Știința a fost servită

Acuzam mai demult oamenii de știință că devin niște unelte de manipulare a maselor. Le-am chestionat obiectivitatea în ceea ce privește încălzirea globală cauzată de oameni, considerînd că „cauzată de oameni” este de fapt o particulă politizată care simplifică cercetarea științifică și elimină studiul real al cauzelor și efectelor proceselor termice din atmosferă. Evident, oamenii care mă citesc preferă să considere că sunt ‘denier’ al datelor științifice, pe cînd eu pun semne de întrebare asupra metodei și asupra scopurilor politice, dar m-am obișnuit.

Astăzi, un exemplu de cum funcționează știința în anul 2014. Acum o săptămînă niște cercetători de la Universitatea din Indiana și Universitatea din Utah au dat publicității un studiu conform căruia prezența reality show-urilor în care adolescente minore au copii induce în spectatori ideea că viața de minoră însărcinată e de invidiat. Detaliile studiului sunt pe Ars Technica, de unde am și preluat poza.

Oricum, ideea e că de fapt aceste reality show-uri încurajează fetele de 15-16 ani să facă copii, să practice sex neprotejat, etc. etc. etc. Studiu științific sprijinit de cercetători de la două universități, care, evident, se dovedește cît se poate de greșit o săptămînă mai tîrziu.

Pentru că o săptămînă mai tîrziu a apărut un nou studiu, de această dată făcut sub autoritatea Universităților Wellesley și a celei din Maryland, care dovedește că reality show-urile au contribuit (decisiv, zic eu, pentru a adăuga condimente la știința de doi lei) la scăderea masivă a sarcinilor la fetele minore.

Este exact genul de știință de tabloid de care m-am săturat. Genul acesta de studiu este aberant pentru că și știu sau bănuiesc ce se întîmplă: studiile au fost create încă de la început cu un anumit scop în minte. Dacă primul studiu dorea să demonstreze că fetele de 16 ani sunt mult mai relaxate în ceea ce privește sarcina la vîrsta aceea, al doilea își dorea să demonstreze contrariul, și iată cum balonul e rotund, și victoria aparține celui care și-o dorește cel mai tare.

Pentru că pînă la urmă e vorba de audiență. Eu dacă vreau să vorbesc cu părinții unei fete de 14 ani, folosind primul studiu pot să le induc o panică morală care îi va face să îi nege accesul la ceea ce (conform celui de-al doilea studiu) ar putea-o salva de la o sarcină prematură. Sau, dacă vorbesc unor posibili părinți care nu sunt siguri că vor să facă copii ca la 14 ani să se trezească cu fata însărcinată, le pot arăta că e ok: doar lăsați-o să se uite la MTv, totul se va rezolva de la sine.

De-asta mi-e frică de oamenii de știință politizați. Ei pot demonstra orice pentru a-și justifica banii primiți; în fond, depinde de cum pui datele în perspectivă. Pentru că metoda științifică e maleabilă cînd vine vorba de scopuri politice.