Strategia demonstranților #unitisalvam

Mă frustrează ipocrizia demonstranților #unitisalvam. Ceea ce înseamnă că, în fond, au cîștigat, că vor continua să facă ce fac și că nu am ce face decît să renunț la a-i mai expune. Mi se pare imposibil să-mi citești blogul și să mai crezi că există ceva genuin în protestele de stradă din 2013. Cînd are loc o reală problemă, doar patru oameni ies în Brașov, iar în București doar cîteva zeci, poate sute. Să compilez, înainte de a mă lăsa de tot de blogging pe tema asta, cele mai importante aspecte legate de ipocrizia demonstranților #unitisalvam.

jos-capitalismulDemonstrațiile sunt o mișcare de extremism de stînga, o mișcare neocomunistă sau, cum își spun ei, ‘anarho-socialistă’. Scopul demonstrațiilor e promovarea unui nucleu socialist hard-core care să conducă țara peste 10-15 ani, cu scopul precis definit de a transforma marea masă a populației într-o populație dependentă. Nucleul e sprijinit ideologic de cei care își spun “Asociația viitorilor deținuți politici”.

Cum fac asta? În primul rînd reducerea libertății de exprimare. Să vă dau numai un exemplu: pe 11 decembrie, cînd am ieșit să demonstrăm în Brașov, în București au ieșit cîteva sute de persoane. Printre ele și Mihail Neamțu și mai nimeni din #unitisalvam pentru că nu doreau să spolieze ‘cauza’.

Cînd au preluat ei ‘cauza’, nu i-au permis lui Neamțu să se apropie de proteste, chiar, cum spuneau unii mai în glumă mai în serios, la protestul de pe 21 decembrie a fost singurul bătut de-acolo. Problema e că, evident, să nu cumva să pară că el ia caimacul protestelor. Cu alte cuvinte, #unitisalvam au organizat ceva unde vor doar ei să vorbească, nu și participanții, și mai mult, doar ei vor gloria, nu cumva să fie acolo și cei care chiar au protestat atunci cînd conta. Adică la început. Atunci cînd #unitisalvam a refuzat să iasă.

Pare ilogic refuzul #US să iasă să protesteze. Nu e prima oară – la fel a fost vorba cînd s-a reclamat o mișcare absolut mîrșavă în justiție, la DNA – și atunci protestatarii au refuzat să se implice. De ce? Conducătorii #US nu sunt cei care decid încotro merge mișcarea. Ați fi tentați să spuneți că da, mișcarea e vastă și decizia trebuie luată împreună… dar nu e adevărat. Conducătorii #US din umbră sunt chiar cei contra cărora se protestează, aceiași care îi mînuiesc pe Ponta & friends. Motivul pentru care mișcarea nu acceptă personaje politice între ele este că personajele respective nu au culoarea politică corectă. Nu sunt de stînga.

stop-sistemul-capitalistMai mult, #US aruncă praf în ochi în legătură cu depolitizarea mișcării. În timp ce proștii stau și vorbesc de minerit, corupție și alte cele, adevăratul inamic e capitalismul. Problema capitalismului e că pentru a funcționa are nevoie de un element de bază: de respectarea contractului. Un lucru pe care un sistem socialist și mai ales un sistem anarho-socialist nu îl poate permite, pentru că dacă contractele s-ar respecta nu s-ar putea face egalizarea resurselor. De aceea corupția (care e o formă extinsă de încălcare a contractelor) e o temă care nu e pe placul #US. Nimeni de la #US nu crede în corupție ca o temă importantă de discuție, ci ca un subiect pentru strîns mai mulți partizani la proteste. Dealtfel, cum explicam și mai demult, #UnitiSalvam nu are alt interes decît crearea unei situații tensionate care să-i promoveze pe ‘cei tineri’.

De unde vine #UnitiSalvam? Cine sunt liderii #US?

Demult, pe vremea cînd blogul meu era un jurnal HTML, nu un blog, scriam despre cum mi-e teamă de Ponta, pentru că spre deosebire de alții, el chiar crede în socialism. Era ceva șefuț la TSD si o ardea Che-Guevarist. #US e ceea ce ar fi vrut să fie Ponta acum zece ani. Dar Ponta e conștient că nu mai poate să fie Guevara de România, și atunci a pus bazele următorului PSD, cu resursele PSD, dar aparent fără moștenirea Partidului Comunist. El a plănuit ca #US să devină un partid puternic de stînga care să preia tineretul naiv care nu prea vrea să intre în Partidul lui Ilici.

E nevoie însă de o legitimizare, iar legitimizarea se face prin prezență, nu prin rezolvarea de probleme. De aceea tema ecologistă e atît de dragă stîngii – pentru că e o temă permanentă, se poate întinde oriunde. Cînd teza încălzirii globale s-a lovit de un zid pe la mijlocul anilor 2000, ea a fost ascunsă sub teza ‘climate change’. Întotdeauna e ceva ce se poate reproșa societății publice.

