Statul vrea să mori sănătos de foame

Într-o lovitură de imagine, prin care statul român mai ia fața tuturor statelor din lume cu o inițiativă demnă de cartea recordurilor, apare taxa pe fast-food, băuturi carbogazoase și dulciuri. Felicitări statului român pentru comica inițiativă, guvernul Boc devine din ce în ce mai spectaculos. Și foarte de dreapta (yeah, right… Get it? Right… :)) Haha).

Acum care e gîndul guvernului? Păi în primul rînd să nu te mai îmbuibi cu fast-food și cu Cola. Vor să te îmbuibi cu grăsime, cu pîine și cu chestii sănătoase. Dar nu cred că se vor opri acolo. În curînd taxa pe grăsime va veni să suplinească taxa pe fast-food, avînd în vedere că grăsimea, deși mai ieftină și folosită ca să mai tragă la cîntar, e foarte nesănătoasă, cauzînd boli cardiovasculare. Normal, pentru că guvernul își dorește să consumi numai mușchi file, că deh… Cum zicea și Leanța, dacă nu au pîine de ce nu cumpără cozonac?

Așa că faceți-vă stocurile de cola și de dulciuri de-acum. Nu de alta, dar în curînd o să le vezi accizate. Și parcă vedem niște “the roaring ’20s” în care oamenii se întîlnesc în fastfood-uri subterane prost iluminate, la un hamburger de trei ori mai prost decît cel mai prost hamburger pe care îl poți gusta azi (dar de mii de ori mai delicios că e interzis), și la un pahar de cola. Și parcă mai vedem și un Alexandru Caponel, Al Capone al României, făcînd trafic cu Cola în sticle de Whisky (sau în sticle de apă plată refolosite, așa cum se face acum cu vinul și laptele de la țărani). Și parcă văd super-eroii din filmele lui Sergiu Nicolaescu al anului 2025 într-un dialog filosofic pe tema Kirkegaard și derapajul societății, întrerupîndu-se din discuție pentru a exclama la barman:

 • Ce este asta?
 • Un… Pahar de Cola, domnule!
 • În numele legii și al poporului român, etern iubitor de dreptate și de pace, care își dorește sănătatea neafectată de mizerii capitaliste și nesănătoase, ești arestat
 • (barmanul dă să fugă, Kirkegaard scoate pistolul și îl împușcă în aplauzele românilor din bar)

Sau o scenă pe un cîmp noroios, într-o noapte ploioasă, niște oameni stau lîngă o remorcă mică plină cu baxuri de Cola. Cineva se apropie, ei sting agitați luminile și scot armele la vedere. “Opriți-vă, sunt eu”, și toți, liniștiți, își lasă jos armele. E un cunoscut de-al lor. Se apropie, se uită în remorcă, desface o sticlă, toți se uită pofticioși la el în timp ce gustă foarte puțin, după care la întrebarea lui: “cîte sunt?” “200”… “Hmmm, valoarea de stradă e undeva la 1 milion de euro… Mîinile sus! sunteți toți arestați în numele legii și al poporului român, etern iubitor de dreptate și de pace, care își dorește sănătatea neafectată de mizerii capitaliste și nesănătoase”.

Totul încununat cu soundtrack-ul de la “the good, the bad and the ugly”.


5 Replies to “Statul vrea să mori sănătos de foame”

 1. blunthead

  Adicătelea acum berea o să fie accizată și pentru vagul alcohol din ea și pentru gramada de bule pe care o conține? Bock this!

 2. Dorin

  Sunt sigur că Codul Fiscal e o lectură fascinantă. Prefer să citesc și să înțeleg totuși ce scriu oamenii la care comentez – lucru pe care nu ți-l sugerez, totuși, pentru că sunt sigur că ești puternic prins în lectura Codului Fiscal, lucru mai important, zic eu 🙂

 3. Radu

  Economiştii de la Adam Smith Instutitute apreciază că produsele de tip fast-food intră în categoria celor inferioare, care generează reacţii atipice la moficările de preţ.

  Legile economice spun că, dacă un produs se scumpeşte, cererea pentru acesta va scădea. În cazul bunurilor inferioare, efectul este cel advers. Explicaţia este că, pe măsură ce persoanele cu venituri mici înregistează creşteri ale câştigurilor, vor înlocui produsele ieftine (fast-food) cu produse mai scumpe şi mai sănătoase. Substituţia nu funcţionează însă şi în sens invers. De ce? Bugetul unei persoane este împărţit între produse sănătoase şi produse inferioare. Dacă cele din urmă se scumpesc, persoana în cauză va fi nevoită să reducă ponderea produselor sănătoase (mai scumpe) pentru a menţine consumul de produse inferioare.
  Sursa: http://www.capital.ro

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.