Stiință și Tehnică: online și pe hîrtie

Nu e genul de știre care să umple tabloidele sau să fie repetată la știrile de la televiziuni pentru că nimeni nu ar recunoaște o știre pozitivă nici dacă i-ai pica cu ceară.

De la decesul presei scrise (care se întîmplă de prin 2006, dar pe-atunci încă mai erau o groază de bani de pompat în chestii defuncte) mi-a fost destul de clar că o să dispară cotidienele, dar o să înceapă la un moment dat (după ce s-a făcut curățenie cum trebuie) să prospere revista. Revista are cîteva atuuri enorme față de cotidiene:

 • Pot conține articole mai bine scrise, mai gîndite, mai bine documentate
 • Aspectul grafic este mult mai plăcut, mai bine lucrat, conceptele grafice sunt de obicei mai complexe
 • Sunt colectabile – suficient de mici și compacte cît să merite ținute, suficient de interesante cît să poată fi re-folosite și cîțiva ani mai tîrziu.

De aceea nu m-a mirat faptul că a reapărut revista Știință și Tehnică – ce m-a mirat e faptul că nici măcar nu-mi dădusem seama că dispăruse. E drept că de la o vreme încoace lecturez cam tot prin ecran LCD, dar uneori mă mai delectam cu cîte un număr din revistele pe care le găseam la chioșc, mai ales cînd lucram la 30 de minute de mers cu autobuzul de unde locuiesc.

Aflu din primul articol, scris de Alexandru Mironov, că revista s-a relansat acum o lună și că este un succes. Răsfoind-o sunt plăcut impresionat – materialele chiar par de calitate, gîndite și atent selectate. Aspectul grafic e superior revistelor vechi și mi se pare destul de clar că se încearcă revitalizarea unui fenomen cultural deosebit de important. Ar putea fi un punct de reper pentru copiii entuziasmați de tehnologie și dezamăgiți de nivelul mediocru al școlilor – ar putea fi, în același timp, un mod de a reconecta pe cei trecuți de o vîrstă cu avansurile tehnologice curente.

O revistă care se concentrează pe tehnologie și pe avansuri tehnologice reale ar putea deveni un punct de reper într-o lume care stagnează tehnologic. Dacă nu mă credeți, uitați-vă că ‘motoarele inovației’ sunt Apple, Facebook, Google sau Netflix – companii care produc soft care, în marea majoritate a cazurilor, nu e o inovație reală, ci doar foarte mulți bani aruncați in foarte mulți oameni care produc ca niște furnicuțe 😉 soft pe bandă rulantă. Facebook, de exemplu, nu e inovație, e doar un mod de a pune niște poze lîngă niște link-uri pe care le poate accesa oricine. iPhone, iPad nu sunt inovații (tablete existau din anii ’90) doar sunt niște lucruri făcut un pic mai bine. Inovațiile și avansul tehnologic real trebuie căutat și găsit în alte sfere. Și de-asta mă bucur că există voință în spatele noii reviste Știință și Tehnică – ar putea să devină un fenomen extrem de important.

Închei prezentarea cu un citat din editorialul S&T semnat de A. Mironov: “nu voi înceta niciodată să admir pe cei care au puterea să sădească arbori la a căror umbră nu vor sta”. Și vă promit că voi reveni cu un articol despre conținut pentru că mi-e teamă întotdeauna de modul în care reviste de tehnologie pot să devieze în diverse direcții politice. Dar nu vreau să anticipez. Acum doar mă bucur de apariția revistei.

PS: Logo-ul este luat de pe http://www.stiintasitehnica.ro/ – mi-a plăcut ideea de beta la o revistă 🙂


9 Replies to “Stiință și Tehnică: online și pe hîrtie”

 1. Mihai Maruseac

  Am fost împreună cu câțiva colegi de la facultate să discutăm (re-)start-up-ul revistei acum o lună. A fost o discuție foarte interesantă. Voi comenta în full când găsesc puțin timp să și scriu, nu doar să citesc.

 2. Dorin

  🙂 Sunt curios ce ați discutat, aștept păreri 🙂 Cum ziceam, o să revin cu păreri și eu după ce citesc revista.

 3. eugen

  E minunat ca noul start e dat de Alexandru Mironov, un tovaras de pus la rana in vremurile de demult si, iata, si in cele de azi! La vremuri noi, tot ei 😉 Altfel initiativa e laudabila, fara discutii…

 4. Dorin

  Pare că AM e puternic implicat în relansare și că e parțial meritul lui. De aceea nu am vrut să mă iau de tonalitatea triumfalistă tipică revistelor de ‘popularizare a științei’ rusești. Dar recunosc că nu am apucat să citesc revista și că după ce termin de citit, o să văd dacă merită să caut numărul următor 🙂

 5. blunthead

  “De aceea nu am vrut să mă iau de tonalitatea triumfalistă tipică revistelor de ‘popularizare a științei’ rusești.” -> poate in numarul urmator aflam (din nou) ca focul a fost prima mare descoperire a oamenilor de stiinta sovietici 😛

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.