Cum e cu studenta din Londra care vrea să se întoarcă acasă?

london_underground_logoÎnainte de a povesti ce e cu studenta din Londra care vrea să se întoarcă acasă, urmăriți acest videoclip “starring” Sorin Mărcuș, un animal media, ceva afacerist care atrage atenția tuturor. Și vă rog să vedeți acest clip pentru a avea din start înțelegerea asupra cine e fata care a scris acel manifest anti-occidental, acel “Dumnezeu a murit” (Nietzsche spune asta de vreo 150 de ani) pe care lumea l-a blamat sau l-a aplaudat.

Am postat acel link pentru că trebuie să vă reamintesc că nu trebuie să judecați fata prin păcatele părinților. Dacă tatăl ei vrea să atragă atenția celor din jur e strict problema lui, sunt sigur că fata, Cristina-Maria, nu a dorit genul de atenție pe care tatăl ei o cere.

Nu o să analizez fiecare paragraf în parte. Textul e interesant și ar putea fi comentat literă cu literă, dar nu o să o fac, au făcut-o alții pentru mine. Vreau doar să vorbesc despre cele cîteva greșeli de logică pe care le face.

 1. Nimănui nu-i pasă dacă Cristina Maria Mărcuș se va întoarce. Așa că dacă oamenii o întreabă ‘te întorci’, o întreabă exclusiv ca să audă că nu se întoarce. Eventual, să spună: “fata lui Mărcuș nu mai vrea în România!” în mod foarte tabloid.
 2. Mai mult, nici cititorilor nu le pasă dacă fiica unui ‘sunt meseriaș la televizor’ se întoarce. Te întorci? Problema ta; te întorci la o situație foarte bună, nu o să mori de foame, nu o să ai probleme să-ți plătești întreținerea și nu o să vii să muncești 14 ore pe zi pentru 9 milioane. Fata e o privilegiată. E clar că nu e genul de atenție pe care și-o dorește, e clar că nu ea l-a făcut pe taică-su, că nu a cerut ea să fie așa, însă e o privilegiată, și va avea în România o viață atît de bună cît își dorește.
 3. Faptul că a crescut cu Mircea Badea spune ceva despre cît de debusolată e. Generația care ridica pumnul la 2012 “Huo dictatura Băsescu” a votat USL și Ponta, care acum a mărit bugetul serviciilor și vrea să intercepteze cartelele pre-pay. Normal că e debusolată și politic inconsistentă.
 4. Începe să se plîngă de multe lucruri din agenda progresistă. Lucru de mirare, și de-aici toată lumea a fost șocată. Cum, Dumnezeu a murit? Ha ha ha! rîde presarul român, care cumva nu e conștient de faptul că există oameni care mai cred în Dumnezeu și pentru care moralitatea creștină mai contează.
 5. Este însă complet pe lîngă înțelegerea a cum e să fii în România. Întrebarea cheie e: “De ce acceptăm ideile Occidentului cu brațele deschise?” O să revin la întrebarea asta după enumerare.
 6. România ei pare o țară frumoasă. Noi știm că nu e, dar suntem și atacați de un pesimism teribil. Pesimismul e fondat pe realism, și știm că România nu mai e aia pe care ne-au mințit cei dinaintea noastră că e. Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, bacii ăia doi îl omoară pe al treilea, iar al treilea știe și vorbește cu oaia lui, să observe: “Uite mă, mioară, cu cîtă artă bagă ăștia cuțîtul în mine!”
 7. Marea ei minciună, singura, dealtfel, e “niciodată nu voi avea banii pe care i-aș face muncind aici”. Și acum știm și de ce. Pentru că tata.

Lucrurile evident sunt complexe. Are dreptate cu ce zice, și totuși se înșeală. Occidentul reneagă creștinismul care i-a dat valorile ce îl înnobilează. Gîndirea occidentală e una ce s-a construit în jurul creștinismului, că e catolicism sau protestantism sau altă formă. Iar ce se întîmplă acum e o formă aberantă de întors obrazul creștinește, și anume adoptarea fără discernămînt a tot ce e non-creștin, dintr-un sentiment de culpă colectivă idiot plasat. De-asta islamiștii (de care Cristina Maria Mărcuș se sperie atît de tare) iau avînt atît de tare. Observațiile fetei sunt corecte. Sunt niște etape necesare în dezvoltarea occidentului? Poate da, poate nu. Evident că această negare a rădăcinilor poate să fie foarte rea, dar poate să fie și bună. Nu foarte bună, din păcate efectele nu sunt prea grozave.

