Subsistemul Linux pentru Windows

Băieții de la Microsoft arată că în sfârșit cine a trecut la conducere are o minte deschisă spre dezvoltator, și că nu e nevoie de șeful firmei să urle Developers pe scenă ca să demonstreze că îi plac.

Ce se întâmplă – pentru cei care nu știu, multă vreme în Windows NT (chiar și în NT 4.0 – dar cred că a fost retras după Windows 2000) exista un subsistem numit POSIX care îți permitea implementarea unor diverse operații folosind API-urile POSIX. POSIX, pentru cei care nu știu, este unul dintre standardele pe care le implementează Linux. Oricum, subsistemul a fost retras pentru că el era dedicat oamenilor care veneau de pe platforme bizare (gen OS/2 sau UNIX) și care doreau uneltele respective. Microsoft nu a ascuns faptul că nu le-a plăcut niciodată subsistemul acela din Windows NT, și cu prima ocazie l-au îngropat.

Ce se întâmplă acum e că cineva a venit cu ideea genială să reimplementeze acel subsistem – și de data asta să-l facă dedicat Linux, nu POSIX, care e o certificare scumpă, inutilă și incompletă, pentru că nu există niciun sistem POSIX compliant folosit la scară largă și nu i-ar folosi nimănui să implementeze POSIX exclusiv. Munca lor e de-abia la început, ce înțeleg e că au probleme în zonele crețe ale subsistemului Linux, precum zona de terminal – și acolo sper să pună vreo doi-trei-zece programatori buni să repare problema terminalului în Linux, pentru că e una din zonele de care e nevoie de un pic de curățenie (API-ul de terminal e unul din cele mai încâlcite din Linux).

Long story short: Microsoft chiar vrea convergență – și vrea ca, în cele din urmă, să poată să fie capabili să ofere soluții pe toate platformele interesante (OSX nu e o platformă interesantă dar nici nu are prea multe chestii diferite de Linux). Vrea să ducă .NET în Linux și vrea să poți folosi din Windows tot ecosistemul GNU. Mă întreb acum dacă nu cumva asta va însemna și invitația către îngropăciune pentru X11 – nu ca protocol de control, ci ca API de programat aplicații GUI, chestie posibilă pentru că acum aplicațiile din Linux evită în general folosirea directă a X11.

Mno, îmi place ce fac băieții de la Microsoft. Mă bucur că după 15 ani au reintrodus subsistemul POSIX. Hai cu implementarea (tocmai m-au făcut să mă mut pe insider build din nou).


21 Replies to “Subsistemul Linux pentru Windows”

 1. Sabotor

  A existat si dupa NT, dar l-au tot redenumit, ba SFU, ba SUA (subsystem for unix applications, nu statele 😀 ). L-au avut intotdeauna, dar nu era prea cunoscut/folosit.

 2. Cosmin

  Pentru mine ca utilizator de linux nu poate decat sa fie o veste formidabila.
  Pentru ca o data cu largirea bazei de utilizatori, aplicatiile din linux nu se pot decat imbunatati.

 3. Vlad

  Ballmer – ce bine-ai facut ca ai plecat … pacat ca n-ai facut-o mai devreme, dar oricum, mai bine tarziu decat niciodata.

 4. Blue

  “invitația către îngropăciune pentru X11” ? Pe bune ?
  Se pare că nu ştii ce poate X11…
  Ai rulat vreodată o aplicaţie remote cu grafica afişată local pe terminalul tău X11 ?
  Sau tu foloseşti doar VNC/RDesktop ?

 5. Vlad

  X11 nu e numai o relicva, dar prin prezenta sa a si demonstrat ca comunitatea free software e in general incapabila sa faca o tranzitie de la o tehnologie proasta la una mai buna (legacy si compatibility domina totul). Asta in conditiile in care multi leaderi free software considera X11 o atrocitate.

  Da, X11 forwarding merge foarte bine pe acelasi calculator (de ex, daca rulezi linux intr-un VM) sau pe reteaua locala. Altfel e un protocol foarte prost facut si voluminos (verbose) care merge foarte prost la distanta. Si-l folosesc … ca nu am alta varianta la momentul actual.

 6. Blue

  Merge foarte bine şi la distanţă, prin tunelare ssh. Chiar surprinzător de bine.
  Sunt proiecte gen Wayland si Mir, dar mai e putin până devin standarde.
  Abia acum încep să apară distribuţii ce vin cu Wailand şi Nvidia tocmai ce s-a hotărât să-l suporte.

