Scrisoare deschisă postului ProTv

[/crayon]

În ultima perioadă s-a creat un adevărat fenomen media în jurul cazului agresiunii unor copii asupra unei pisici. În urma acestor evenimente dumneavoastră ca instituţie aţi creat o petiţie online care strînge mai mult de 50000 de semnături ale utilizatorilor de internet din România. Este o iniţiativă lăudabilă pe care o aplaud atîta timp cît nu este doar un mod de a spori popularitatea postului şi a da o culoare politică unui gest absolut normal.

Doresc în acelaşi timp să vă reamintesc că aveţi de bună seamă cel mai violent jurnal de ştiri, celebrul “Ştirile de la ora 5” care ele însele prin violenţa lor au devenit un fenomen mediatic aparte. “Ştirile de la ora 5” cultivă în goana pentru popularitate un spirit violent, accentuînd o notă de agresivitate inutilă. Buletinele de ştiri care conţin detalii despre crime, violuri, accidente mortale – reportajele nu sunt deloc informative, nu au nici o componentă culturală, educaţională şi nu aduc nici un beneficiu social într-un spaţiu orar uşor accesibil copiilor şi tinerilor. În cadrul acestui jurnal s-au publicat nenumărate ştiri despre profesori agresaţi, elevi agresaţi, copii agresaţi, evenimente care au fost uitate după cîteva zile pentru a fi înlocuite cu noi agresiuni la adresa integrităţii mentale a privitorilor.

Una dintre aceste ştiri a fost tocmai ştirea ce a generat petiţia online găzduită pe site-ul www.protv.ro. Acest text nu aduce nici o propunere clară în legătură cu ce ar trebui să facă organismul pe care doriţi să îl creaţi, nici nu arată de ce Poliţia Română nu poate îndeplini acele funcţii. Nu vedem de ce e nevoie de banii contribuabililor pentru crearea încă unui organism birocratic independent. Nu avem nevoie de un mecanism suplimentar de veghere asupra respectării unei singure legi. Sunt însă de acord cu dumneavoastră că într-adevăr trebuie înăsprite pedepsele aplicate celor care aplică rele tratamente animalelor.

În aceeaşi perioadă cu cazul de agresiune asupra unui animal a fost dat publicităţii un studiu al UNICEF conform căruia 73% din familiile române aplică copiilor pedepse corporale (http://www.unicef.org/romania/ro/UNICEF_2006_romana.pdf ). Cu alte cuvinte, în timp ce la televizor curg ştiri despre felul în care animalele sunt schingiuite, 73% din copiii români se feresc de părinţii lor de teama unei bătăi. Chiar jurnalele dumneavoastră au prezentat nenumărate cazuri de copii afectaţi puternic de comportamentul abuziv al părinţilor. Cred că există o legătură strînsă între violenţa televizată şi violenţa din casele românilor, iar cel mai des copiii cad victimă.

De aceea, pentru a ne demonstra nouă, spectatorilor dumneavoastră, buna-credinţă, vă prezentăm mai jos o petiţie care adresează o categorie de abuzuri mult mai răspîndită decît cruzimea faţă de animale. Nu dorim minimalizarea petiţiei pentru o lege pentru protecţia animalelor care să fie mult mai dură, ci dorim, dacă se poate, să sprijiniţi acesată iniţiativă poate chiar mai importantă pentru sănătatea morală şi fizică a naţiunii române:

“Către Televiziunile din România
Ne-am saturat ca televiziunile sa cumpere audienta cu violenta! Nu mai vrem jurnale de stiri formate exclusiv din violuri, crime si accidente!
Asistam la o competitie a televiziunilor in difuzarea cazurilor de violenta. Motivul? Asta este ceea ce vrei tu.
Ia atitudine si arata-le ca nu este asa! Opreste jurnalele insangerate! Semneaza petitia!”

SEMNEAZĂ PETIŢIA
Vă mulţumesc anticipat pentru eforturile pe care le depuneţi pentru promovarea doleanţelor reale ale spectatorilor dumneavoastră, şi că dovediţi prin aceasta că într-adevăr primează interesul lor asupra intereselor comerciale gen ‘rating’ sau ‘trafic online’.

