Stand-up Fest la Brașov, 2013

Zilele astea se desfășoară în Brașov prima ediție a festivalului de comedie ‘Stand-up fest’. N-aș putea să zic dacă e un eveniment inedit, unic în țară sau nu. Ce pot să spun e că m-am nimerit în mod relativ întîmplător pe-acolo, reușind să prind un loc într-o sală de la Reduta umplută la capacitate.

Se pare însă că am ajuns destul de tîrziu; deja avuseseră loc primele semifinale de standup. Oricine putea să se înscrie ca participant în concursul de standup și să aibă ocazia să urce pe scenă și să spună glume. Și din cîte am înțeles, unii s-au descurcat destul de bine, alții au clacat… și e de înțeles. În fond nu e lucru ușor să te urci în fața a 2000 de oameni și să-ncerci să îi faci să rîdă, mai ales că umorul e o chestiune dificilă.

Eu am prins două ore de spectacol de comedie cu Dan Badea, cu Micutzu și cu Cătălin Bordea. Am rîs chiar bine cu Badea, am rîs și la comentarile taciturne ale lui Micutzu și m-am amuzat cu Bordea, cu stilul lui repezit și un pic agitat. Dar trebuie să fiu de acord cu unul din partenerii de discuție de la petrecerea de după, din Times: umorul clișeistic nu lasă în urmă nimic. De-asta, probabil mîine o să țin minte prea puțin din ce au făcut pe scenă Badea, Bordea și Micutzu. Pentru că deja vorbim despre aceleași glume, aceleași clișee care sunt puse în același context.

Chiar și-așa, e de mers. Se termină pe 23 (luni), cînd va fi la un show și Teo, care mi se pare de departe cel mai ‘avansat’ comedian de stand-up român contemporan.

Nu că nu apreciez show-ul. Dacă e să recomand pe cineva, aș recomanda stilul un pic mai îngrijit al lui Badea și poate și tăcerea plină de înțeles a lui Micutzu. Însă niciunul dintre ei nu m-a solicitat. Niciunul nu a dus lucrurile mai departe, niciunul nu m-a făcut să rămîn în minte cu vreo frază memorabilă. Așa cum e, de exemplu, această celebră secvență din show-urile Vacanța mare din vremurile bune.