Software open-source pentru tot ce achiziționează statul

Într-o mișcare absolut genială, bulgarii au adoptat o lege prin care absolut toate soluțiile software pe care le achiziționează statul bulgar vor fi open-source. Asta nu presupune că, de exemplu, Microsoft își dă softul open-source, doar că softul executat special pentru nevoile statului bulgar va fi open-source.

De ce e important? Pentru că asta înseamnă că “produsele Siveco” făcute pentru a mânca banii românilor vor trebui scoase open-source, ceea ce înseamnă că programatorii români vor putea oferi soluții alternative open-source pentru produsele respective.

E o modalitate de a sparge monopolul Siveco în materie de educație, pentru că bariera de intrare e mult prea mare pentru orice altă firmă – pușcăriașii de la Siveco au dat deja câteva soluții importante către statul român pe care pot construi doar ei, asigurându-și în felul ăsta un monopol asupra cui poate oferi soluții software statului român.

De asemenea, va fi foarte interesant să vedem softul care costă milioane peste milioane. Eu unul îmi doresc de foarte multă vreme să văd codul sursă de la programele respective, vreau să înțeleg de ce foarte mulți din banii statului român merg pe genul acela de produse. Și, de ce nu, ca programator îmi doresc o șansă de intrare în afaceri cu statul, nu neapărat pentru că e loc de făcut bani, ci dintr-un patriotism semi-cretin care m-a făcut să rămân în România în primul rând. Da, vreau să fac o aplicație pentru un server care să meargă în spitalele românești, vreau să pot participa la o soluție software pentru învățământul românesc. E parte din mândria aia națională pe care unii nu o au decât când câștigă Halep (că naționala de fotbal nu mai face nimic în genul ăsta).

Da, vreau să avem soluții open-source – pentru asta ar fi trebuit să militeze Varujanii din parlament, nu pentru cum să dea ei tunuri serioase. În fond, produsele alea sunt cumpărate de statul român, ar trebui să fie accesibile de către toți cetățenii români, nu?

sursa: Wikimedia
sursa: Wikimedia

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.