Cu respect, Dorin Lazăr.

PS: Pentru cei care nu văd URL-ul, acesta este: http://www.petitiononline.com/nu_crime/


26 Replies to “Scrisoare deschisă postului ProTv”

 1. Ovidiu C.

  De acord în mare, cu excepţia paralelei între violenţa asupra animalelor cu cea asupra copiilor. Paralela asta se face mult prea des şi mulţi o folosesc ca scuză. În realitate nu există nici o legătură între ele; copiii nu au de suferit din cauza animalelor şi dacă copiii suferă, nu înseamnă că şi animalele trebuie să sufere. Nici una din cele două forme de violenţă nu este acceptabilă.

  Dacă dau de mâncare unei pisici pe stradă şi cineva îmi zice „mai bine ai da de mâncare unui copil” eu îi zic de-a dreptul „FUCK YOU, tu la câţi copii ai dat de mâncare?!”

 2. Raul

  Nici mie nu îmi place paralela între cele două, le consider subiecte separate şi nu prea se merită amestecate.

  Dar sunt de acord cu ce spui şi mă disperă ştirile de genul ăla, al căror scop, sincer nu îl văd. Mai rău, văd numai implicaţii negative şi aş merge mai departe şi aş întreba ProTV-ul”

  • Mă scuzaţi că întreb, dar redacţia dvs. de ştiri de la ora 5 şi prezentatorii şi producătorii şi toţi oamenii implicaţi: ascultă ce zic, realizează ce propagă, realizează impactul ştirilor lor, şi-ar lăsa copii să se uite la ei şi ar le-ar explica mândrii “asta e ce lucrează mama/tata”?

  Ai vorbit despre cum tu ai sau nu inimă. Dar ei care prezintă toate asta, au? Eu cred că asta e întrebarea.

  +1 la ambele petiţii,
  Raul

 3. Raul

  PS: Binenţeles că nu sunt de acord cu căderea în cealaltă extremă: cenzura. Dar există o balanţă în toate lucrurile. Şi înteleg să fie prezentate unele din cazurile pe care le vezi la 5 (deşi ar trebui să fie de interes naţional totuşi), dar nu înteleg de sunt toate aşa şi nu înţeleg de ce totul e cu detalii de amănunt şi imagine. Înţeleg despre ce se vorbeşte şi dacă nu văd o secvenţă cu sânge pe toţi pereţii şi cadavre spintecate, de obicei aceeaşi secvenţă repetată de mai multe ori până termină prezentatorul de citit ştirea… Zău aşa!

 4. dorinlazar

  Poate nu vrem să facem diferenţa, dar suntem obligaţi să o facem. Diferenţa e de o reală importanţă, pentru că există un număr mare de asociaţia pentru protecţia animalelor, dar prea puţine iniţiative pentru protecţia copilului, de exemplu. Şi şi mai puţine iniţiative pentru oprirea ştirilor ‘sfîrtecate’ de la ora 5.
  Dacă violenţa în 73% din familiile române e o problemă mai puţin importantă decît o ‘poliţie a animalelor’… atunci nu ştiu ce să zic

 5. Ovidiu C.

  Nu spooky, nu au absolut nici o legătură. E ca şi cum ai spune că sunt prea multe asociaţii de protecţie a animalelor, dar nici una de protecţie a pictorilor flămânzi şi neînţeleşi. Faptul că sunt puţine asociaţii de protecţie a copilului nu are absolut nici o legătură cu faptul că sunt mai multe asociaţii de protecţie a animalelor. Fiecare cu ce-l interesează. Oricum protecţia animalelor în România este egală cu zero şi abuzuri sunt cât cuprinde. Cât despre „poliţia animalelor”, chiar se practică prin alte ţări ceva mai civilizate. Şi în România ar fi chiar mai necesară decât acolo. Dacă toţi poliţiştii s-ar ocupa de animale n-ar mai avea nici unul timp de altceva. Nişte unităţi specializate pentru aşa ceva, care să cunoască legislaţia, care să ştie să recunoască un caz de abuz etc, chiar n-ar strica.

