Secretul lui Batman

București, 2021. Un oraș mai periculos ca niciodată; drogații te pândesc la colțul străzii să-ți taie beregata. Corporatiștii speriați umblă cu pistoalele cu aer comprimat ascunse în pantalonii trei-sferturi. Fetele de la corporații se simt aproape la fel de amenințate ca în birourile firmelor de jocuri unde lucrează. E nevoie de un cuplu de justițiari care să ne salveze de situația din ce în ce mai periculoasă. E nevoie de…

BATMAN și BATMAN.

Cine se ascunde sub măștile întunericului? Cine sunt oamenii care vor salva strada de răufăcători? Cine și-a asumat responsabilitatea de a ajunge acolo unde brațul lung al legii e incapabil să ajungă? Cine sunt eroii noștri?

Îi știi. I-ai văzut la televizor, dar niciodată nu i-ai luat în serios. Ți-e imposibil să crezi că ei sunt cei care salvează onoarea fecioarei încolțită în întuneric de drogații dornici de a se îndrupta hulpavi cu inocența ei?

Când apare primul în aleea întunecoasă, nu ți-ai închipui că e chiar el. Nu ai fi crezut niciodată că în spatele măștii high-tech care îi bate cu figuri rapide de karate se ascunde chiar el. Ultimul om cu adevărat om din acest oraș. E scund, și dușmanii nu îl observă decât când se apropie suficient de tare încât să distingă forma măștii; vocea lui cutremură sufletul lipsit de simțire a răufăcătorilor. El e singurul care putea să facă lucrul ăsta. E Codin Maticiuc, Cody pentru prieteni.

„Coaie, tu ai 1.70 doar pe tocuri.”

Vocea vine de la uriașul din spatele lui. E și el protejat de o mască de liliac, dar are atașată o coadă stufoasă, nesigur dacă vrea să fie Batman sau Catwoman. Dacă nu ai fi terifiat de Batman II, i-ai recunoaște vocea. E el, tatăl lor, mentorul mentorilor, singurul protector al femeilor de pretutindeni. Gentlemanul perfect. Omul care își doboară vrăjmașii cu eleganța lui. Omul care s-a culcat cu toate femeile din București - chiar și soția ta îl cunoaște intim, dar nu-i cunoaște acest secret înfiorător.

Cătălin Botezatu e Batman.

„Bă, ți-am zis să vii ca Catwoman”

„Hotărăște-te - Catwoman sau Robin?”

„Tu ai zis că Robin e gay și tu nu ești” răspunde Codin.

„Hai mă, e ok, suntem amândoi Batman”

„Și cum vrei să știe care e care?”

Cătălin tace. Știe că nu poate să spună nimic, în plus, se gândește că la cât de multe femei au devenit majore în ultimele 24 de ore, are mult de lucru. Va fi o noapte lungă.

În depărtare, sub un felinar șovăielnic, o tânără e încercuită deja de drogații care se mișcă ca niște zombi înspre epicentrul de inocență. „Ajutor! Ajutor!” strigă ea deja blazată, știind că nimeni în acest oraș murdar nu o va ajuta.

„SUNTEM AICI!” urlă Codin. „Suntem noi, BATMAN”.

Drogații se opresc. Se uită spre figura scundă ce îi privește nervos prin masca sinistră, și încep să râdă.

„Cine e piticania asta?”

Codin se enervează. Se repede către unul din drogați, dar el îl ține de cap la depărtare, și pumnii lui Codin lovesc aerul.

„BATMAN, ajută-mă!” zice cu vocea gâtuită când simte că rămâne fără energie.

Îi auzi vocea care aproape râde, știind că drogații nu mai au nicio șansă. Batman II iese și el din semiîntunericul aleii. „Bună, Dana. Nu prea se potrivește cureaua aia cu cămașa pe care ai luat-o.”

Dar Dana e prea speriată pentru a-l recunoaște. Când aude că are o problemă de stil, cade leșinată sub felinarul care strălucește chior, intermitent. Drogații se uită speriați spre Cătălin, și fug.

„Am reușit”, zice Batman către Batman II.

În spatele lor, însă, zâmbește nimeni altul decât Batman. Cu o vestă reflectorizantă, mereu responsabil în condiții de vizibilitate redusă, nici măcar zâmbetul enigmatic nu îl dă de gol. Doar Batman II îi știe secretul.

„Mască din lână de alpaca! ESTE GODINĂ!”

Codin e nervos: „De unde ai atâtea resurse să devii Batman? Eu, businessman de succes, sunt singurul care poate salva acest oraș”

Godină însă scoate din buzunar un extras de cont, și secretul e relevat. I-au intrat drepturile de autor. Codin e supărat. Știa și el secretul ăsta - dar el are o singură carte, pe când Godină are deja trei sau patru, e și membru în Uniunea Scriitorilor.

„Am rezolvat problema. Ce facem acum? Mergem să-l batem pe Ras Al Ghul?”

„N-am chef să mă bat cu Papahagi iarăși. Hai acasă. Și mâine e o zi în care va trebui să luptăm cu răufăcătorii Bucureștiului.”

Cei trei se retrag, fiecare la casa lui, în afară de Botezatu, care mai are de vizitat o mulțime de femei din București ca să le arate că nu e gay. Noaptea abia începe. Numai drogații știu adevărul - în lumina enigmatică a lunii, adevăratul Batman stă pe marginea terasei de deasupra hotelului Intercontinental.

„Le vei zice adevărul, boier Wayne?” întreabă majordomul.

„Nu, lasă-i să se autoamăgească. Doar eu pot salva orașul, Alfred”.

Sunt numele lor de cod. În costumul impecabil de majordom britanic, Cristian Tudor Popescu, nume de cod „Alfred”, privește în zare. E singura lui speranță. Și el e singurul care știe cel mai mare secret al acestui oraș. Doar el știe cine se ascunde sub masca adevăratului Batman.

Doar el știe cine ia asupra lui toate păcatele orașului, toate eșecurile generațiilor care au trecut pe aceste locuri. E singurul care poate aduce speranța în sufletul bântuit al bucureștenilor.

Și în fiecare dimineață, după o noapte plină de luptat cu răufăcătorii, Daniel Funeriu își pune masca, costumul, și ghetele în firida secretă. Și înainte să adoarmă, mai are timp de un text de nouă paragrafe despre eșecul educației pe Facebook.

Oare vom ști să-l apreciem pe acest erou secret? Sau va continua să trăiască într-un dulce semi-anonimat, luptându-se, aparent, doar cu trolii de pe Facebook?