Şi-aşa ne trezim în unele dimineţi…

Disclaimer (07.11.2011): știu că ăsta e hatepost, la momentul respectiv credeam ce zic. Acum, după ce am văzut cum a evoluat blogosfera, Zoso mi se pare mai puțin fake decît mi se părea atunci, iar ceea ce zice e mult mai corect. Las postarea asta aici doar ca semn al ignoranței mele din 2008, nu pentru că m-aș mîndri cu ea, ci pentru că eu consider că tot ce-am scris în trecut este parte din ceea ce sunt eu acum. Și dacă odată am stat cu roatele în sus și am zis prostii, și astea trebuie păstrate pe blog. Refuz să-mi fac imaculată imaginea prin autocenzură 🙂

… aşa, nu ştiu cum să zic… ne simţim tari. Avem un site de condus, tre’ să scoatem pageviews şi clickuri pe sponsori, tre’ să îi convingem pe oameni că suntem buni şi ne place ce facem.

Punem un titlu care să atragă nostalgiile pre-iliesciene pentru că publicul nostru are vîrsta între 25 şi 40 de ani. Şi apoi ne punem să scriem.

Dar ce?

Stai douăzeci de minute bătînd cu degetele în tastatură, ai trei începuturi pe care le ştergi la cinci secunde după ce le scrii, şi deodată cuvintele încep să curgă.

Despre ce scrii? Despre nimic. Scrii despre universuri paralele, nişte observaţii precum: “fiecare om are două lumi” care nu întrec nivelul intelectual al lecturilor de clasa a VII-a, dar implică niscai personalităţi.

Pentru că suntem Zoso, teh blogfather, mama tuturor onaniştilor lui Tucă, trebuie să mă iau de cineva de calibrul meu. Aşa că mă iau de:

 • copii
 • Cărtărescu
 • cocalari
 • mine însumi ca să creadă lumea că e vreo şpîrlă deosebită

Cîtă poezie, cît sentiment, maestre Zoso! Dar de ce?

Pe principiul: “King Kong nu murise, el mai trăia încă”, zoso se apucă să polemizeze la nivel pseudointelectual cu Cărtărescu. Bine, şi-a găsit adversarul, l-a plasat numai bine, între copii şi cocalari, dar cel mai citit blogger din România nu e în stare să treacă de nivelul celui mai citit ziar din România. Aşa că bagă mari şi late linkuri către cocalari şi piţipoance.

Dar probabil treaba cea mai comică este comparaţia: “cocalarul Cărtărescu vs. cocalarul Zoso”. Cîtă modestie, cît aplomb, cîtă subtilitate! Încă un pic şi îţi facem loc la Academie.

Acum serios, de ce te apuci să scrii emanaţii pseudo-intelectuale precum cea de mai sus? La ce bun atîta plictiseală? Nu-ţi clicăie lumea dacă dai linkuri la muieri dezbrăcate, sau de ce?

Urăsc pseudo-intelectualismul. Urăsc gîndirea alambicată care are tonalităţi misterioase şi pretenţii de inteligenţă. Urăsc, mai ales, comentatorii care sunt umezi pînă la os de mărturisirile zosanului. Reveniţi-vă, oameni buni, Zoso nu moare.

De ce am scris acest articol? Pentru că oamenii se animă în jurul unor emanaţii lipsite de sens, lipsite de direcţie, dar pline de subînţeles. Articolele precum cel al lui Zoso sunt la nivelul Alchimistului. Mă mai amuz încă amintindu-mi de faptul că ‘nu am citit Alchimistul cum trebuie, că Alchimistul e scris pe mai multe nivele”. Nu e. E doar zvon (Raul, ştiu ce-o să zici, dar nu recunosc că eu aş fi aberat aşa ceva).

În cele din urmă şi Alchimistul şi Zoso dau pe lîngă. Un fel de coitus interruptus la nivel intelectual, care, culmea, reuşesc să adune ochi şi să-i facă să exclame:

Bă, cît de adevărat. Ce bine le zice Florin Salam ăsta…

Şi cu astea, deranjul pe ziua de azi s-a încheiat. Sorbiţi în continuare cuvintele blogfather-ului vostru.

PS: Şi, da, am scris acest articol ca să fur de la Zoso pageviews.

PPS: Şi vorbind de lucruri inutile, oamenii vor să facă record la downloadat firefox-ul. De ce? Nu ştiu. Nici ei nu ştiu. Doar vor. Le place lor. Să le trăiască spiritul de turmă!!!

 


7 Replies to “Şi-aşa ne trezim în unele dimineţi…”

 1. Ovidiu C.

  PPS: Re: It’s a statement. Oamenii îşi arată suportul. Eu nu am făcut download pentru că îl folosesc deja de când mi-am instalat Hardy. Dar altfel cu siguranţă l-aş fi luat şi eu.

