Scientologia: următoarea obsesie a telenovelistelor naive

Astăzi, plimbîndu-mă prin oraş, am văzut ceea ce va deveni următorul subiect de talk-show, de n-şpe ori femeie şi al altor emisiuni de profil similar. Scientologia. Se pare că cineva, un om cu mintea creaţă, de bună seamă, a importat una din cele mai stupide invenţii sociale ale secolului 20. Şi s-a apucat să publice cărţile lui nenea Hubbard, adică părintele religiei moderne numită scientologie.

Ce va urma? În vreo 2-3 ani prevăd că scientologia va ajunge pe acelaşi rang cu Bebe sexologul sau psihologul de serviciu (ăla cu număr de patru cifre, nu le ştiu) şi se va răspîndi prin mecanismele clasice pseudo-culturii de masă: mass-media, recomandări din partea unor pseudovedete, discuţii despre sex cu dive inexistente şi alte mărunţişuri care ţin mintea românului ocupată. De-aici pînă la un nou ‘martorii lui Jehova’ mai hip şi mai trendy nu mai e decît un pas.

De ce vă scriu asta? În primul rînd pentru că vreau să fiu printre primii care scriu despre chestia asta, şi apoi să mă dau profet. Cine ştie, poate o pun de-o sectă mică, “Profeţii anti-pro-scientologi” sau: “noi nu vă ucidem, dar vă convingem pe voi să vă sinucideţi”. Pentru că printre genialele mostre de gîndire ale scientologilor se află ideea că medicamentele sunt rele, şi dacă nu se rezolvă de la soare, vînt şi apă plată, cam gata, te-ai curăţat. Dar nu mă credeţi pe cuvînt: luaţi acum cartea, pentru că mai tîrziu deja toată lumea va vorbi despre asta.

Cît despre cei care vor citi cartea lui Hubbard şi se vor arăta impresionaţi, vă recomand cărţi SF mult mai bune. Favorita mea e Dune (de fapt ciclul Dune), urmată la ceva distanţă de Imperiul/Fundaţia lui Asimov. Şi pentru a încheia recomandările mai vesel, vă recomand şi The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy şi seria “Discworld” (Lumea disc) care are acelaşi nivel de fundament ştiinţific precum scientologia (deşi, parcă, lumea disc e ceva mai bine fundamentată).

Să plutim cu toţii pe umerii eternei A’Tuin.


2 Replies to “Scientologia: următoarea obsesie a telenovelistelor naive”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.