Solenoid. Singura recenzie cinstită

Am scris un text în stilul domnului Cărtărescu pentru că vreau să înțelegeți cam cum e Solenoid. Textul pe care l-am scris are un titlu spre deosebire de ceea ce face domnul Cărtărescu – în plus, textul respectiv are cuvinte ușor de înțeles pentru toată lumea. E un text ușor de înțeles, poate mai adânc decât întreg Solenoidul. Citiți-l pe acela înainte de a citi această recenzie.

Viața e prea scurtă pentru a citi Solenoid. Solenoid e o carte care te sărăcește din toate punctele de vedere – e o carte grea și e o carte lungă. Povestea e destul de simplă. Un profesoraș de școală generală cumpără o casă în formă de vapor care are în ea un scaun de dentist și un solenoid uriaș. La un moment dat face sex cu o colegă care atinge butonul de pe care se pornește acel solenoid, și încep să leviteze. Profesorașul o ia razna și nu știu ce s-a mai întâmplat pentru că nu am putut să trec de pagina 300, pentru că mi-am dat seama că e un demers inutil. Mai departe vă voi explica de ce cartea lui Cărtărescu este o carte proastă, de ce Cărtărescu nu știe să scrie iar Liiceanu este cel mai slab editor din întreaga Românie.

Dacă ați observat un lucru legat de cei care au recenzat cartea, acela este faptul că nu au fost capabili să spună despre ce e cartea. Motivul e destul de simplu – Cărtărescu nu e în stare să stabilească un filon central al cărții, o poveste cu început și sfârșit. Ai fi crezut că e un lucru de bază în orice carte, să ai un început, un centru și un sfârșit, dar Cărtărescu nu se oprește în astfel de detalii simpliste gen “noimă” și “logică”. Solenoid este de fapt o carte de memorii inventate, stocate fără nicio ordine și logică, expuse fără niciun rost. Este o carte inutilă, este definiția pierderii de vreme. E genul de volum pe care îl folosești ca opritor de ușă. E un opritor de ușă scump, dar chiar și-așa.

Ceea ce încearcă Cărtărescu acolo este un “stream of consciousness” – un flux al conștiinței. La începutul fiecărui capitol își plasează personajul într-un pas ulterior din poveste – ba e în baie, ba e în drum spre muncă, ba e în drum spre casă de la muncă. De-acolo deviază puternic, încercând să simuleze un flux de gânduri pe care le-ar putea avea un om normal. E un stil dificil de scris pe care îl practicam în clasa a X-a când profesorul de geografie ne obliga să scriem după dictare și eu nu aveam chef să fac asta (pentru că dicta ce era în manual). În momentul acela, luam un cuvânt sau o frază și porneam un eseu în jurul lui – o oră de geografie devenea egală cu un eseu scris. Desigur, scrisul de genul ăsta nu are foarte multă valoare nici când e reușit (ca al meu) – în momentul în care e nereușit, ca în cazul lui Cărtărescu, eșecul ia dimensiuni gargantuești. E un roman la care ai putea râde, e un roman care îți arată că e loc în literatura română și pentru copii de clasa I-a care abia acum învață să scrie. Că “Cățeluș cu părul creț” e o capodoperă pe lângă tristul eșec al lui Cărtărescu.

Solenoid are în minte un singur public țintă: adolescenții. Observi asta din manierisme, din felul in care scrie, din acel obsedant “navel gazing” pe care îl practică. E genul de lucru pe care îl face un adolescent pentru că are prea mult timp la dispoziție și Cărtărescu probabil asta a avut.

Din cauza abordării, Cărtărescu nu e capabil să spună o poveste. De fiecare dată alunecă într-un alt fragment, o altă amintire, un alt detaliu cât se poate de inutil în economia întregului text. Lucrurile de care vorbește la începutul textului sunt inutile în economia viitoare – deși sunt sigur că problema păduchilor și a aței din buric cu care începe cartea va reveni să încheie rotund genialitatea lui Cărtărescu, am renunțat la a căuta scopul acelor detalii. Și fix asta face – te inundă cu detalii, în speranța că tu, cititorule, îi vei acorda mai mult credit decât merită și în loc de stângăcie vei crede că identifici genialitate.

