*sigh*, Zelist, *sigh*, Manafu

Pentru că site-ul zelist era în mare foame de atenție a făcut un top. Topul celor mai viralizate articole din primele 5 luni ale anului, pentru că li s-a părut lor interesant să facă în luna a opta un top pe primele cinci luni ale anului. Pentru că no, #zelist, nu poți să le ceri mai mult.

Ovidiu s-a enervat pe ei, pe bună dreptate, pentru că zelist măsoară doar ce vor ei pentru prietenii lor și cam atât. E adevărat. Să vedem de exemplu cum arată topul zelist pe 6-12 iulie. Mă interesează ultimele locuri.

Zelist-top-6-12-iulie

Bine, zic, poate o fi o problemă. Hai să mă uit la topul zelist pe 13-19 iulie. Poate acolo:

Zelist-top-13-19-iulie

Și acum să vedem ce zice Facebook despre articolul meu publicat pe 12 iulie:

<share_count>1195</share_count>
<like_count>7015</like_count>
<comment_count>849</comment_count>

Nu, nu apar în niciunul din topurile zelist, deși sunt înscris în zelist din 2011. Poate nu oi fi printre blogurile interesante pe care le monitorizează ei, altfel nu-mi explic. E ok, nu e supărare, dar poate îmi traduce și mie cineva ce înseamnă graficul ăsta:

dorinlazar.ro - Evolutie saptamanala

Practic, graficul ăsta zice că prin iunie-iulie 2014 am fost șeful la blogi, și prin iulie anul ăsta am fost cam varză. Acum îmi revin un pic, cică. E bine. Doar că prin perioada aia din iunie 2014 o fi picat internetul de la cât de mult le-a plăcut comentariul meu la piesa Parabola a lui Tool, că nu-mi explic ce a fost așa mare evoluție pe capul meu. Iunie 2014 a fost o lună mai proastă ca luna dinainte, aia când eram la fundul borcanului zelist. De fapt, hai să vedem o evoluție care, mai mult ca sigur va fi corelată cu rezultatele pe care le vede zelist:

Dar hai, nu e despre mine zelist. E clar că zelist mă are la corazon cam cum îi am eu pe ei. Hai să vorbim despre blogurile care sunt în topul lor, pentru că pentru asta sunt ei renumiți. Și nu vorbim despre topul de twitter, unde domină oameni ca Andi Moisescu, Smiley, Antonia și ppscslv.

Locul 1 merge la Tudor Chirilă. Tudor Chirilă nu a mai scris nimic din 1 iunie 2015 (azi e 14 august), dar a scris atât de emoționant încât încă se mai chinuie fanii să ajungă la finalul articolului.

Locul 2 merge la Ciutacu.ro. Domnul Ciutacu, un distins om de presă, e prea ocupat pentru blogul lui. El nu a mai scris din 16 iulie 2015, dar îl putem scuza pentru că ultima lui mostră de înțelepciune a modificat în mod brutal felul în care gândim în România, și ne-a dus pe culmi de înaltă civilizație. Suntem, practic, o cu totul altă națiune ca acum o lună.

Locul 3 merge la Manafu. Manafu scrie des și e mai relevant decât restul oamenilor, dar cred că motivul pentru care se menține atât de bine e că își pune cinci întrebări înainte de a posta. Așa că hai să luăm cele cinci întrebări ale lui Manafu în legătură cu acest articol impertinent legat de zelist.

Este chiar nevoie să public chestia asta? Nu, nu e. Românilor care merg pe internet nu le pasă de zelist, cititorilor mei nu le pasă de zelist. Zelist e irelevant, la fel ca și opiniile corporatiste spuse cu condescendență din topul zelist.

Aduc valoare prin ceea ce spun? Da, sigur că aduc valoare prin ceea ce spun. Aduc date reale, dovezi că zelist e varză. Însă e cu adevărat valoare când vorbim de mizerii precum zelist sau kooperativele online? Dacă vorbim laudativ despre groapa de gunoi a blogosferei ajută cu ceva? Chiar aduc valoare? Cred că am adus mai multă valoare în online-ul românesc vorbind despre fascism sau despre faptul că suntem bolnavi de frică. Pe de altă parte, putem vorbi de valoare dacă ne gândim că demontăm o altă schemă de supt bani de la fraieri prin social media, sau prin faptul că demontăm liste cu întrebări corporatiste puse cu condescendență din topul zelist.

