Subsistemul Linux pentru Windows

Băieții de la Microsoft arată că în sfârșit cine a trecut la conducere are o minte deschisă spre dezvoltator, și că nu e nevoie de șeful firmei să urle Developers pe scenă ca să demonstreze că îi plac.

Ce se întâmplă – pentru cei care nu știu, multă vreme în Windows NT (chiar și în NT 4.0 – dar cred că a fost retras după Windows 2000) exista un subsistem numit POSIX care îți permitea implementarea unor diverse operații folosind API-urile POSIX. POSIX, pentru cei care nu știu, este unul dintre standardele pe care le implementează Linux. Oricum, subsistemul a fost retras pentru că el era dedicat oamenilor care veneau de pe platforme bizare (gen OS/2 sau UNIX) și care doreau uneltele respective. Microsoft nu a ascuns faptul că nu le-a plăcut niciodată subsistemul acela din Windows NT, și cu prima ocazie l-au îngropat.

Ce se întâmplă acum e că cineva a venit cu ideea genială să reimplementeze acel subsistem – și de data asta să-l facă dedicat Linux, nu POSIX, care e o certificare scumpă, inutilă și incompletă, pentru că nu există niciun sistem POSIX compliant folosit la scară largă și nu i-ar folosi nimănui să implementeze POSIX exclusiv. Munca lor e de-abia la început, ce înțeleg e că au probleme în zonele crețe ale subsistemului Linux, precum zona de terminal – și acolo sper să pună vreo doi-trei-zece programatori buni să repare problema terminalului în Linux, pentru că e una din zonele de care e nevoie de un pic de curățenie (API-ul de terminal e unul din cele mai încâlcite din Linux).

Long story short: Microsoft chiar vrea convergență – și vrea ca, în cele din urmă, să poată să fie capabili să ofere soluții pe toate platformele interesante (OSX nu e o platformă interesantă dar nici nu are prea multe chestii diferite de Linux). Vrea să ducă .NET în Linux și vrea să poți folosi din Windows tot ecosistemul GNU. Mă întreb acum dacă nu cumva asta va însemna și invitația către îngropăciune pentru X11 – nu ca protocol de control, ci ca API de programat aplicații GUI, chestie posibilă pentru că acum aplicațiile din Linux evită în general folosirea directă a X11.

Mno, îmi place ce fac băieții de la Microsoft. Mă bucur că după 15 ani au reintrodus subsistemul POSIX. Hai cu implementarea (tocmai m-au făcut să mă mut pe insider build din nou).