Solenoid e un roman narcisistic. Dacă ar fi să concep un echivalent – închipuiți-vă că aș înlocui fiecare postare din acest blog cu o poză cu mine nud. Și poze de proastă calitate. Cam asta e Solenoid – un roman despre un personaj absolut neinteresant din punct de vedere literar, disecat în detalii pe care nu ți le dorești. Nu există niciun mobil, nicio motivație. Și dacă motivația ar fi “să pătrunzi în misterele minții marelui Cărtărescu”, atunci va trebui să-ți reexaminezi motivația de a trăi, de a trage aer în piept la fiecare respirație. Dar fie, nu vă pun în discuție alegerile în viață. Subiectul cărții, mintea “Marelui Cărtărescu”, este un subiect anost și lipsit de culoare. Este un subiect mincinos. În plus, tot ce o să puteți găsi este scârba și oprobriul pe care îl are față de profesorat în general și față de cititor în mod special.

Fiecare pagină e o insultă la adresa cititorului pentru simplul fapt că îl conduce aleatoriu către nicăieri. Și e frustrant, pentru că pe alocuri întrevezi elementele unui short-story fantastic de bună calitate – însă Cărtărescu nu e capabil să îl realizeze. “Brevity is the soul of wit”, sugera Shakespeare, iar Cărtărescu nu are deloc “wit”. Fiecare pagină devine inutilă cu excepția câtorva fraze aruncate ici colo într-un capitol, care să dea impresia că autorul are ceva în cap. Nu are.

Cărtărescu nu își respectă cititorii, dar asta și pentru că cititorii sunt narcisiști și o să insiste că Solenoid e o carte bună. Cititorii lui Solenoid își merită pedeapsa. Fiecare frază citită e timp pierdut de partea voastră. Singurul mod în care poți economisi bani dacă ai cumpărat totuși cartea e să o folosești ca material de pornit focul în sobă. Merită și dacă îți construiești o sobă special pentru asta.

Solenoid promitea să fie cartea care ne salvează de la anonimat cultura – dar singurul lucru pe care l-a reușit e să ne piardă timpul aiurea și să mai îndepărteze o generație de potențiali cititori departe de literatura română. Într-o lume ideală, Solenoid ar fi trebuit să fie o carte subțire de 35 de pagini – cu un editor care să îi spună adevărul lui Cărtărescu așa ar fi ajuns. Altfel, e o carte care devine maculatură din clipa în care o primești în casă. Ceea ce, să recunoaștem, e o mare realizare.

Nu voi mai vorbi despre Solenoid de-acum încolo, și nici despre Cărtărescu. Romanul îmi stârnește niște sentimente pe care nu doresc să le exprim, iar Cărtărescu nu este nici măcar un scriitor slab. E un scriitor mediocru, și asta e probabil cea mai dureroasă parte din această recenzie. Măcar dacă ar fi fost un Romavia sau un Dan Puric, să știi că sunt scriitori de vai de capul lor. Dar nu, omul e clar că și-a făcut din scris o meserie. Cunoaște cuvinte, și vrea să te impresioneze cu ele la tot pasul. Nu reușește să iasă din mediocritate, iar editorul nu îl ajută – mi se pare evident că editorul nu i-a citit cartea înainte să-i accepte textul.

Mai rămân recenzorii lui Cărtărescu. Rar am văzut mai multe inepții regurgitate de oamenii din online. E clar, dezechilibrul intelectual provocat de pseudo-cultura înaltă este incontrolabil, și oamenii au luat-o în jos puternic. Nu mai dau exemple pentru că nu are sens. Să lăsăm inepțiile să se strecoare în anonimat, și să sperăm că oamenii ăia o să aibă un moment în viața lor în care o să se uite înapoi peste timpul pierdut și o să exclame ca și mine:

Viața e prea scurtă ca să citești Solenoid

99 Replies to “Solenoid. Singura recenzie cinstită”

 1. @Delia: mi-ai luat răspunsul din gură. :))
  @mymindismyshelter: Postarea asta nu e încă la nivelul de delir pe care l-a emis intelectualitatea română în preajma lansării Solenoidului. Când scriu chestii precum „cei care au recenzat cartea nu pot spune despre ce e vorba în ea” sunt foarte serios – am găsit o singură recenzie care povestește despre ce e vorba, nici măcar Dan C Mihăilescu nu e capabil să zică despre ce e vorba, doar vorbește despre un scaun de dentist că ar fi o treabă importantă (și nu e). Fanii lui Cărtărescu se întreceau în a pune postări delirante despre Solenoid în speranța că asta o să-i valideze, probabil, în cercul de prieteni. Aș putea spune că această postare e temperată – vezi însă că am un ciclu de postări „Solenoid Experience” care ajung la nivelul de delir cărtărescian pe care l-a exercitat intelectualitatea română în preajma lansării.