Pentru că trebuie să fie clar. Protestele nu sunt îndreptate contra guvernului Ponta, cel mult contra lui Traian Băsescu, un comunist care între timp a înțeles că în dreapta spectrului politic e un mare vid în România. Protestele sunt îndreptate contra societății, în direcția împingerii României în anarhie. Din anarhie atunci s-ar alege liderii – liderii acestei mișcări puternic controlate.

Temele de protest sunt dictate de la Moscova. Sigur, o să spuneți că sunt nebun, însă pînă acum agenda #UnitiSalvăm s-a confundat cu agenda Moscovei. #UnitiSalvam nu o să zică nimic despre Basarabia, prea puțin despre corupție (doar cît să prindă la tineretul prostan). Teza gazelor de șist este, după cum am scris mai demult, o teză importată din Rusia pe filiera Bulgaria.

protest-5-stefan-sandu

De ce la un protest contra corupției apare un manifest contra jandarmilor? Trebuie înțeles, Mao i-a învățat că dacă repeți o minciună la infinit, ea devine adevăr.

Printre minciunile repetate la infinit sunt aserțiunile că sunt cenzurați, urmăriți și că trăiesc în dictatură. Logic, niște minciuni sfruntate, tocmai prin faptul că sunt exprimate liber, în văzul tuturor. Cum poți să afirmi că ești cenzurat, cînd o zici în văzul tuturor, fără nicio problemă? Tinerii naivi însă vor percuta la această afirmație, mai ales că ei provin dintr-o zonă a dezvoltării personale în care e mult mai ușor să empatizezi cu astfel de aserțiuni.

Și în ciuda faptului că reclamă libertate, vorbim de foarte puțină libertate în cadrul grupului respectiv. E un grup bine controlat, atent coordonat, iar scopurile #US ar trebui să vă dea de gîndit.

Ce e mai interesant e că au reușit să atragă oameni altfel decenți. Poleiala e suficientă pentru a da voce frustrărilor lor. Dar au scăpări. În 11 decembrie am afirmat că sigur nu o să vină #unitisalvam la proteste. Nu au venit (în fond, și viitorii lideri vor să aibă un loc la ciolan, nu? deci legea modificată nu-i deranjează). Însă cei care au ieșit mai încolo nu au înțeles de ce mai ies.

Planul lor e să mobilizeze atent, în direcția corectă, tineretul naiv. Chiar și să dea impresia că îi mobilizează e suficient, ei au nevoie doar de girul lor, doar de aparentă implicare. Ei au nevoie de credibilitate, de aceea își vor continua mișcarea împotriva intereselor celor care chiar își doresc îmbunătățirea lucrurilor în România.

În 2013 însă ignoranța e criminală. Dacă e ceva ce trebuie boicotat, acel ceva e chiar mișcarea #unitisalvam, care a întreținut sărăcia în zona Roșia Montană vreme de aproape 15 ani, și care acum vrea să asigure că energia tinerilor e canalizată în direcția greșită.

Strategia e destul de simplă, și, probabil, e gîndită de hidrologul PSD, Iliescu: cînd vine apa mare satul se inundă, nu prea mai ai ce face… Poate ar fi bine să deviezi din timp cursul apei în altă directie, să se asigure că satul nu va fi inundat. În cazul ăsta, apa e energia tinerilor, care trebuie canalizată și consumată în direcții greșite. Și cît mai din timp, pentru a fi sigur că nu vom avea niciodată o mișcare reală, de protest, contra corupției din sistemul socialist în care trăim.

Nu mă credeți? Aceeași strategie a fost folosită și pe PNL, care o vreme îndelungată a fost cam singurul reprezentant al clasei de mijloc, pro-europene, pro-capitalist, anti-corupție. Chiar și Băsescu, în 2004, ca să se legitimizeze s-a folosit de PNL, pe-atunci partid de dreapta. Încet, însă, strategii PSD au generat isteria anti-băsescu, care să-i deturneze pe cei cu valori solide, pro-europene, anti-corupție către zona socialistă, pe care PSD o poate controla cu mare dibăcie. Acum PNL e un partid de stînga.

Cam așa se deturnează și tineretul: iar teza pe care e deturnat e foarte important să ajungă repetată la isterie. De aceea temele reale sunt evitate – trebuie fixate tunurile pe un dușman de neînvins, iar isteria întreținută și chiar crescută. Totul construit pe un eșafodaj de minciuni.

NegociatorDe ce se construiește pe minciuni? Aici e tactica cea mai insidioasă a mișcării #US. În primă fază le sunt atacate minciunile. După o vreme, însă, discursul se modifică spre teme generale, dar criticii vor continua să atace minciunile, la care #US va răspunde: sunt detalii neimportante, uite, problema e asta, generală!