 2. dorinlazar

  PPS: Da, dar cînd ai oameni care downloadează de zece, cincisprezece, patruzeci de ori, nu e nici un statement.
  Întîmplător mi l-am adus şi eu. Dar nu pentru că era Firefox download day, doamne ferească.
  Dar din punctul meu de vedere, a fost un concurs de ‘care dă mai multe clickuri’, genul de concurs de pageviews care îmi displace enorm.

 3. dalethion

  PPS-ul tau e chiar rautacios. Eu l-am downloadat pentru ca sunt recunoascatoare ca exista Firefoxul si pentru ca vreau sa faca in ciuda Microsoftului cu browserul lor intrat in Cartea Recordurilor. Totul pentru o lume fara porcaria de Microsoft.

  In ceea ce il priveste pe Zoso, nu chiar toata lumea s-a umezit, daca citesti comentariile de pe acolo, inclusiv pe al meu.

  Si, daca deja nu iti dadusei seama, bloggingul este pentru multi o afacere. Pentru noi, astia “amarati” de pe wordpress nu e. Inca mai scriem din placere, ne doare in pix si nici acolo de PageRanking, PageViews si alte de astea si ne bucuram cu 5 vizitatori pe zi care ne citesc constant.

  Pentru altii, care mai sunt si “tatii” bloggingului, e o chestiune de orgoliu si salariu din reclame deja.

  Desi stau sa ma intreb…daca pentru tine nu e o chestiune de orgoliu si dorinta de PageViews de ce ai facut trackback – sau pingback, sau cum ii spune 🙂 – la articolul lui Zoso asta pe care il dezapreciezi asa de mult?

  Scuzele de rigoare ca m-am intins prea mult cu povestitul, dar…trebuie sa spun tot, nu?

 4. dorinlazar

  Atunci tu chiar eşti îndreptăţit(ă) să te plîngi de MS. La noi, însă, nu e cazul, pentru că în .ro măcar iţi fac service-ul pe hardware nu pe soft+hard (cel puţin din cîte ştiu eu. Deşi mă mai enervează RDS-ul din cînd în cînd în momentele în care mă obligă să folosesc produse Microsoft pentru testarea conexiunii).
  Eu unul sunt mulţumit de XP. Îl folosesc rar, dar nu mi se pare un produs chiar atît de rău. Bine, n-aş încerca Vista în vecii vecilor, dar asta e cu totul altă problemă.

 5. dorinlazar

  În condiţiile aseta, cum spuneam, ai dreptate. Tu ai motive să te plîngi de MS, dar 99% din kizii care se plîng prin România nu prea au de ce să se plîngă pentru că 1) nu au dat banii pe MS şi alte unelte şi 2) oricum folosesc calculatoarele doar pentru Dii Sii şi jocuri. Şi ţipă cu fervoare: “Linugz rulz” deşi nu folosesc şi nu au, de fapt, de ce să se plîngă de Microsoft 🙂

 6. Liam

  M-am perindat cu o oarecare placere pe blogul tau. Pana am citit asta.

  Ce dracu Dorine ?!?

  Zoso e un magar de duzina iar blogul lui este, si acum in 2015, o balta cu rahat.

  Ai pretentii de coloana dreapta. Cum dracu’ ai reusit sa spui idiotenia asta ? Te pomeni ca te-a speriat imbecilul.

  “Disclaimer (07.11.2011): știu că ăsta e hatepost, la momentul respectiv credeam ce zic. Acum, după ce am văzut cum a evoluat blogosfera, Zoso mi se pare mai puțin fake decît mi se părea atunci, iar ceea ce zice e mult mai corect. Las postarea asta aici doar ca semn al ignoranței mele din 2008, …”

  In 2008 era asa cum ai scris. Iar acum este tot asa.

 7. Dorin Lazăr

  Din păcate, îi înțeleg situația mult prea bine. Înțeleg ce anume face, înțeleg ce înseamnă rezultatele pe care le are și le respect. Are un anumit public, mult mai divers ca al meu. Oferă constant aceeași calitate, chiar dacă tu sau oricine altcineva (și eu atunci) nu i-o apreciază.

  Nu îi atribui un mare plan divin. Nu este cea mai cultă referință pe care o poți da, dar nici nu-și dorește așa ceva. Spune niște chestii care te pot pune pe gânduri. Am cunoscut și omul între timp, am discutat cu el inclusiv lucruri de genul ăsta, și cred că ce am zis atunci e oarecum nemeritat. Nu îmi retractez postarea; așa gândeam atunci, acum gândesc altfel. Dar omul nu e chiar atât de rău cum pare.

  Iar de ‘măgărie’ am putea discuta destul de mult. Nu îi fac apologia omului, dar are mai multe de oferit dacă treci peste anumite chestiuni.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.