 2. Multumesc pentru indrumare.Tensionate trairi.Suflu usurata ca le-ai supravietuit, acum cand am indraznit si eu sa postez pe net.Nu ai idee ce piatra mi-ai luat de pe minte cand am citit postarea.Vorba romanului “daca doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca”, am trait-o pret de ceva vreme si nu mi-a convenit deloc.Prea erau multe minti luminate care sustineau acelasi lucru.Acuma, eu bag mana in foc ca 90% dintre ei nu au citit cartea.Nici macar Dan C. Mihailescu pe care l-am vazut intr-o emisiune afirmand cu tarie ca biblia este singura carte pe care ar lua-o cu el, cartea de capatai, etc.L-am mai vazut la cele 5 minute (si nu mai stiu cum) recenzand carti din care eu intelesesem cu totul altceva.Nu stiu ce pune lumea in miscare, de ce ii imprima o directie gresita.Ma bucur cand descopar cate o “gura de rai” care imi confera mie apartenenta la realitatea mea si siguranta acestei realitati.Indiferent de faptul ca poseda putini membri.Ei, eu macar am imprumutat cartea de la biblioteca.A!Cele 100 de carti.Ce minte marunta a putut sa scorneasca sloganul acesta publicitar?Cum sa-ti spun civilizat ce starneste in mine chestia asta?Cum sa-ti spun ce a trezit in mine afirmatia lui Umberto Eco despre Cartarescu “un autor care a citit foarte mult”.10 000 afirma MC.Noi sa fim sanatosi!Poate o sa invat intr- zi sa folosesc diacritice.Zambesc.Daca nu o sa ma tina vreo carticica.

 3. Din Experience nr.3: “Știu la ce să mă aștept. Sunt pregătit. Chiar dacă l-am citit pe Kafka, dar nu i-am citit pe Borges și pe Joyce, simt că am citit cele 100 de cărți pe care mi le pune ca nivel necesar de trecut o cititoare.”.Cele 100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca?Nu-ti suna cunoscut?Daca ai vazut o balta, stii ce reprezinta oceanul.

 4. Confuzia mea e provocată de numărul mic de cărți pe care l-ai numit. Doar 100? Aia e pentru copii. Eu cred că e nevoie de 287 cărți esențiale, și cea dintâi, și cea de pe urmă, Biblia! Doar ea conține răspunsurile, doar Biblia încifrează adevărul!

 5. Nu merit (Garnier) atata atentie.Multumesc sincer pentru bunavointa.Nu vreau sa consum timpul nimanui.Intru pe site-uri literare si mai trag cu ochiul.Atat.Ma mai inspir pentru carti.Rad, ma intristez, injur, ma minunez.Dar toate astea au loc in spatele ecranului meu.Nu cred ca parerea sau impresiile mele ar interesa pe cineva.Doar ca la cartea asta cu nume pe care a trebuit sa-l caut in dictionar era uriasa discrepanta.La urma urmei sa pleci de la o ata in buric, sa levitezi din 3 in 3 pagini si sa ajungi la apocalipsa e ceva nu?Rad.Uite ca ma pornesc iar.Cred ca tu esti mai castigat decat mine pierzand banii pe carte.Eu am pierdut un timp pe care nu mi-l da nimeni inapoi.Cand am citit ca “viata e prea scurta ca sa…” era deja prea tarziu.Ei, eu am invatat ceva si tu te-ai ales cu o admiratoare.

 6. Ce fac oare?Tocmai am expediat ceea ce gandisem eu a fi ultima mea postare pe net.Biblia, da.Interpretabila maiestrie interpretabila.Mie imi place Saramago.Si altii.Nu suport ingradirea de nici un fel.Unghiurile inchise, privirile opace si ochii bovini.Cred ca esti un om mai omenos (bland, pasnic, intelegator) decat mine.

 7. Nu am inteles.Eu am motivat de ce nu postez.Nu as putea face fata tuturor provocarilor.Pe cand tu ai aceasta capacitate.

 8. Un dicton latin aruncat în orice conversație nu ar trebui să bulverseze pe nimeni, doar să ne lase să ne punem mâna în bărbie și să o mângâiem aprobator.

