Subcarpați & Strings în Kruhnen Musik Halle

O seară de neuitat în Kruhnen Musik Halle. Hai să o luăm cu începutul.

Îmi plac Subcarpați. Îmi place folclorul adus la zi, reinterpretat pe gustul publicului modern. Mi se pare una din cele mai bune nișe – și am ascultat-o de la K1 încoace în cam toate ipostazele în care a apărut. Subcarpați e însă un proiect mai generos – un super-band care strânge la fiecare album zeci de artiști – și sub umbrela Subcarpați se întâmplă mult mai multe lucruri interesante din punct de vedere muzical.

Așa că în momentul în care vezi că vine la tine în oraș „Subcarpați & Strings”, cumva ți-e clar că trebuie să fie un lucru interesant – nu doar Subcarpați, dar vin și cu ceva artiști de muzică clasică. Să vezi ce iese, trebuie să fie ceva grozav.

Doar că.

Nu înțeleg de ce artiștii români nu intră în scenă la ora anunțată. Dacă mai mulți artiști ar face lucrul ăsta s-ar elimina multe probleme, și lumea ar veni din timp, așa cum se face la un spectacol.

Nu știu dacă acustica din Kruhnen e bușită sau băieții de la Subcarpați nu au decât o singură metodă de a repara orice problemă de sonorizare, dau volumul mai tare. E unul din primele concerte la care am auzit microfonii – și cu o zi înainte oamenii de la Kruhnen se lăudau că cei de la Subcarpați fac repetiții pentru concertul de azi.

Poate că nu există suficiente urechi muzicale în publicul românesc, de vreme ce lumea stă să fie asaltată de ce iese prin instalația de sunet. Aș vrea să spun că Subcarpați cântă slab, dar nu pot să mă pronunț pentru că tot ce am auzit a fost o bârâială fără noimă care semăna cu niște piese cunoscute.

După fiecare piesă MC Bean (cred) ne zicea „vă mulțumim și audiție plăcută în continuare”, de parcă se lăsa de cântat și lăsa pe altul mai bun. Din păcate nu îl lăsa pe altul mai bun.

Partea de & Strings poate că venea după concertul Subcarpați, altfel nu-mi explic. După vreo 40 de minute de bârrr bârrr bârrr am zis că nu e de mine și am plecat.

Ar mai fi ceva probleme, dar nu le enumăr aici. Concertul Subcarpați & Strings a fost dezamăgitor, și intră într-o listă notabilă de concerte slabe în care mai e și concertul ăla de cover-uri al lui Minculescu. De data asta îmi e greu să dau vina exclusiv pe artiști – cred că e o vină comună, națională, că singurul mod în care înțelegem să ascultăm muzica e să o dăm la maximum până nu mai înțelegem nimic. Dacă începem să sângerăm din timpane e aproape bine.


4 Replies to “Subcarpați & Strings în Kruhnen Musik Halle”

 1. Băra

  Am fost până acum la trei concerte în Khruhnen (Zdob și Zdub, Macanache & The Putrids, Mayhem), la toate s-a auzit execrabil, cel mai prost sunet live pe care l-am auzit și am fost la zeci, poate sute de concerte, unele cu trupe destul de furioase. Nu-i doar problemă de volum, ci și de reglaje: instrumentele se încalecă, vocea este îngropată într-o cacofonie a instrumentelor, totul sună pur și simplu prost. Hellhammer este unul dintre cei mai buni și mai complecși bateriști din lume, în Khruhnen au reușit să-l facă inaudibil.

 2. Dorin Lazăr

  Deci problema e la trupă sau la sală? Că nu îmi dau seama. Altfel, lumea părea ciudat de încântată, bag seama că nu au auzit și ei un concert bun vreodată

 3. Băra

  În niciun caz nu este la trupe. Fără a mă considera un specialist, cred că este o combinație între acustica destul de proastă a sălii și sunetiști nu foarte competenți. Într-un fel va suna la sound check-ul cu sala goală, complet diferit atunci când ai câteva sute de spectatori, dacă sunetistul nu înțelege asta de la bun început și nu face ajustări pe primele piese din show, se duce dracului totul. Din cele 3 concerte la care am fost eu, doar la Mayhem am avut parte de o foarte mică îmbunătățire a sunetului pe parcurs, la ceilalți s-a auzit chiar mai rău spre final.
  Nu vreau să par elitist, însă nu m-aș baza pe know-how-ul “lumii” în materie de sunet, cu toate că cel din khruhnen este deranjant de prost pentru oricine.

 4. alexlamba

  Hellhammer este unul dintre cei mai buni și mai complecși bateriști din lume, în Khruhnen au reușit să-l facă inaudibil. Perfect de acord cu prima parte. Dar daca te concentrai pe baterie, o puteai urmari. Eu am reusit. Nu stiu de ce dau volumul atat de tare, eu acolo zic ca e problema, daca lasau volumul la jumatate, era perfect. Cum a fost la Arcturus, la Reduta, ca tot vorbim de HH.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.