Mai mult, ce se întîmplă acum în Occident cu Dumnezeu cel ucis e o modernizare a viziunii creștine. O modernizare necesară, însoțită însă de o liberalizare forțată. Din păcate, a te opune creștinismului nu mai e un lucru la care te îndeamnă liberul tău arbitru (concept puternic sprijinit de creștinism, apropos) ci ești condus, prin vinovăție, către această atitudine. Ca și creștin ești făcut vinovat pentru toate crimele creștinilor de pretutindeni, în timp ce religia ta te obligă să le lași celorlalți liberul arbitru. Dar divaghez. Mai era întrebarea cheie din discursul fetei:

De ce acceptăm ideile Occidentului cu brațele deschise? Răspunsul e simplu: pentru că ideile Occidentului sunt mai bune. Dă-mi voie să explic.

Ideile occidentului sunt că nu e ok să mergi cu nașul, de exemplu. Că nu e ok să încurajezi corupția. Că trebuie să te lupți contra clasei conducătoare. Că trebuie să-ți exprimi ideile. Sunt idei bune, pe care le acceptăm și adoptăm pentru că ne dorim să trăim la fel de bine ca ei. Sigur, nu înseamnă că tot timpul facem treaba asta bine, și nu luăm numai lucrurile bune. Da. De-asta aș fi schimbat un pic întrebarea, și aș fi zis: “De ce acceptăm pe nemestecate tot ce vine din Vest?” Răspuns: “Pentru că suntem naivi”. Suntem ca Pocahontas față în față cu pușca vînătorului (sau Bambi? Nu știu).

Răspunsul mai complet: pentru că suntem goi de conținut. Pentru că comunismul ne-a golit de conținut. Pentru că socialismul celor de la conducere, de exemplu, ne golește în continuare de conținut. Pentru că am fost învățați de comunism să luăm pe nemestecate orice propagandă socialistă, și fix asta facem acum.

Pentru că, dragă Cristina Maria Mărcuș, suntem mai răi ca ei. Noi îl omorîm pe Dumnezeu în biserică în fiecare duminică.


36 Replies to “Cum e cu studenta din Londra care vrea să se întoarcă acasă?”

 1. Vlad

  Din punctul meu de vedere, Romania e super daca:

  1) nu trebuie sa muncesti (adica ai deja bani suficienti pentru a trai)
  2) nu trebuie sa mergi la doctor
  3) nu locuiesti intr-o zona poluata (de ex, poluarea de masina in Romania e infernala)

  E subiectiv evident.

 2. Daniel Flamaropol

  Din punctul meu de vedere, Romania e super daca:
  1) esti competent, destept si muncitor

  Pentru restul.. suge. Ceea ce foarte putini inteleg este ca prostia, incompetenta si lenea nu sunt la prea mare cautare nici in afara tarii :).

 3. Mircea

  de acord. daca ma uit imprejur, cei pe car ii cunosc si sunt muncitori si cu capul pe umeri sunt realizati la fel de bine si in tara.
  cat despre treaba cu mersul la doctor, n-as vrea sa fiu nevoit sa fac asta nicaieri.

 4. Vlad

  Daca ai fi zis “traiesc bine” as fi de acord. Dar cu “sunt realizati la fel de bine” nu sunt deloc de acord.

  Vorbind de informatica – asta fiind domeniul meu – exista vreo firma in Romania care sa se compare ca nivel de inovatie cu, sa zicem, Google (nu conteaza daca va place sau displace Google ca firma/produse/politica/etc, ma refer la nivelul de tehnologie)? Sau grupuri de cercetare care sa fie la nivelul celor de la universitatile vestice (in principal americane)?