 6. dorinlazar

  Vreau să mai zic o singură treabă şi să mutăm discuţia asta pe celelalte două mesaje ale mele, dacă vrei. Poliţia e plătită să ocrotească respectarea legilor. TUTUROR legilor. Dar aici aş prefera să discutăm despre subiectul scrisorii mele, nu despre cealaltă treabă.
  Mulţumesc de înţelegere.

 7. Sisanu

  Ai dreptate in tot ceea ce ai scris aici. Subscriu! As adauga faptul ca pe mine nu prea ma intereseaza cata publicitate isi face protv-ul pe treaba asta (ma refer la petitia Stop violentei impotriva animalelor) atata timp cat in final rezultatul va fi infiintarea politiei animalelor si aplicarea unor legi aspre pentru oricine are atitudini si/sau comportamente violente de orice natura impotriva animalelor sau semenilor.

 8. dorinlazar

  Mulţumesc pentru suport! Cît despre petiţia ProTv aş fi vrut să fie o treabă mai bine gîndită, mai precisă şi care să nu fie în detrimentul (financiar) al nostru.
  Să fie!

 9. Ovidiu C.

  După cum spunea şi Iulia, contează rezultatul final. Cred că ar fi o idee bună să se înfiinţeze un departament specializat în cadrul poliţiei, eventual parţial finanţat din donaţii, care să fie bine instruit şi bine echipat. Să fim serioşi. Chestia asta cu pisica este un caz singular. S-a acţionat pentru că s-a făcut reclamă. Că altfel nu văd un poliţist de comună să se ducă la badea Gheorghe să-i zică „Bade, nu-i cam slab calul ăsta”, „Nu, aşa-s toţi taică, mânca-i-ar iadul să-i mănânce”, „No bine, dacă aşa e normal să fie…”

 10. dorinlazar

  S-a acţionat pentru că cruzimea la care a fost supus telespectatorul a fost prea mare. Şi s-a dorit asta. Pentru mine, un caz clasic de manipulare în masă. Şi să-ţi mai zic un secret. În locul lor, la fel aş fi făcut. They all love the knight in shining armor, don’t they?

 11. Ovidiu C.

  Ok. Şi care-i propunerea ta constructivă în cazul de faţă? În afară de a-i bălăcări pe cei de la PRO TV, care fac şi ei un ban ca orice televiziune de doi lei. E mai bine să nu ştim? Sau de fiecare dată când prezintă un caz de cruzime faţă de animale să zică „apropo, şi copiii sunt abuzaţi”? Că până la urmă nu prea am înţeles.

 12. Dojo

  Personal sunt satula sa aud de chestii de genul: “De ce sa ne pese de animale? Ca sunt atatia copii orfani, femei batute etc.” Nu consider ca este normal sa scuzam faptul ca NU facem nimic pentru a rezolva situatiile una dupa alta. Nu este corect sa anulam initiative pentru ca nu raspund prioritatilor noastre.

  Am salvat in ultimele 5 luni 2 caini. Am trecut prin adevarate cosmare, zeci de vizite costisitoare la medic, mi-am dat programul peste cap, pentru ca inca mai cred ca SE POATE face totusi ceva. Si nu este normal sa te ascunzi ca strutul pentru ca ‘sunt si alte prioritati’. In timp ce ma chinuiam sa le ofer o sansa de viata celor 2 caini (unul in varsta de 2 luni, anemic, plin de raie si de paduchi, pe moarte in momentul acela si al doilea de 8 ani, aproape rupt in 2 de niste caini mai mari) cei din jur ma invinuiau ca ma ocup de niste caini in loc sa ma gandesc ca sunt batrani saraci etc.

  Well, eu nu dau bani cersetorilor, tineri sau batrani. Am cumparat mancare unor batrani pe care i-am vazut cersind si le-a prins bine. Am hotarat sa ma axez pe salvarea animalelor si nu mi se pare normal sa fiu invinuita ca nu am aceleasi prioritati cu altii, care in viata lor nu si-au asumat o responsabilitate similara, dar care dau lectii de viata.

  Da, ProTV-ul a facut o miscare super desteapta. Si uite ca noi am fost suficient de lenesi incat sa nu ne miscam fundul, pentru ca vezi doamne, sunt copii batuti si femei gravide care au nevoie de ajutor.

