Go Seigen, 100 de ani

O veste pierdută pe news-feed-ul meu mi-a reamintit că se mai întâmplă și altceva în afară de politică și ninsoare în lumea asta.

Go Seigen, legenda jocului Go, a murit la 100 de ani, în Japonia. Emigrant chinez în Japonia, jocul lui a schimbat felul în care se joacă Go, fiind pus pe lista scurtă de legende ale jocului:

Honinbo Dosaku, Honinbo Shusaku și Go Seigen.

S-a retras din Go-ul profesionist în urma problemelor de sănătate în 1964 (retragerea oficială a avut loc în 1983). De atunci, a promovat jocul în întreaga lume, a publicat cărți, și a ajuns și erou într-un film.

E foarte important de explicat că Go Seigen nu este cel mai bun jucător din toate timpurile. E foarte posibil ca o înfruntare între el și leii Go-ului contemporan să se termine dezastruos pentru Go Seigen, așa cum tot ei ar depăși legendele Go-ului din vechime. Însă mult mai importantă e influența lui asupra jocului și ajutorul pe care l-a dat dezvoltării Go-ului prin mișcarea Shin Fuseki, împreună cu Kitani Minoru. Ce e mai important, și e o lecție pentru toți, nu doar pentru cei ce cunosc Go, este că importanța ta e dată de nivelul pe care îl ai față de contemporani, nu față de toți cei care au trăit și care vor trăi de-acum încolo. Nu există un ‘cel mai bun jucător al tuturor timpurilor’, pentru că se va naște unul mai bun decât el, întotdeauna.

Jocurile lui Go Seigen sunt de referință pentru evoluția jocului de Go în general. Sunt spectaculoase și prin context, nu numai prin valoarea lor intrinsecă. Studiul jocurilor lui Go Seigen e ‘materie obligatorie’ pentru orice jucător profesionist de Go, și e imposibil să faci o serie despre cele mai bune jocuri jucate vreodată fără să incluzi una din partidele lui.

Mai multe informații despre Go Seigen poți găsi pe Sensei’s Library. O colecție cu jocurile lui oficiale se poate găsi pe GoKifu.