Dar problemele următoare, fiind prea generale, sunt irealizabile. Discursul se va întoarce la minciunile inițiale, modificate, iar criticii ar pica în desuet dacă s-ar tot repeta în critica discursului de stînga. Scopul e de fapt ca toți care au ceva de spus să zică în gol, iar #US își schimbă constant retorica pentru a fi sigură că nu există un dialog real cu societatea. Într-un fel, ei joacă rolul copilului care își pune palmele la urechi, negînd tot discursul celor din jurul lui.

Lecția e veche. E “Cereți imposibilul” al răscoalelor din Paris, din ’68, conduse de la Moscova. Important e protestul, nu rezultatele lui. Important e ca tinerii să rămînă în stradă, ca să-și facă norma la stîngism.

Scopul final e dezastrul complet al țării, eșecul nostru ca țară și, în cele din urmă, înscăunarea noii elite la conducere. Apoi, improvizează. Cine știe ce Experiment Pitești ne așteaptă.

Sunt sigur că mai sunt o mulțime de lucruri de zis. Niște concluzii:

 1. Deși se plîng de lipsa libertății, #UnitiSalvam nu vor să fiți liberi. Nu vor să lase libertatea de gîndire. Vor să gîndești ca ei, și nicidecum altfel.
 2. Ideea de bază e să canalizeze tinerii care au energie către stînga. De-acolo, cine trebuie îi va prelua, și îi va face membri în partidul corect.
 3. Scopul #UnitiSalvam e menținerea mișcării și promovării noilor lideri. Nimic mai mult. #UnitiSalvam va prelua orice temă de discuție va mai apărea în spațiul public, va mușamaliza orice șansă de rezolvare prin protest, și va sufoca orice protest genuin.
 4. Cine e cu noi, e ok, cine nu, trebuie eliminați. De-asta un om ca Mihail Neamtu trebuie alungat de la proteste, deși el a fost prezent la protestele genuine din 11 decembrie.

Adevăratul protest anti-corupție a avut loc la 11 decembrie. Restul sunt falsuri intelectuale. De aceea eu o să le evit – nu vreau să fiu prezent la evenimentele în care viitorul PCR își testează oamenii ce vor face parte din următorul aparat de opresiune.

Pentru că va veni. Dacă ceva nu se întîmplă în dreapta spectrului politic, în zona ‘clasa de mijloc, anti-socialistă’, viitorul arată a 1950.

PS: da, s-a sesizat corect, vreau să renunț la a mai dialoga pe tema a orice face #unitisalvam. Da, inamicul e #unitisalvam acum, sunt anarhiștii încurajați din spate de păpușarul lui Ponta. Vreau să mă mai bucur de libertate, atîta cîtă mai e acum. Mesajul meu oricum ajunge la două categorii de oameni: cei care nu mă cred și cei care știu că am dreptate.

Din păcate, cei care știu că am dreptate sunt prea puțini. Și ceilalți sunt prea prinși în isteria lor ca să înțeleagă că #unitisalvam sunt doar PontaJugend.

Nimic altceva.

PS2: Cînd vorbesc de ‘Ponta’, nu vorbesc de omul Victor Ponta, ci de fenomenul ‘Ponta’, ansamblul de oameni și împrejurări care l-a generat, l-a propulsat și îi conduce acțiunile.


10 Replies to “Strategia demonstranților #unitisalvam”

 1. Zuzu

  Sper sa nu ai dreptate 🙂

  Mi s-a parut si mie suspecta toata aceasta mobilizare din ultim vreme. Sunt constient ca sunt multi tineri cu buna-credinta in randurile manifestantilor, insa ceva e cusut cu ata alba.

  Miscare fara lideri? Sa fim seriosi niste lideri trebuie sa existe, sa coordoneze toata miscarea.

  Apoi prea multa lume a devenit solidara fara sa-si puna intrebari prea multe. Fix ca o turma.

  Din nou, sper sa nu ai dreptate. E un scenariu prea sumbru.

 2. Dorin Lazăr

  Nu am negat niciodată buna credință a multora care protestează. Nu o voi nega. Drumul către iad e însă pavat cu intenții bune.

  Și eu îmi doresc să nu am dreptate. Așa cum a fost pe 11 – știam că nu o să vină, speram doar că nu am dreptate.

