Supereroi români

În mod normal aici aș fi pus cronica de la Amazing Spider-man 2. V-aș fi scris despre un spider-man mai cocalar, complet adaptat vremurilor, tipologia ‘douche-bag’ care își omoară prietena (pe Emma Stone) din neglijență. Mă rog, aș fi preferat să fie Dunst în locul ei, dar aia e altă discuție. [Atenție! Fraza anterioară conține spoilere!]

După două ore și ceva petrecute semi-anesteziat între un individ nespălat și un puradel nespălat, o cronică de film nu prea își are locul. În schimb, mă gîndeam la ce super-eroi români am putea avea în benzile desenate autohtone. Am făcut exercițiul ăsta mai demult, și ne-a ieșit că în loc de Batman, Căpitanul Șmecherie e cel care îi salvează pe români.

Dar s-ar fi apucat unii și alții să mă critice. Că de ce generalizez, că nu-i ok. Așa că m-am gîndit la ce super-erou ar fi absolut necesar pentru noi.

Mă gîndesc să îl numim „Agentul Fabulospirit”. El luptă cu diverși super-infami (n-avem antonim bun pentru erou). De exemplu cu dușmanul lui, Dr. Jegg, Agentul Fabulospirit se apropie, îl bate pe umăr, ia mita pe sub trese și apoi îi spune: „Băiete, e ok din cînd în cînd să te speli. Un duș pe zi nu strică”.

Sau, de ce nu, Aggramatykus, teribilul hacker afectat de Tourette, care va fi atenționat politicos că totuși, după ’m’ e voie cu trei vocale, chiar dacă nu e foarte politicos.

Am constatat totuși că suntem mai buni la creat personaje negative. Primul ministru, în fond, are deja nume de super-villain, „Dr. Ponta”, cu super-puterea lui specifică, minciuna sfruntată. Sau sinistra „Cucuvea”, cu super-puterea „trei mandate”, sau „Marinarul” cu super-puterea „parașuta”.

Cel mai greu o să fie să găsim un singur om să portretizeze cel mai infam personaj din galerie. „Descurcărețul” e un act interpretat de prea mulți în România. Super-puterea lui e lașitatea și supraviețuirea, e ăla pe care Spider-man, Batman sau orice alt super-erou îl dă de pămînt, îl scuipă, îl bate, îl aruncă la gunoi, și el tot rezistă. Din descurcăreți de-ăștia e formată cam toată România, moluște, fără coloană vertebrală, adaptabili, lipsiți de principii.

E genul la care nici Agentul Fabulospirit nu face față.