Și totuși femeile au umor

Mult. Atît de mult, încît încă mai rîd. Se dă următoarea poză:

Flashmob București (foto: Hotnews)

Flashmob București (foto: Hotnews)

Ce este acest flashmob? Votați una din variantele:

  1. Un flashmob dedicat dansului
  2. Un meneaito la nunta unei piți în mall.
  3. O reclamă la mall, sau la Sephora.
  4. O reclamă la ce au tipele alea două în albastru desenate pe ele.
  5. O manifestație de ziua îndrăgostiților.
  6. Dansuri tribale închinate unui zeu păgîn.
  7. Un exemplu de tenacitate în apărarea unor femei care sunt zilnic agresate.

Observați că nu am activat vreun voting poll, pentru că pur și simplu ați greșit. Dacă ați ales vreuna din variante v-ați înșelat. Niciuna din variante nu e corectă. Și aici începe această demonstrație de umor feminin.

Ieri, în mai multe țări din lume s-au organizat flashmob-uri în cadrul campaniei ‘One Billion Rising’. Această campanie își dorește să crească ‘awareness-ul’ la adresa faptului că una din trei femei sunt agresate, cel mai des de cineva apropiat. Asta ar da o estimare de cam un miliard de femei care sunt agresate anual. Campania e, desigur, un extraordinar succes. Deja jumătate de miliard de bărbați s-au dus să se auto-denunțe, cealaltă jumătate înscriindu-se pe o listă de așteptare.

M-am dus și eu la secția de Poliție a satului nostru (sat global) unde Văsîi Ghio zis Merțan mi-a acordat un interviu, de unde vă citez un fragment:

– Văzîndu-le cum dansau am zis: nu se poate băi frăție. Păi ce [cenzurat]. Era singurul lucru pe care îl puteam face. M-au dibuit, și să știți că am lovit-o doar din greșeală.

NOT.

Serios? Asta e campania prin care voi vreți să îi faceți atenți pe cei din jurul vostru în legătură cu violența domestică? Serios?

Hai să o luăm pe rînd. Ați văzut pe cineva care să fie simplu privitor la treaba asta? Mi s-a părut mie sau toate pițipoancele (și cîte-un fraier răzlețit printre ele) se cunoșteau între ele și au făcut împreună treaba asta? Tot mall-ul a început să se bîțîie. Domnișoarelor, îmi explicați cum ajunge mesajul la femeile care chiar au nevoie de ajutor? Dacă voi bîțîiți prin mall, credeți că obțineți ceva? Cît de ingenuu, hai că vă scriem o poezie despre cît de frumoase sunteți, că dacă v-am lăuda inteligența am deveni niște mincinoși notorii.

Mai observați o treabă. Campania se numește ‘One billion rising’ – ‘Un miliard care se ridică’. Cu alte cuvinte, campania se adresează exclusiv femeilor bătute, și nu face nici un apel nici măcar la celelalte două miliarde de femei care stau pe tușă și rîd în sinea lor de ‘proastele bătute’. Adică vreo cîteva oengiste s-au trezit că sigur ele fac ceva dacă fac un pic de aerobic în mall, și o să se trezească și alea bătute să vină să danseze cu ele. În mall.

Și de ce nu se numește campania: „Two billion helping another one billion”? De ce nu se numește „Three billion rising”? Pentru că, de fapt, domnișoarelor degrabă de fund bîțîitoare au dureri fix cît sub unghie cauzate de problemele celor ‘One billion’. Pentru că atunci cînd mai auzi de un copil violat sau de o femeie bătută nu mergi în mall să dansezi.

Și acum o întrebare adresată corporatistelor, oengistelor și social-media PRistelor care au participat la acest ‘gathering’: Voi credeți că noi nu știm că femeile sunt bătute? Voi credeți că problema e ’lipsa de awareness’? Credeți că ajută cu ceva dacă mergi cu ‘făi fato’ sau BiEfEfa să dai din fund în mall? Știrile de la ora 5 creează mai mult awareness că femeile sunt bătute și babele sunt violate. Cîți oameni care își bat femeile au ajuns să vadă bîțîiala voastră din mall, și cîți dintre ei nu s-au dus acasă să-și bată nevasta că l-ați enervat? Sau aveți și voi ‘reach de milioane de români’?

Și încă o treabă: cui protestați? Awareness-ul CUI vrei să-l ridicați? Ce anume schimbă această mișcare? Credeți că veți avea mai multă credibilitate? în fața cui? Nu îmi imaginez încă pe nimeni care să spună: „Ah, fetele astea au dat din fund în mall, e clar că au ceva serios de spus”. Dacă prietenul vostru vă spune chestia asta, amintiți-vă că vă spune și că sunteți frumoase și deștepte. Doar așa, să puneți lucrurile în perspectivă.

Vreți ceva de impact? Dați următorul text: „un miliard de femei sunt bătute anual”. Și un link către images.google.com, căutarea „beaten women”. Și mai vreți să știți ceva? Poate unul din trei bărbați agresează o femeie de lîngă el, dar trei din trei bărbați sunt crescuți de o femeie.

Altfel, femeile din ziua de azi sunt niște femei pline de umor. Și pînă atunci, mă întorc mental în timp, să beau un pahar de vin cu Maria Băiulescu și să-i spun că feministele salvează celelalte femei de violența conjugală dînd din fund prin mall. Probabil o să se uite îngrozită la mine, și o să folosească un cuvînt pe care corporatistele, oengistele, social-media piaristele, „făi fato” și „biefefele” nu ar putea să-l folosească niciodată:

„desuet”