce poți face:

  1. Participă la consultările publice prin campania “Salvează internetul” – fie pe site-ul ApTI: https://neutralitate.apti.ro/ro/ – fie pe site-ul campaniei – https://savetheinternet.eu/ro/
  2. Dă vestea mai departe – trimite prietenilor tăi linkurile astea de mai sus (sau, de ce nu, link-ul către articolul meu)

Am primit și un calup de informații legat de fundamentul legislativ al problemei neutralității:

Neutralitatea Internetului – pe scurt principiul că furnizorul de servicii Internet nu trebuie să aibă control asupra a ceea ce faci tu pe Internet – a apărut ca problemă deosebită (cam de prin 2005) o dată cu separarea și diferențele de venituri câștigate din Internet între furnizorul de acces la Internet (ISP) și furnizorul de servicii pe Internet

Astăzi avem reglementări destul de clare în SUA sau India care împiedică ISP-ul să fie implicat în a promova sau bloca un anumit conținut de pe Internet.

În Uniunea Europeană, după ce o lungă perioadă de timp s-a crezut că transparența este suficientă (adică ISP-iștii puteau afecta traficul, dar trebuie sa te anunțe) odată cu Regulamentul Uniunii Europene 2015/2120 s-au introdus principii care garantează un Internet deschis (art.3)

Cu toate acestea, legiuitorii europeni au lăsat 3 subiecte la nivelul Autorităților de Reglementare (cum e ANCOM în România) care pot transforma limita acestui Internet deschis.

Pe modul de implementare a celor trei subiecte este acum dezbaterea publică organizată de BEREC (Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice), deschis până pe 18 iulie 2016.

Documentare suplimentară:

Dacă vreți poze cu pisici fără limitări, participați la consultările BEREC/ANCOM
Dacă vreți poze cu pisici fără limitări, participați la consultările BEREC/ANCOM

NOTES   [ + ]

1. Body of European Regulators for Electronic Communications — Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice
2. Autoritatea Națională pentru administrație și reglementare în COMunicații
3. Asociația pentru Tehnologie și Internet

2 Replies to “Salvează internetul – participă la consultările publice BEREC”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.