 9. As fi vrut sa contest vehement nu atat cinismul care sufoca in mod evident ,, ceafa groasa ” a emitentului acestei pseudorecenzii, cat limita autorului ei si a celorlalti cititori ai Solenoidului, care pretind ca nu au inteles mare lucru din acest demers literar.
  Totusi, m-am temperat, dandu-le dreptate intr-un sens: nu e bine sa-ti pierzi timpul cu lucruri care te depasesc!!! Si acest demers artistic ii depaseste pe multi! Nu pretind ca sunt buricul pamantului, chiar daca am aflat, in Solenoid, multe raspunsuri la intrebari personale, nu ma erijez in critic literar(aceasta obliga si presupune multa cultura, exercitiu si finete interpretativa), dar e trist ca multa lume nu s-a ales cu nimic dupa inchiderea cartii…E trist pentru autor si GRAV pentru lectorii rataciti intr-o lume aiuritoare pe care , cu siguranta, o accepta si o alcatuiesc, la randul lor, criticand doar oglinda ei literara…
  Pacat! Solenoid este tot ce am citit mai interesant in viata mea si, credeti-ma, exista multe cercuri concentrice care sunt conduse, chirurgical, catre un centru comun, sugerat prin insusi titlul operei.
  ,, Un eveniment care iti taie, oarecum, viata in doua”(Gabriel Liiceanu)

  Pentru cei dezamagiti, exista revista ,, Click” sau postul Antena Stars, asa ca nu se vor plictisi…

 10. Salut,
  Am citit si acest articol ca si altele si nu pot cu referire la acest articol sa citez o critica din tine care se aplica:
  “Este genul de text care prinde foarte bine la oamenii care lucrează în marketing și social media, scris cu feeling, cu implicare personală. Evident, omul habar nu are despre ce vorbește, dar ce contează când scrii „cu feeling”?”
  Nu pot spune decat ca acest articol este scris de un diletant in materie de literatura.

 11. Te parafrazez din nou cu privire la acest articol: “Despre cum să vorbești vorbe despre LITERATURA (și să te dai critic)”

 12. Singurul motiv pentru care permit pseudo-intelectualilor ca tine să comenteze pe-aici e ca să demonstreze că nu știu să citească, nu au respect pentru interlocutori și, în general, că sunt niște grobieni ai intelectului. Despre asta e vorba. Unor astfel de oameni nu le pot arăta nici respect, nici milă. Hai pa, și fă tu mai bine.

 13. Pentru toți plângăcioșii care au citit Solenoid și vin la mine să se dea cu fundul de pământ că eu sunt de vină că idolul lor a scris o prostie, recenzia nu are cum să fie prea lungă. În fond și-au pierdut zile întregi din viață față în față cu un volum inutil.

 14. Personal eu il admir pe Mircea Cartarescu, un om care chiar a schimbat literatura. Probabil ca dumneavoastra cititi doar partile pe care le considerati ,, mai interesante “, insa descrierile facute acolo de catre autor sunt mai mult decat revolutionare. Incercati sa intelegeti un om inainte de a-l critica sau macar nu va mai comportati grobian cu un om care e pe lista scurta a Premiului Nobel anual. Literatura in adevaratul sens al cuvantului, nu este pentru mase, ci pentru patura intelectuala a societatii. Toti critici ar trebui sa inteleaga fenomenul Solenoid, nu sa il critice din cauza antipatiei lor fata de scriitor.

 15. Ce anume a revoluționat domnul Cărtărescu? În ce sens? Puteți explica mai mult revoluția domnului Cărtărescu, sau e doar un cuvânt aruncat majestic în discuție ca să păreți intelectual?

 16. Cuvantul pe care l-am folosit nu este cu certitudine un cuvant aruncat orbeste in discutie. Eu cred ca prin opera lui, domnul Cartarescu a incercat sa ilustreze o viata care i sa parut demna de a fi publicata, indiferent daca e sau nu abstractizata sau inventata pe de-a laturi. Scrisul greoi si , ce-i drept, destul de greu de urmarit de multa lume, poate fi un dezavantaj al romanului, insa nu il consider un element decisiv pentru prezentarea unei concluzii despre carte. Fiecare scriitor incearca sa fie cumva original in felul lui, iar poate structura scrisului este aleasa din acest motiv, dar, cu siguranta, pot exista si alte motive invocate de scriitor.
  Am reperat in concluzia dumneavoastra ca nu ati reusit sa finalizati cartea. Cu tot respectul, cred ca o carte nu poate fi comentata dupa primele 300 de pagini, mai ales cand aceasta are un numar de pagini mult mai vast.