 7. Vlad

  Pai tu cum crezi ca accesez? Prin ssh forwarding si compresie. Fara compresie defapt n-ar merge deloc. Doar ca si asa merge foarte slab ca performanta. Multe aplicatii fac double buffering, care e un lucru foarte bun pentru rulare locala, dar pentru remote nu. Exista hack-uri gen http://www.vigor.nu/dxpc/ doar ca nu sunt solutii care sa mearga calumea (proiectul respectiv e mort).

  X11 e o porcarie pe care nu si-o asuma nimeni. Toata lumea poate da vina pe altcineva, si asta chiar se intampla.

 8. Blue

  Cine să-şi asume un protocol de 30 de ani ? Important e că merge, fără intervenţii în codul aplicaţiei. Pentru a-l înlocui, trebuie pus ceva ce este compatibil cu el şi care să vină şi cu elemente moderne. Dacă nu s-ar fi bătut Mir cu Wayland, poate am fi avut mai devreme noul sistem.

 9. Blue

  Păi aplicatiile vechi trebuie să mai poată rula, nu ? Ce, Windoze 10 refuză să ruleze aplicaţii scrise pentru Win2K ? Există aplicaţii de producţie care nu au mai fost rescrise de peste zece ani…

 10. Dorin Lazăr

  Blue, ești într-o mare eroare. Nu numai că știu ce poate, ce este și cum funcționează X11 dar am și programat pentru el. Pentru X11, da, nu pentru “Linux Desktop”. Eu cred că tu nu prea ai habar cu ce se mănâncă. Majoritatea aplicațiilor folosesc extensii care să evite X11 și care nu funcționează prin forwarding. Mai mult aplicațiile NU FAC același lucru din punct de vedere vizual prin forwarding, și X11 nu are habar de accelerare – iar dacă tu crezi că folosește cineva primitivele X11 pentru accelerare ești mai mult decât naiv.

  Ție îți funcționează o chestie – bravo. Noi, restul, vrem să trăim în secolul XXI și X11 e o relicvă de pe vremea războiului rece.

 11. Dorin Lazăr

  Aplicațiile vechi pot rula în continuare – dar chiar și-așa, ar trebui să nu fie grija de bază a unui sistem. Aplicațiile vechi pot fi rulate pe sistemele vechi pe care le putem emula acum, că de-aia avem VM-uri. Mai gândește și tu un pic spre viitor.

 12. blue

  Meştere, nu-ti convine X11, mută-te pe XWayland şi gata ! Sistemul e deja gata ! Ubuntu deja vine cu XMir/Unity, ce mai discutăm ? Dacă tu eşti un utilizator doar de aplicaţii noi, nu poţi distruge un sistem care funcţionează nu doar pe Linux, ci si pe toate variaţiile de Unix, BSD, etc.
  Faptul că pe tine nu te coafează ca utilizator de desktop, e problema ta ! Şi s-au găsit deja soluţii şi pentru tine !

 13. Blue

  Iar tu eşti la fel în eroare, crezând că nu ştiu ce e X11 ! Şi eu am programat pe X11 şi ştiu ce poate face. Doar faptul că pretinzi că nu există accelerare în primitivele X11 dovedeşte ce ştii.
  Pe de altă parte, mai uşor cu periatul Microsoft. Până nu scot o versiune nouă de Skype pentru Linux, Microsoft nu este prietenos cu Linux. E doar marketing. La fel au distrus şi Silicon Graphics (cine îşi mai aminteşte de Fahrenheit).

 14. Sabotor

  @Blue
  de ce vrei sa updateze Skype-ul pe linux? Ce, nu-ti place ca e bug-free? Vrei sa se intample ca pe Windows, unde dupa update doar crapa?

 15. Blue

  @Sabotor: Pentru că m-am săturat să primesc imagini şi să nu le pot vedea decât dacă mă autentific pe site. Echipa originală a făcut treabă bună, speram să continue.
  Cât despre M$, sunt ca grecii. Nu-i cred nici dacă aduc daruri. Multe firme s-au ars cu ei după ce au încheiat un contract de colaborare (ex. IBM, SGI, Novell, etc).

 16. Vlad

  Nici Wayland nici Mir nu sunt gata … beta quality (iar beta la Linux distros și beta la Google sunt chestii total diferite).

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.