  ProTV au facut o miscare buna de promovare. Si daca petitia asta pana la urma ii mai senzibilizeaza pe idiotii care conduc tara asta, zau daca ma intereseaza ca Pro-ul si-a triplat traficul. Bravo lor.

 13. dorinlazar

  Fiecăruia care a citit scrisoarea i-am zis cam acelaşi lucru. Nu spun să nu facă treaba pentru animale. Spun doar să susţină petiţia contra violenţei în mass-media.
  Despre aspectele sociale, despre manipularea la care a supus România, despre banii pe care îi fac pe seama omului genuin interesat de subiect într-un alt post. Cînd o să mai am chef să scriu ceva serios pe tema asta. Ar fi instructiv să citeşti comentariile pe care le-am mai pus mai sus. But then again…

 14. Mircea

  Ma bag si eu ca musca-n lapte. Cum vad eu lucrurile: stirile asa cum sunt ele alcatuite acum, daca sunt urmarite constant, genereaza in subconstient un cumul de negativism, neputinta, frustrari etc. care mai devreme sau mai tarziu afecteaza persoana. Dupa zeci de violuri, sute de accidente tragice, furturi si alte bazaconii incepi sa crezi ca situatia e generalizata. Daca mai ai si ghinionul sa fii intamplator martorul unui astfel de eveniment e si mai rau. Viata incepe sa isi schimbe “culoarea”, pesimismul se instaureaza, pe scurt, ai cam terminat-o… Asta se aplica cel putin celor cu psihic labil iar Romania se pare ca nu duce lipsa.

  Daca oamenii ar fi mai realisti si ar intelege odata pentru totdeauna ca violul s-a inventat de la omul de Neanderthal incoace, ca accidentele s-au produs inca din momentul in care prima masina a fost fabricata… ca si ca… ar fi alta situatie. Nu va fi altfel. Trebuie doar sa ai puterea sa treci peste (un soi de ignoranta). De prevenirea acestor fenomene sunt responsabile institutii ale statului pe care le platim din buzunarul nostru, trebuie sa le dam macar un minim de incredere ca iau atitudine.

  Violenta este un fenomen care trezeste teama in oameni. Teama/frica: instrument de manipulare. Prin urmare televiziunile se folosesc de asta. 🙁

  Noroc ca exista telecomanda. Eu ma simt asa de bine de cand nu ma mai uit la stiri, ma simt si mai bine cand nu ma mai uit deloc la TV.

 15. dorinlazar

  Excelent spus, Mircea. Nici eu nu mai stau să mă uit la televizor din exact acelasi motiv – cumul de negativism. Mi-e mai bună viaţa decît mi-o arată televizorul.

 16. ioana

  In cateva cuvinte:romanul e, in mare parte, puturos,pasiv si negativist.”Sa i se dea, sa i se faca, el nu poate face de unul singur nimic”.Alora de le pasa de animale-de ce nu le pasa de copii, alora de le pasa de copii-de ce nu le pasa de batrani, si tot asa..Putini, in realitate, se implica in ajutorarea amaratilor de orice fel-cuvantatori sau nu-pt. ca e “trendy”sa fii “trendy”,fan lesinat al manelistilor,al Columbenilor&comp.Atat timp cat intelegi ca si astfel de manifestari se incadreaza in ceea ce numesti”violenta”la tv,OK.In rest, bravo ProTV ca a miscat:au mai reactionat si altii de-a lungul timpului, dar nu i-a luat nimeni in seama,fiindca nu au avut impactul pe care il are o televiziune de calibrul Protv.DE ACORD 100&CU PROTECTIA ANIMALELOR.

 17. Marius

  yep! iti dau perfecta dreptate, faza cu “Buletinele de ştiri care conţin detalii despre crime, violuri, accidente mortale – reportajele nu sunt deloc informative, nu au nici o componentă culturală, educaţională şi nu aduc nici un beneficiu social într-un spaţiu orar uşor accesibil copiilor şi tinerilor.”, asta e motivul pentru care nu mai urmaresc stirile de 1 an doi incoace, nu exista nimic pozitiv in ele. Scot la iveala tot ce e negativ, zici ca e un film horror de prost gust.

  Ai semnatura mea.

  O zi buna sa ai Dorine!

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.