Star Wars: The Force Awakens

După ce l-am boscorodit atâta vreme a fost cazul să merg să și văd despre ce e vorba. Nu putem critica ceea ce nu cunoaștem decât dacă e vorba de Solenoid-ul lui Cărtărescu, așa că a trebuit să merg să văd filmul lui JJ Abrams.

Știți ce părere am eu despre primele filme – am fost destul de explicit în postarea de acum câteva zile, când am spus că Star Wars nu are nicio șansă în fața lui Terminator 2. Poate am fost un pic cam dur cu franciza – din păcate a îmbătrânit urât, iar fanii obsedați de filmele Star Wars nu se deosebesc de fanii care vorbesc de sex-appeal-ul Madonnei în 2010.

Când am auzit că JJ Abrams face filmul nou m-am bucurat – mi-a plăcut foarte mult ce a făcut cu filmele Star Trek – când am văzut trailer-ul m-am cam desumflat un pic. Am văzut eroina, am văzut eroul de culoare și am sperat totuși că nu o ard aiurea, politically correct și divers cultural. Din fericire, în afară de câteva secvențe minore, filmul nou e echilibrat în sensul ăsta.

Mă bucur că franciza a ieșit de sub mâinile lui Lucas. Ce a făcut Abrams a fost să ia povestea din Star Wars, primul, episodul IV sau cum vreți să-i ziceți, și a rescris-o o generație mai încolo. Povestea tot pe o planetă deșert se petrece, erou principal e tot cineva care face chestii din resturi, practic tot SW se re-derulează cu alte fețe, alte personaje, alte nume. Avem și un Darth Vader nerfed, avem și-un Kenobi care își dă obștescul sfârșit, avem și-un patricid, avem o groază de elemente din prima serie. Nefiind un fan al primei serii pot să spun că au luat ce e mai bun din ea și au refolosit – și, spre deosebire de ultimul film Indiana Jones, Ford primește aici un rol bun pe care îl joacă exemplar. Îl simți că e omul cel mai important din scenă și totuși reușește să-i pună în valoare pe ceilalți. E o reprezentație excelentă.

Ce mi-a mai plăcut a fost și faptul că e mai multă acțiune – și faptul că ni s-a dat de înțeles că problema star-trooper-ilor este fix costumul – de îndată ce ies din el sunt niște țintași exemplari, chiar dacă până atunci nu au omorât pe nimeni în bătălie.

În rest, Star Wars e un film comic, ușor de ironizat. E naiv, nu ține apa, dacă-l iei un pic la întrebări îți dai seama că șleahta de fani ce se va forma (invariabil) în jurul fenomenului analizează niște prostii. Și e păcat – fantezia nu trebuie disecată în halul în care sunt dispuși fanii să o facă.

spaceballs.jpg

 


8 Replies to “Star Wars: The Force Awakens”

 1. SSSaiyan

  ”Îmi place atât de mult Star Wars încât îl consider cea mai bună autoparodie din istoria cinematografiei”, asta ca să mă autocitez. 😀

 2. Ana-Maria

  Nu urmarisem niciun film din seria Star Wars si totusi am reusit sa ma conving sa-l vad pe acesta. Nu m-a dezamagit deloc. Cunoscatorii mi-au spus ca e destul de diferit fata de precedentele. Am vazut ca are efecte foarte bune, are si putin umor(nu ma asteptam sa rad) si actiune, dupa cum bine ai zis si tu. Mie una mi-a placut, sper ca si ceilalti sa-l aprecieze la fel.

 3. radu

  Ce mi-a placut la filmul asta? in primul rand cavalerii jedi/si siths sunt oameni nu zei cum era in primul, toata lumea le stie vulnerabilitatile, auzeam prieteni cum se plangeau ca i-au facut slabi pe astia cu sabiile laser.

 4. krossfire

  Ca om care a vazut seriile si caruia i-a placut trilogia originala (fara insa a avea vreo sabie laser pe-acasa) as spune ca e o diferenta enorma intre “copie ordinara” si “tribut” (un tribut pe care fanii l-au vrut).

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.