Știință și tehnică la o a doua citire

Cred că după ce am citit S&T ediția nouă aș putea să fac un checklist de ce nu ar trebui să conțină o revistă de știință, sau, mai bine zis, cum se înțelege să se politizeze tot ce ține de știință.

  1. Gloriosul popor sovietic și minunatele lui realizări? Avem. Gagarin e reperul pentru cîteva articole.
  2. Soluția pentru pacea eternă în Orientul Mijlociu este să creem o Europă dependentă energetic de ei. Pentru arabi totul devine ‘genial de simplu’. Surprinzător, lipsește oda Siberiei „De ce nu ești tu deșert, oh, Siberie?!”
  3. Lupii bătrîni care mușcă din dujmanul american avem? Avem. Această sarcină o duce la îndeplinire tov. Mironov într-un articol în care laudă un magnat arab pentru o idee prin care el să ne vîndă ceva ce nu deține.
  4. Realizările deosebite ale poporului român sunt prezentate și ele (e drept, ca opinii ale somităților din sistemul de învățămînt românesc care nu poate să aducă nici o universitate în top 500).
  5. Lipsesc, tragic, realizările mărețului popor chinez și ale conducătorului lor mult iubit. Așteptăm, desigur, un număr cu un articol de fond despre Shenzhen sau Taipei.
  6. Previziunile catastrofice legate de felul în care consumăm (a se citi, americanii și europenii consumă) resursele.

Pe scurt, ideea este bună, dar politizarea puternică transpire la fiecare pagină. Înțeleg că există un trend anti-american, că e mai hip să fii anti-american, dar realitatea stă un pic diferit. Progresul tehnologic nu mai vine de la răsărit decît dacă ne uităm bine pe hartă și vedem că US e la est de China. Colectivul S&T nu ignoră acest aspect, însă evită pe cît posibil să îl abordeze.

Mă enervează foarte tare și promovarea puternică a unei soluții de vîndut nisip europenilor. Aș fi așteptat o atitudine mai profesionistă; articolul de fond este despre o soluție interesantă, Desertec, dar faptul că e promovată ca o soluție de a liniști o zonă tulbure din punct de vedere politic, ideologic și rasial e absolut idiot, și minimul de analiză politică a fost investit în a vorbi despre ‘stupida intervenție în Irak’. Mironov sugerează că americanii ar fi trebuit să-și bage mai mulți bani în buzunarul unui arab care sponsorizează proiectul acesta, și toate dificultățile pe care le-ar putea intîmpina proiectul se rezolvă ‘genial de simplu’. Bine, tov. Mironov, dar tu știi că în orice țară care ar putea să participe la acel proiect ai nevoie de pază armată pentru a călători? Și că doar pentru că ești creștin sunt șanse mari să rămîi cu un cap în minus? Ah, nu? Era doar o întrebare, retorică, desigur, pentru că vocea mea e prea slabă pentru a fi auzită.

Din punct de vedere al conținutului materialele nu sunt de aruncat la gunoi – din păcate, permanenta politizare din articolele de fond spoliază calitățile altfel demne de admirație ale revistei.

Din păcate eu nu o să o mai cumpăr. Îmi iau îndoctrinarea gratuit de pe net. Iar informațiile… oh, well, nici ele nu sunt foarte departe. 🙂