  Hai sa dau un exemplu mai clar. Scuzati detaliile tehnice, dar sunt necesare. Intel tocmai a anuntat Memory Protection ISA Extensions (MPX), care vin in Skylake. Aste se bazeaza pe cercetare facuta de fostii mei colegi de la U Penn (Architecture and Compilers Group) – cautati Santosh Nagarakatte pentru detalii.

  Dp meu dv, realizarea nu inseamna doar sa ai casa, masina de lux, si probabil plozi.

 5. Dorin Lazăr

  Problema cu realizarea e că mental ne oprim la ‘avem de mîncat, de băut, de …’. Și dincolo de asta parcă nu mai vedem.

  Da, realizarea înseamnă și să fii într-un mediu care să-ți permită să crești, să creezi. Îmi amintesc de acum 4 ani, cînd Raluca vroia să se apuce de croșetat, și nu găsea nimic din ce-i trebuia, pentru că erau prea specializate uneltele respective. Rezultatul? S-a lăsat de hobby-ul ăsta.

  Da, de acord, realizarea e aproape imposibil de realizat în .ro.

 6. Mircea

  prin realizare ma refeream la veniturile obtinute. in rest, fiecare e liber sa-si cheltuie banii cum vrea…
  legat de inovatie, cercetare… se face, insa dupa draperii. ai ramane uimit.
  iar de exemple din astea de top sunt satul. de parca am avea asteptarea ca toata lumea sa faca asa ceva…
  btw, Google is overrated. vom vedea mai incolo de ce.

 7. Vlad

  Despre cercetare – ok, te rog uimeste-ma cu niste exemple.

  In ceea ce priveste Google, e perfect adevarat faptul ca e mai impresionant din-nauntru decat din afara. Infrastructura lor, cam cea mai scalabila din lume (de exemplu, BigTable, unde am participat si eu), nu e atat de vizibila din afara.

  Asa ca, bun, alege alt tech leader, unul de care-ti place, si arata-mi ceva similar in Romania.

  In contextul in care vorbim de oameni destepti, muncitori, cu capul pe umeri, etc., mi se pare normal sa vorbim de top. Din punctul meu de vedere, topul trage restul in sus. Adica unde top nu e, cam nimic nu e. Vezi si exemplul Detroit-ului, oras practic cladit de Ford – un om cam anti-intelectual si care n-a avut ideea sa creeze o universitate puternica in oras. Asa ca orasul s-a cam dus naibii.

 8. Vlad

  Bun, cred ca te referi acum la cei trei giganti din zona Detroit – Ford, GM si Chrysler. Si absolut de-acord, protectionismul e cauza principala caderii lor in bot (acum 4 ani, daca tin bine minte).

  Eu ma refeream la falimentul orasului Detroit – eveniment recent, desi previzibil de ceva timp. Evident, lucrurile sunt cuplate, dar nu atat de direct. Zona metropolitana Detroit, cu toate suburbiile, oraselele, etc, de exemplu, nu o duce chiar atat de rau. Falimentul orasului Detroit nu va afecta chiar atat de mult cei trei giganti, de exemplu.

  Orasul Detroit, in schimb, e cam cel mai ne-educat oras (fost) mare din State.

 9. Vlad

  Si Philadelphia a votat “democrat”, si Philadelphia a avut o industrie care a cam disparut (era capitala industriala a tuburilor catodice … evident a luat-o in barba in anii 60), are criminalitate si somaj mari … dar momentan o duce considerabil mai bine decat Detroit. Adica nu e oras super, dar nici falimentar nu e.

  Unul din motive e ca Philadelphia are University of Pennsylvania, care a si devenit cel mai mare angajator din oras. Si deasemenea e numarul 15 in clasamentul mondial al universitatilor. Universitate particulara, apropos (nu particulara in stil romanesc, evident)

 10. Vlad

  Apropos, de ce voteaza orasele cu populatie mare de culoare democrat?

  In 1968 democratii au bagat legea “Civil Rights Act of 1968” care practic a interzis apartheid-ul. Cu acea legislatie democratii si republicanii si-au cam inversat pozitia politica.

