Ce tare e Apple Watch

Pentru că toată lumea numai despre asta vorbește, trebuie să recunosc: Apple Watch e cel mai tare. Pentru că, în momentul ăsta, după ce nu mai poate să scoată faza cu ‘îmi place iPhone că e mai mic’, orice iTard o bagă în față pe aia cu ‘moamă, Apple Watch e cel mai tare’.

Și este. Un ceas care e prea complex pentru a fi folosit, un sistem care e oricum eclipsat de Android Wear a cărui echipă de dezvoltare a știut să zică și nu atunci cînd trebuia. Un sistem care face prea multe pentru ceea ce ar trebui să fie un ceas.

iTarzii însă au acum încă un argument pentru supremația Apple. Peste două iterații, cînd și Apple o să-și dea seama că nu pierde nimic dacă reduce softul de AppleWatch la nivelul Android Wear, o să braveze că da, uite așa se face, simplificat în mod inteligent. Dar Apple sunt celebri pentru felul în care fac beta testing pe fraierii care vor da 350$, așa că e ok, nu pierdem nimic.

Pînă la urmă, orice glumă aș încerca eu să fac, e o chestiune inutilă; nu o să fac niciodată glume la fel de tari ca Tim Cook.

Tim Cook vorbind catre fraieri
Tim Cook vorbind către fraieri. Poza asta pe site-ul Apple se numește ‘Hero Image’. Cred și eu că e erou: în fond, e nevoie de eroism să vinzi gogoși atît de mari iTarzilor.

14 Replies to “Ce tare e Apple Watch”

 1. Vlad

  A încerca să înțelegi succesul Apple fără SUA e ca și când ai vrea să înțelegi, de exemplu, pe Napoleon fără a înțelege Franța de la sfârșitul anilor 1700.

  Dar părerea mea e că tu nu vrei deloc să înțelegi situația, e mult mai ușor să-i faci pe toți tâmpiți.

  De exemplu, dezvoltatorii de aplicații încă preferă IOS, și deși market share-ul la telefoane e cam de 4-5 ori mai mare la Android față de Apple, tot mai mulți bani sunt în aplicații de IOS.

  E perfect adevărat că Apple acum e extrem de incremental, dar asta nu înseamnă că totul e doar un miraj de marketing. Dacă sistemul de plăți fără card de exemplu funcționează calumea, e o chestie destul de majoră pentru SUA. Acolo nu e suficient să ai ceva tehnologic bun. Trebuie să-i convingi – pe carriers, pe bănci, pe cei care implementează sistemele de plăți. Google pe deoparte, și Verizon pe de alta, n-au reușit decât să facă două sisteme care nu prea merg împreună. Faptul că Apple, și nu carriers, controlează softul total, e un mare avantaj.

  Apropos fanboys sunt enervanți aproape indiferent de culoare. Dar marea majoritate a utilizatorilor Apple NU sunt fanboys. Nici pe departe. Să-i reduci pe toți la fanboys e similar cu discursul politic în care stângiștii îi consideră pe cei opuși fasciști automat, iar dreptacii îi consideră pe ceilalți comuniști.

 2. Dorin Lazăr

  @Vlad E mai simplu să mă iau de iTarzi. Mă refer la oamenii cu care m-am contrat, și care îmi explicau cum Apple e tehnologic superior pentru că… (bullshit, nu sunt).

  Înțeleg ce înseamnă un sistem de plăți care funcționează. Înțeleg ce înseamnă pentru SUA. Eu vorbesc de România – de-asta am scris în română articolul ăsta. Dacă vroiam ceva pentru toată lumea, scriam pe tech dot.

  În România, singurul lucru care s-a perceput este Apple Watch și wow, ce frumos e iPhone mai mare. Sistemul de plăți va fi prea puțin folosit; există plata cu NFC în România și nu prea e folosit, nu văd Apple să schimbe chestia asta pentru o țară care încă se teme să plătească cu cardul.

  În România sunt mai puțini utilizatori de Apple ‘simpli’ și mai mulți iTarzi. Generalizarea funcționează.

 3. Blue

  Tehnologic superior ?
  E uşor de produs soft pentru o SINGURĂ platformă, să ai timp să şi o stabilizezi cum trebuie. Pe acelaşi model ca şi RollsRoyce, care nu se evideţiază prin motorul său ci prin design şi confort (şi preţ, bineinţeles).
  Steve Jobs a fost un foarte bun specialist de marketing şi atât. Eu încă îmi amintesc cum încerca să evidenţieze ca un feature faptul că primul iPhone nu avea multitasking şi suport pentru flash. Dar a convins, până la urmă.
  Am avut ocazia să văd un SDK de al lor, parcă e scris de un student de anul doi. Lipsa eleganţei codului este compensată, însă, de o echipă foarte bună de designeri şi marketing.

 4. Dorin Lazăr

  Steve Jobs nu a fost doar un foarte bun specialist în marketing. A fost un foarte bun antreprenor, e mai important decît “specialismul” lui în marketing.

  Chestia cu suportul de flash e o chestie bună. A aruncat flash la gunoi și a forțat lumea spre HTML5 – a preferat să nu ruleze cod pe care să nu-l controleze, și a fost o decizie bună.

  Nu am lucrat cu SDK-urile lor. Nu știu cît de buni sunt în materie de software. În materie de design, par ok, deși nu mă dă pe spate nimic de la ei. Cît despre tehnologic superior, te cerți cu oameni care încă nu au replicat la postarea asta. 🙂

 5. Blue

  Decizie bună doar din anumit punct de vedere. Cu aruncarea la coş a FlashPlayer-ului a distrus piaţa jocurilor făcute în flash (portabile în acest fel pe orice device).

 6. Vlad

  @Dorin – absolut de acord.

  Apropos, având în vedere câte probleme de securitate a creat Adobe (motivul pentru care Chrome are suport nativ de pdf-uri e în principal securitatea) … mult mai bine fără flash.

 7. Perkele

  Mie imi place iPhone-ul vechi ca il pot folosi doar cu o mana, desi n-am nimic impotriva sa imi iau un Android pe care il pot folosi doar cu o mana. Inteleg si nevoia de telefoane mari, eu acasa folosesc o tableta de 7 inch (Nexus, nu mizerii cu iOS 🙂 ), dar presupun ca daca as fi avut un telefon de 5 inch si ceva, n-as mai fi avut nevoie de tableta. Totusi, pana la urma, raman la ideea ca exista utilizatori diferiti cu nevoi diferite si nu exista ceva absolut mai bun.

  Iar despre smartwatchuri, in afara de 2-3 chestii (aia cu pulsul daca esti ipohondru, sa primesti mesaje si notificari si sa vezi harti daca te misti si ti-e lese sa scoti telefonul din buzuar), nu inteleg absolut deloc la ce ar fi utile. Si primul iPhone a fost o porcarie pe care nu puteai face nici copy/paste si nici nu avea aplicatii, dar in timp producatorii de telefoane si-au dat seama de ce ar avea nevoie lumea, e o sansa mica sa se intample la fel si cu ceasurile inteligente.

 8. bit

  Faptul ca iphone nu are multitasking e un avantaj. Aplicatiile intra in hibernare si astfel economisesc cicluri de procesor si baterie. Windows mobile face la fel.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.