Sfaturi de la oameni care au reușit în viață

În prezentarea pe care a făcut-o la Webstock, Vlad Petreanu a spus că dacă ar fi avut secretul succesului nu l-ar fi zis. De ce ar fi făcut-o? Sigur, nu acesta a fost punctul cel mai important al prezentării lui, dar aceasta e una din ideile cele mai interesante.

Primesc zilele trecute un mail cu sfaturile celui mai bogat asiatic, Jack Ma, cel care a avut recent un succes răsunător. Citesc articolul plin de platitudini; în principiu, același bla bla pe care îl auzi de la toți, discursuri motivaționale precum “Stay hungry, stay foolish”. Și îmi dau seama că lumea, totuși, privește cu mare atenție către oamenii ăștia, și așteaptă de la ei cheia succesului. Și cheia succesului nu e acolo. Ăsta e principiul pe care se bazează și vânzătorii de fum: succesul e ceva iluzoriu, imaterial, și îți poate fi vândut fără niciun fel de emoții de către oricine; depinde doar de tine să fructifici șansele.

În principiu, de fiecare dată când primesc mailuri și văd articole cu sfaturile potențaților, dau ochii peste cap. Sfaturile lor îmi sunt inutile, nu mi se aplică și nu au cum. Sigur, pot învăța de la ceilalți, ascult ce au de zis; însă foarte des, singurele lucruri pe care le fac este să toarne povești dintr-un univers idealizat. Ajunși cineva, acești oameni tind să inventeze precepte de viață ce i-au adus până la mal, ignorând realitatea. Sfaturile lor sunt niște idealizări grosolane, idei generice și de bun simț care, adunate, nu vor duce pe nimeni la succes.

Te vor ajuta sfaturile respective să devii prosper? Cel mai probabil nu. O carte de economie și una de specialitate (pe orice vrei tu să faci) te ajută mai mult decât sfaturile inepte ale oamenilor de succes. Și totuși, de ce le citește lumea, chiar dacă e clar că nu ajută pe nimeni?

Pentru că lumea își dorește un răspuns rapid la întrebarea: cum fac și eu avere? Pentru că până acum au încercat cu muncă, cu lucrurile de bun simț, și nu au reușit. Și mereu o să găsească ceva deosebit la ăi’ bogați. Un “plătește prânzul celor mai puternici ca tine” sau “rămâi flămând și idiot”, sau orice alt sfat care nu are sens (decât ăsta cu prânzul, corupe-i pe cei mai puternici ca tine e un sfat corect), care să nu semene cu ce au făcut ei până atunci, ca să le justifice eșecul și să le dea iluzia că totuși, există o șansă pentru ei.

Sunt însă doar niște minciuni. Niște chestii populiste care să vândă reviste glossy. Dar avem nevoie de ele în această cursă spre răsplata instantanee.

instant-gratification-race
poza via Purple Cover, nu știu cine e desenatorul, dați-mi de veste dacă știți voi 😉

PS: Tocmai ce lăsasem postarea asta și am dat peste articolul ăsta despre cît de nasol e să muncești, și că de fapt, singurul lucru care contează e familia.


One Reply to “Sfaturi de la oameni care au reușit în viață”

  1. Pingback: Sinteza săptămânii 40 din 2014 | blog cu barbă

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.