 3. Marius Andrei

  Salut, doresc să îți mulțumesc că am pierdut 15 minute din viața mea (pe care nu le voi putea recupera niciodată) citind articolul tău, care ar fi trebuit să menționezi de la bun început că e pur speculativ, și e punctul tău de vedere. Nu ai dovezi să demonstrezi cele afirmate mai sus. Nu sunt familiarizat cu munca ta, habar nu am cine ești, dar părerea mea este că nu ai înțeles nimic, sau nu ai urmărit ce se întâmplă. Dacă ai fi urmărit protestele ai fi observat că sloganurile sunt foarte variate și cuprind mesaje pentru întreaga clasă politică: Toate partidele aceeași mizerie, Toate partidele fură prin rotație, Jos băsescu, ponta și antonescu etc.
  Cine ești tu ca să poți da verdicte care protest este genuin (autentic este cuvântul care îl cauți în limba română) și care nu?
  Citez din ultima parte a articolului tău Din păcate, cei care știu că am dreptate sunt prea puțini. și vreau să fac un mic comentariu în stilul în care e scris articolul tău. Și o persoană schizofrenică îți spune că cineva încearcă să îi facă rău dar asta nu înseamnă neapărat că acest fapt e adevărat. Aaa, ca să nu uit, de asemenea o persoană schizofrenică niciodată nu va recunoaște că are o problemă mintală.

 4. Dorin Lazăr

  :)))
  Salut Marius.

  Poate ți-ai pierdut 15 minute acum, dar vei vedea lucrurile mai clar cît de curînd, cînd mișcarea va reveni la viață după sărbători. Dacă va mai reveni. În felul ăsta ai pierdut 15 minute, dar ai cîștigat multe multe ore și multă energie investită într-o minciună.

  Sigur, dragoste, acest articol e punctul meu de vedere. Blogul se numește ‘dorinlazar.ro’. Dacă se numea “oamenicarenuseinsealaniciodatapentrucatotceziceargumentatsidovedit.ro” cred că aș fi precizat.

 5. coana Zoe

  Sansa noastra este totusi recanalizarea acestor energii in directia corecta..”NEAM SATURAT” pare sa fie un subgrup caruia ii pasa de coruptie..Nu cred ca vor reusi la infinit cu teme atit de generale, mai devreme sau mai tirziu vor trebui sa se deconspire iar o parte din protestatari se vor simti inselati si vor cere, vreau sa cred, altceva…
  Pe de alta parte, ne place sau nu, faptul ca sintem condusi de oamenii lui Ilici (hoti si incompetenti) e si rezultatul lipsei unei formatiuni decente de stinga. mai devreme sau mai tirziu cred ca ea va apare problema e daca cel putin o parte din protestatari va avea un cuvind de spus sau vor fi folositi toti ca si masa de manevra.

  Interesant articol..Multumesc!

 6. Dorin Lazăr

  “Neam săturat” pare într-adevăr un subgrup mai cerebral.

  Iartă-mă, dar poate exista vreo formațiune decentă de stînga? Prin definiția stîngii, nu prea.

  Cu plăcere. Mă bucur că articolul a fost folositor. 🙂

 7. markwilliams

  MARIUS
  este greu de acceptat un punct de vedere ce nu coincide cu traiectoria urmarita de tine>imi asum aceeasi gindire ca si dorin lazar nu pe baza noutatii unui protest fata de o tema data<

  ma sprijin pe altceva logic coerent vizibil

  participantii erau cam de aceeasi virsta<cam de aceeasi stare materialaasa cum incerci sa sugerezi>in mod sigur acele manifestari nu au fost indreptate impotriva partidelor sau clasei politice aflate la putere
  este absurd sa iti imaginezi tinerii care cinta danseaza isi plimba catelul sau bebelusii iesind in strada pentru o revolutie

  Dorin Lazar a sesizat punctual si riguros rolul acestor demonstratii in spatele carora se afla ONGuri de mai multe surse< cu papusari internationali care au inceput a lucra cu teme acoperitoare precum ecologismul la instructia strategica a unei rezerve din populatia tinara inca din anii de inceput ai tranzitiei

  sunt multe de discutat pe aceasta tema am gasit surse de informatie extraordinare cu privire la modul in care tot mapamondul este infestat de centre si baze finantate de institute si institutii<organizatii asociatii de stinga care dezvolta la nivel national celule similare incepind de la cea mai frageda virsta si pina la maturitate prin scoli burse studii in strainatate ONG uri

  afirm cu certitudine ca aceste manifestatii sunt PENTRU POLITICILE DE STINGA DIN ROMANIA si nu impotriva lor ca si actuala clasa politica dominanta

  Am sa revin cind voi reusi sa imi repar jucaria m a lasat fara semne de punctuatie
  Drept pentru care rog pe cei care imi citesc rindurile sa dea atentie de aceasta data fondului

 8. nepot mic

  de fapt ai castigat 15 minute!Vei pierde si de de fapt pierzi mult mai mult in anii ce vor veni,dar asta este optiunea ta!Cat timp pui semnul egalitatii intre Ponta si Basescu,ai o mare problema de perceptie asupra realitatii ce te inconjoara…!PS-macar in Colorado este iarba mai verde si mai legala!!!

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.