Influențez în mod negativ viața cuiva? Aici nici paloarea ideilor corporatiste nu au reușit să rămână consecvente, pentru că un răspuns “Da” contravine culturii white-washing pe care o promovează Manafu. Dar întrebarea e foarte bună iar răspunsul e “DA”, sigur că da. Sper să influențez în mod negativ viața tuturor zeliștilor și impostorilor de social media români. Nu voi reuși, desigur, dar asta pentru că nu sunt capabil să fac zeliste cu toți oamenii care toarnă opinii white-washed, corporatiste, aruncate cu condescendență din topul zelist.

Este adevărat ce spun? Da, sigur că da. Blogul ăsta nu minte când e vorba de lucruri măcar semi-serioase. Greșește, dar nu minte. Așa că ceea ce am scris aici e 100% adevărul așa cum îl văd eu. Bine, sunt sigur că e ok, la fel de adevărate sunt și opiniile corporatiste impuse cu condescendență din topul zelist.

Aș spune asta cuiva față în față? Oh da, oh da, oh da! Nu am rețineri de la a-mi susține opiniile, de-asta nu am nevoie să fac white-washing la opinii și să le împing cu condescendență înspre cititori, din topul zelist.

Se pare că am luat trei puncte pe scara “ar trebui să public acest articol” Manafu. Eu zic că patru, dar cunoscând bine mediul corporatist, știu că a dat-o în bară la întrebarea 3. E ok, mai greșești, important e să faci #echipăbună cu #oamenifaini.

Dorin, dar de ce ești atât de hain cu Manafu? Mă, nu am nimic de împărțit cu el. Nu îl citesc pentru că exprimă doar opinii white-washed ca trei sferturi din corporatiștii care muncesc toată ziua cu netul. Dar pe Manafu îl deranjează glumele lui Răzvan Dragoș și mie îmi plac glumele lui Răzvan Dragoș. Și Manafu și-a luat timp din spațiul “safe”, corporatist, white-washed, pentru a coborî printre noi, printre pulime, să-l tragă de urechi pe Răzvan. Pe scara umană asta nu înseamnă nimic, dar pe scara corporatistă superioară a social-media, articolul ăsta e echivalent cu un pumn dat în masă în fața investitorului străin. Este echivalent cu o masă mare la care ai numai oameni care au ceasuri de jumătate de milion de euro, la care îl iei pe clujeanul simpatic, îl beștelești bine, îl înjuri de mumă-sa, îl ameninți că-i furi capsatorul înainte să arunci cu masa după el și să-l concediezi.

Cam asta se întâmplă în top 3 zelist. Mai vreți?

SCANDAL!
SCANDAL!

26 Replies to “*sigh*, Zelist, *sigh*, Manafu”

 1. A.Busuioc

  Felicitări, ai reuşit să te intri în categoria celor care nu vor pupa campanii de pe la Zeshit. Bravo. Trollolol.

  Apropo, cam multe link-uri spre articolul ăla scris la modul jurnalidzic. Sigur nu e advertorial? /endirony

  În altă ordine de idei, “topul” e o labă-n cerc. La fel ca şi Zeshit-ul în sine. Uite, dau copy-paste dintr-o discuţie pe un forum privat:

  “Ştiţi cu toţii că scriu şi pentru concursuri! Acum puţin timp în urmă a fost unul pe Blogal Initiative. Ca şi premii erau trei laptopuri. Cu o zi înaintea jurizării PR-ul pe site-ul lor mi-a scăzut de la +1 la N/A, share-urile pe FB de la 26 la 0, viewership-ul de la 1520 la 0! Evident le-am cerut socoteală şi mi-au spus că este normal ca din când în când Zelistul să mai şi cadă. Culmea, a doua zi după jurizare toate statisticile au revenit!”

  Cum spuneai tu, white-wash. Fix-pix.

 2. Catalin Tenita

  Dorin, in cazul aratat de tine (topurile saptamanale) explicatia e destul de simpla.
  Noi facem luni (pe la ora 10) topurile pe saptamana anterioara (luni-dumina). Atunci luam ultima oara datele din API FB, apoi trimitem lui Costin.
  In cazul tau postul a fost publicat duminica, 12 iulie 2015 la ora 8:09.
  Din pacate viralizarea s-a produs luni, dupa inchiderea numararii.
  Pe de alta parte, fiind publicat in saptamana anterioara, nu a mai aparut in saptamana 13-19 iulie.

  Recunosc ca aceasta e intr-adevar o eroare si o vom corecta. Am sa ii propun lui Costin sa facem topurile saptamanale nu in ziua de luni a saptamanii ulterioare, ci in ziua de miercuri.
  Astfel vom prinde si circa 30 de ore in care articolele publicate la finalul zilei de duminica s-ar fi putut viraliza.

  Iti multumesc mult pentru aceasta observatie concreta si vom rezolva acest lucru incepand chiar de saptamana aceasta.

