Sunt vreo doi ani de când Google nu a mai făcut nimic

În afară de o discuție legată de numele companiei (care acum e Alfabet, sau ceva de genul), nu am mai auzit de nimic interesant din partea lui Google de vreo doi ani – de când anunța Material Design, noul (pe atunci) set de UI guidelines. Nu, nu se pune faptul că se mută iCloud pe Google și nici că un calculator făcut de niște băieți de la compania cumpărată de ei l-a bătut pe un campion de Go.

Și îmi plăcea de Google – în ciuda faptului că au ratat complet conexiunea cu utilizatorii finali, cu oamenii. Că Google Plus e un eșec nu mai intră la îndoială – și e un eșec de marketing. Că Facebook face lucrurile pe care le gândea orice programator care a făcut facultatea pe la sfârșitul anilor ’90 nu ar trebui să îi deranjeze – ar trebui în schimb să-i îngrijoreze faptul că nimeni de la ei nu e în stare să facă măcar o aplicație web decentă. Vorbesc și de hangouts (ce aplicație sinistră! ce rău funcționează!), și de youtube (de unde au scos feature-ul să cauți în timp ce asculți sau vezi un clip), și de orice alt produs Google. Și, în momentul ăsta, nu există nicio aplicație decentă de chat scrisă de Google. Chatul din gmail e una din cele mai urâte și inutilizabile aplicații de chat.

Asta poate să însemne mai multe lucruri. Poate cineva de la ei stă acum și gândește sau deja implementează “the next big thing”. Improbabil, având în vedere felul în care Google a devenit o gaură neagră vreme de doi ani. Poate, în schimb, cineva (de obicei managementul) vrea să bage Google în nebuloasa serviciilor B2B – acolo unde își va pierde notorietatea. Din nefericire pentru Google, nu au calitățile deosebite ale celor de la Microsoft care să-i facă să reziste în penumbra serviciilor oferite afacerilor. Nu prea mai au fani.

Nu știu ce se întâmplă cu ei. Sunt curios. Poate au ceva interesant de zis între 18 și 20 mai 2016, la I/O. Deși îmi cam pierd speranța. Și, în alte știri, Intel se pregătește să dea afară peste 12000 de oameni.

sursa foto
sursa foto

PS: Pentru că s-a insistat, și lumea a zis că Google a făcut chestii, am mai jos o listă dintr-un comentariu personal:

Google Photos nu e o inovație, e un freebie. Da, știu că au multe hard-disk-uri. Asta nu înseamnă nimic. Legat de Hangouts, îl foloseam, și e sub orice critică. Înveți asta după ce aștepți 4 zile să-ți facă un video. E ceea ce putea să facă tehnologia în 2005. Google+ e fain dar utilizatorii sunt proști de preferă Facebook (evident că nu, dar bănuiesc că așa gândim primitiv). Google Drive e Dropbox făcut de Google, care mănâncă mai multe resurse și e mai deranjant ca Dropbox și nu știe sincronizare locală între două sisteme, Google Keep e Evernote făcut de Google în care nu poți să scrii cu ș și î (încearcă-le interfața în browser), Youtube nu știe să facă search în pagina cu un clip și au cel mai slab sistem de căutare imaginabil, în plus au și cele mai deranjante reclame (am făcut browsing și fără Adblocker, te-ar ajuta să vezi un pic cam cum e făcut.

Cât despre Facebook, popularitatea lor nu vine din faptul că se vorbește despre ei la Tv, ci se vorbește la Tv din cauza popularității lor.


11 Replies to “Sunt vreo doi ani de când Google nu a mai făcut nimic”

 1. so

  Trăiesc cu speranța că cei de la Canonical vor face și pe mobil ce au făcut pe desktop – o alternativă utilizabilă la Android (cam ce e Ubuntu pentru Windows) – nu chiar un concurent, nimic spectaculos, dar măcar utilizabil de către mase. Momentan sunt foarte în urmă și se bazează tot pe Google ca să atingă masa critică, deci nu. Dar avem răbdare și ajutăm.

 2. Dorin Lazăr

  Sigur. Deși am slabe speranțe și pentru Canonical. Cât timp lumea open-source se bazează pe XFree86 (i-am pus denumirea inițială pentru că cifra aia zice ceva) nu o să existe nimic bun în zona asta.

 3. Andrei

  Google Earth e o aplicatie excelenta, orice companie poate sa faca aplicatii de chat, dating dar sa mentii o aplicatie ca GE updatata cu locatii noi si poze noi e mai greu.

 4. Mircea

  daca iti aduci aminte am mai tot zis ca IT-ul o sa se reaseze, o sa se zguduie putin, gigantii o sa cada sub propria greutate. IBM restructureaza de ceva vreme, Google o duce prost, Intel da afara, au loc zeci si sute de achizitii si mergers etc.
  apropo de Google, s-a discutat obsesiv la un moment dat ce mediu cool de lucru promoveaza, inclusiv chestia cu o zi pe saptamana in care lucrezi (aproape) ce vrei. si? la ce a ajutat?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.