 17. Sunt și eu curioasă: ce anume a revoluționat, totuși? Faptul că a încercat să ilustreze viața unui om obișnuit (nu a unui mare conducător sau a unei persoane foarte publice) nu mai e revoluționar de prin secolele 4-5 d.H – deci? Care e revoluția aici?

 18. Revolutia este insasi scrisul sau. Daca doriti mai multe amanunte constructive pentru crearea unei opinii, va invit sa cititi cartea pentru a intelege si singura, sa nu mai fie nevoie sa va pierdeti vremea in discutii pe care nu le puteti intelege.

 19. Nu cred ca putem vorbi despre cultura mea. Nici macar nu ne cunoastem pentru a trage astfel de concluzii. Se pare ca multa lume are o antipatie, uneori nejustificata, alteori justificata limitat, fata de multi oameni. Continui sa-mi sustin parerea in ciuda argumentelor puerile aduse de alti oameni, de masa influentata de turma. Oricui caruia nu ii place carte are dreptul sa o desfinteze, insa prin argumente valabile, precum sunt din pacate doar cateva din argumentele aduse de dumneavoastra.

 20. Ok, Cărtărescu e extraordinar de revoluționar, de genial, de mirific, de incredibil, e superb, e glorios, e un adevărat gigant al culturii, un intelectual nepereche, un luceafăr al literaturii, un geniu indiscutabil, un strălucit prozator, un scriitor inimaginabil pentru toți cei care nu l-au citit, un măreț gânditor – e, cu alte cuvinte, un superlativ absolut, indescifrabil chiar și de către fanii lui, care sunt incapabili să spună trei cuvinte despre ce anume le place la el, concret. Nici trei medici ginecologi înarmați cu forcepsuri de cea mai înaltă clasă nu pot smulge o umbră de argument real din pântecele cititorilor lui Mircea Cărtărescu.

 21. Adevarat. Mi-ai furat cuvintele din condei. Nici macar un singur argument concret. :))))))))))

 22. Ce scriitor roman are ecranizari ? Sadoveanu, de exemplu.. Sau Caragiale. Delavrancea. Si-or mai fi si altii, nu atat de geniali ca Cartarescu (cacofonia este intentionata).

 23. “SINGURA recenzie cinstita.”
  Pana la varsta de 37 de ani am invatat deja ca in viata e bine sa eviti oamenii trufasi, care au convingerea ca detin adevarul absolut, fiindu-le superiori celor care nu le impartasesc parerile.
  Orice recenzie care nu corespunde perceptiei dvs este asadar un fals, o conspiratie, o inselaciune? Cu tot respectul cuvenit, o asemenea atitudine denota doar egocentrism si saracie spirituala.
  Aveti insa si persoane cu adevarat amuzante printre sustinatori, de remarcat in special cele care isi asuma sa critice o carte pe care nici macar nu au lecturat-o pana la final, pentru simplul fapt ca nu respecta standardele, fortandu-i sa-si paraseasca astfel zona de confort intelectual.
  Mie unul mi-a placut mult aceasta carte si va asigur ca acest lucru nu face recenzia mea mai putin cinstita decat a dvs!

 24. Daca ai invatat sa-i eviti, de ce nu o faci?? Sau trufia din tine nu te lasa??

 25. Gabriel, ești rău cu Laurian, el încă se chinuie să spună despre ce e cartea. Pun pariu că nu știe și nu poate exprima. Mă bucur totuși că i-a plăcut.

 26. L-ai pedepsit, au trecut trei saptamani si inca nu a avut un raspuns, trebuie sa mai astepti cam trei ani pana va termina primul capitol, iar atunci va constata ca ai avut dreptate.

 27. Bună remarcă cu ICR-ul. Argumente cum ar fi numărul de limbi în care s-a tradus o operă, sau prestigiul editurii, trebuie completate cu răspunsul la întrebarea: cîte exemplare s-au vîndut? Altfel, cîţi autori români au fost traduşi în swahili? Cred că ultimului de pe listă îi vom face în curînd parastasul de 28 de ani.

Comentariul tău