  Toate cele bune,
  Catalin T

 3. A.Busuioc

  Nene, era un “/endirony” pe acolo pe undeva.

  Cât despre întrebarea ta adresată celui de la Zelist, e foarte pertinentă şi tare curios sunt să văd când şi cum îţi răspunde.

 4. Pingback: Sarius
 5. Catalin Tenita

  Dorin, algoritmul dupa care se face topul (aceasta fiind doar o parte foarte mica din ce face Zelist) e bazat pe linkari intre bloguri. Cam ca algoritmul de la Google (PR ranking in versiunea lui initiala). Practic conteaza nr de linkuri dar mai ales importanta lor (cat de linkate sunt la randul lor, totul calculat recursiv in 100 de pasi, parca). Apoi s-au adaugat tot soiul de rafinamente gen filtre antispam, numar de linkuri medii in posturi etc. Dupa care la un moment-dat acum vreo 4-5 ani facusem 2 topuri unul pur dinamic (bazat doar pe linkurile si posturile din ultimele 90 de zile). Care insa a fost contestat ca era prea dinamic.
  Acum situatia e asa: toate linkurile conteaza dar alea mai noi sunt bonificate (cred ca pe vreo 3 trepte – 7 zile, 30 zile si 90 de zile).
  Ca asta e esenta.
  Fireste asta inseamna ca cine a avut multe linkuri la un moment-dat, acum X ani, ramane destul de sus si in prezent, dat fiind faptul ca distributia linkurilor e long-tail si pe termen lung si pe termen scurt. Dar asa se intampla si la google: un site care nu mai face update-uri de X luni, ramane sus daca are autoritate suficient de mare.

  Tocmai d-aia avem si topurile alea saptamanale/lunare bazate pe posturi nu pe activitatea din tot timpul a bloggerului.

  Cam asta e povestea pe scurt.
  Daca vrei bem o bere sau ne faci o vizita la munca si vorbim. Nu e nimic secret in toata povestea.

 6. George

  Manafu are personalităţi multiple? Văd că la rubrica “Despre mine” de pe manafu.ro se vorbeşte la persoana a III-a.
  Iar meritele îi sunt certificate de Zelist şi Zetweety 🙂

 7. DanC

  Nu cred ca are rost sa te agravezi, nici matale si nici Ovidiu. Zelist sunt pe dinafara. Am vazut pe-acolo de ex ca arhi e chipurile pe primele locuri. I’m sorry, dar arhi n-are nici talent si nici IQ. Basca subiecte idioate si misogin. Nu pot sa cred ca un blog de asa joasa calitate poate fi pe primele locuri in blogosfera romaneasca.

 8. Dorin Lazăr

  Aici am combinat două subiecte. Primul e zelist și felul cum zelist e mai puțin relevant (mai ales dacă e cum explică Cătălin). Al doilea lucru este cenzura prin white-washing, unde mă iau de felul în care Cristian Manafu s-a luat de unul din oamenii pe care îi cunosc. Ar fi putut fi două articole diferite.

  Nu mă agravez. Nu am de ce. Nu e personală treaba, nu are cum să fie.

 9. Dorin Lazăr

  George, cel care a scris aici, unde răspund eu, e Cristian Manafu. Prezentarea lui din zona “Despre mine” e o prezentare profesionistă, făcută intenționat la persoana a III-a. E o prezentare foarte OK.

  Nu are de ce să se ascundă după deget și nu cred că ar face chestia asta. Nu are de ce.

 10. Dorin Lazăr

  Da, pare probabil în cazul ăsta, însă în același timp cred că e greșit un top construit altfel. În felul ăsta ar trebui să alerg după link-uri Blogal-style, trebuie doar să am prieteni mulți și să ne dăm link-uri între noi. Ceea ce explică chestii precum Umbrela Verde campioană în timp ce site-ul era părăsit. Și atunci Zelist are o problemă la fundație, pentru că e irelevant din multe puncte de vedere. Dar dacă moare algoritmul moare și business-ul, înțeleg lucrul ăsta. E destul de nasol, poziția e ingrată. Probabil știi și tu lucrul ăsta.

  Pentru berea aceea însă va trebui să te refuz sau să amân până când ajungi prin Brașov, eu ajung prin București prea rar. 🙂

 11. Catalin Tenita

  Dorin, daca algoritmul topului e irelevant, nu moare businessul. Zelist Monitor are preaputin de-a face cu topul respectiv. So eu zic ca eu am sa am bani de o bere candva, la Brasov.

 12. Perkele

  Deci voi sustineti ca aveti un top serios si un algoritm solid si faceti greseli din astea de elev de liceu pe care il pui pentru prima data sa scrie un program? E fascinant pana unde se poate ajunge cu impostura.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.