  De atunci, republicanii au fost ofticati de prevederile “Civil Rights Act”. Asa ca populatia de culoare vede partidul republican ca pro-apartheid (si din multe puncte de vedere, cam e).

 11. Dorin Lazăr

  Mă rog, e cam mult să spui că e ‘pro-apartheid’. Dar nu spun nimic de republicani. Cred că nu sunt atît de mare cunoscător în politică americană, și nici măcar nu ăsta era subiectul postării 😉

 12. Vlad

  Mircea, sunt totusi curios la cate din urmatoarele ai raspunde da:

  a) daca folosesti un calculator personal (fie Windows, fie Apple, si cu procesor fie Intel, fie AMD)
  b) daca ai un smartphone si/sau tableta (fie Android, fie Apple)
  c) daca folosesti Google, Bing sau Yahoo ca motor de cautare
  d) daca browser-ul pe care il folosesti e unul din urmatoarele: Internet Explorer, Firefox, Chrome

 13. Dorin Lazăr

  Sugestia lui Vlad e că subiectul US e de interes pentru că de-acolo ne vin majoritatea inovațiilor tehnice, și pentru că sunt vîrful de lance al progresului tehnologic în general.

 14. Nautilus

  Fals. De când s-au introduse certificatele de emisii de carbon au fost vândute de fiecare dată (şi banii făcuţi pierduţi de nişte băetzi dăştepţi) fiindcă toate activităţile care ard combustibili fosili, de la scuter până la marină şi aviaţie, nu puteau polua suficient pentru a atinge cotele stabilite.

 15. Nautilus

  Cei trei giganţi îşi meritau soarta (GM în semi-faliment şi salvată de Stat, Detroit falimentar etc) fiindcă de la 1945 încoace s-au luptat să devină monopoluri.

  Înainte de protecţionismul anti-asiatic, Chrysler a făcut pe Dracu’n patru ca să îi falimenteze pe AMC / Jeep şi să-i cumpere, cam aşa cum nişte băetzaşi de pe la noi au falimentat nişte fabrici moştenite de la comunişti.

 16. Mircea

  da, da, da… si tot respectivul ne da lectia US. locul unde, candva, benzina era aproape gratis. si orice prapadit circula cu motoare de la 3l in sus… ca sa nu mai zic ca in statistici sunt top poluatori.

 17. Mircea

  n-am zis ca sunt no. 1 😉
  doar ca sunt top poluatori.
  economia “de top” vine si cu poluarea de rigoare: China, US, Rusia, India, Germania, UK, Canada…
  tot respectivii sunt cei care ne arata cu degetul si ne spun ca nu producem suficienta energie verde, ca poluam in draci. si ce facem noi? pentru ca trebuie sa “ascultam” fratele mai mare, distrugem tara ca sa producem energie verde. de exemplu, distrugem rauri de munte cum e Capra prin microhidrocentrale. in proces, am distrus cu excavatorul frumuseti caruia naturii i-a trebuit poate milioane de ani sa creeze. adio pastravi… totul cu acceptul si finantarea statelor de mai sus.
  si noi ce discutam? Google? care-i mai tare si mumos in inovatie?
  traiti in propria lume, orbiti, nu vedeti nimic ce se intampla in jur… o sa ne gaseasca sfarsitul cu smartfone in mana si ochelari gogle pe nas.

 18. VOC

  Din punctul meu de vedere, Romania e super daca:
  1) esti competent, destept si muncitor

  Depinde ce înseamnă pentru tine „super”. Dacă ești competent, deștept și muncitor s-ar putea să fie „mai super”* în altă țară.

  Practic singurele lucruri pe care România le are de oferit sunt limba română, rude (dacă n-au plecat), prieteni (dacă n-au plecat) și o piață de tip „vestul sălbatic” în care, teoretic**, dacă ai o idee ai și loc să o implementezi (nu ai concurență).

  *) Figură de stil; știu că superlativele nu acceptă grade de comparație
  **) Doar că România nu prea e în top la ease of doing business

 19. Mircea

  globalizarea se dezvolta, nu e prea departe de apogeu. fiecare e liber sa traiasca acolo unde ii place. mi se pare obositor sa tot terfelim tara asta, sau oricare alta tara.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.