Tastatura românească

Multă vreme am susținut faptul că românii ar trebui să scrie românește pe net. E un lucru necesar dacă gîndim și simțim românește și evităm situațiile penibile; am mai scris despre lucrul acesta în cîteva ocazii, și încă mai cred în treaba asta.

Dar multă vreme răspunsul care mi s-a dat a fost “nu există o tastatură românească”. Și vorbeam de layout-uri, de faptul că layout-ul de programatori e intuitiv, și după aceea mi-am dat seama: cer prea mult de la utilizatori. E normal ca ei să-și dorească o tastatură pe care să și vadă ceea ce scriu. Și, din păcate, o astfel de tastatură nu există.

Zilele trecute însă Cristi Adam m-a contactat să-mi povestească de cel mai nou proiect al lui. Exact asta: tastatura românească. A vorbit cu un producător de hardware și a obținut niște prețuri bune; de fapt, tastatura costă 39 de lei. Serios.

607QkFE

Mi-a trimis o mostră prin poștă. Și trebuie să vă spun o chestie: e de departe cea mai bună tastatură sub 100 de lei pe care am văzut-o. E plăcută la atingere, nu îți dă sentimentul ăla de plastic ieftin, și tastele cu caracterele românești sunt acolo unde trebuie. E o tastatură foarte faină, o plăcere să o folosești.

Și acum problema: Cristi nu are banii necesari pentru a produce o asemenea tastatură. Cînd produci ceva la prețuri atît de mici, trebuie să comanzi cel puțin 1000 de bucăți; ori 39.000 de lei nu sunt de ici de colo. Așa că a deschis un proiect pe site-ul kickstarter românesc, “Multifinanțare”. Acolo puteți să îl ajutați să strîngă banii pentru a comanda cele 1000 de tastaturi.

Citiți și prezentarea pe care o face Cristi pe site-ul de finanțare, și îmi place și prezentarea video pe care a făcut-o.

 


31 Replies to “Tastatura românească”

 1. VOC

  Foarte interesant. Personal nu mi-aș cumpăra așa ceva pentru că și eu prefer layout-ul secundar din standard (ăla „pentru programatori”) și pentru că prefer tastaturile mecanice.

  Două sugestii: 1) Enter stil ANSI (pe un singur rând) în locul Enter-ului stil ISO (două rânduri, mai mare pe rândul de sus). Probabil o chestie de gust, dar am impresia că lumea e obișnuită cu stilul ANSI. 2) aș picta caracterele moarte cu altă culoare.

 2. Alin R.

  Eu nu pot nici să susțin, nici să-mi fac cont pe site. Nici de acasă, nici de la birou, de pe niciun browser(mă rog, de pe niciun browser pentru plebe, dar dacă nu merge de pe alea…).

 3. Raluca

  Vreau si eu sa sustin omul, dau Sustine, ma duce la error page: This page has a redirect loop. What now? Chiar as vrea sa incerc tastatura asta.

 4. Cristian

  @VOC Pentru tine recomand cu toată inima http://cristianadam.blogspot.de/2013/10/ro-tastatura-ro-pro.html

  Eu o folosesc zilnic și sunt foarte mulțumit de ea.

  Am preferat tasta Return mare deoarece Â-ul ar fi mai aproape. În același timp avem Shift stânga mare precum la alte tastaturi cu 104 taste.

  Referitor la culori, mai bine fără. Am încercat și nu a ieșit foarte bine. Cred că întâi se pune alb și apoi culoarea și este greu să menții alinierea. Probleme tehnice 🙂

  În schimb la WASD nu ai probleme. Vezi http://cristianadam.blogspot.de/2014/02/ro-tastatura-romaneasca-3-in-1.html

 5. Dorin Lazăr

  De acord, ALT-A e mult mai eficient; pe de altă parte, foarte mulți oameni care tehnoredactează sunt obișnuiți cu [

  E ca și cu Qwerty. Nu ne place standardul oficial, dar e atît de încetățenit încît e nepractic să folosim alt layout. Marea masă de oameni (și probabil că nu programatorii) o să folosească layout-ul romanian oficial.

 6. Mithrandir

  Ce e mai complicat de înțeles? Că ă și a sunt în același loc sau că ă și [ sunt în același loc? Plus că Ro Programmers e tolerantă la erori, ai uitat de Alt ai un a în loc de un ă.

  Pe tastaruă poate fi pictat ă-ul lângă a așa cum se propune sa fie lângă [ acum.

 7. Cristian

  @Alin R., @Raluca proiectul se poate susține acum. În lista susținătorilor a apărut și Cristian Secară.

 8. Iulian George Lazar Visu

  Fiecare literă trebuie sa aibe tasta ei, altfel nu e tastatura româneasca ci o cârpeală, nu au de ce sa fie două litere pe aceeasi tasta.

 9. Roxana

  @Iulian George

  Văd că folosești diacritice, bănuiesc că nu pe Romanian Programmer’s. Apasă tasta alt din dreapta, apoi apasă s. O să descoperi de ce sunt două litere pe aceeași tastă 😉

 10. Iulian George Lazar Visu

  Nu contează de ce sunt, eu am zis că nu au de ce să fie, fiecare literă merită o tastă, m-am uitat și eu la tastatura franceză unde toate literele cu accent sau sedile au tasta lor fiecare, nu are rost să inventăm apa caldă…dar na, nu am mai fi noi români, nu?

 11. Roxana
  1. Faptul că poți face un © cu alt dreapta+c sau ß cu alt dreapta+s e din cauza layout-ului, nu din cauza tastaturii. Poți face chestia asta tu însuți, cu tastatura ta, chiar acum. Tastatura fizică de mai sus doar reflectă o realitate existentă.
  2. Și francezii pot face semnul € din alt+e. Nemții fac @ din alt+q. Dacă te uiți la o tastatură franceză, o să vezi că au câte trei caractere pe la literele de sus: http://www.buypcsupplies.com/images/cat/38565_xlargenss_ndo4211.jpg

  Dar na, dacă ești atent la chestiile astea nu te mai poți plânge, ceea ce s-ar putea să fie grav.

 12. Iulian George Lazar Visu

  2 Semnul euro nu este un semn al alfabetului francez. Dacă folosești o tastatură franceză îți dai seama că cele care se văd pe rândul de sus și pe care se mai află și cifre sau alte simboluri funcționează fără sa necesite apăsarea a shift alt caps sau mai știu eu ce. Ce nu vrea nimeni să priceapă este că o tastatură românească trebuie sa permită scrierea oricărui cuvânt din limba română fără să fie necesară acționarea de taste adiționale altfel nu va face nimeni efortul și toată lumea va continua în același stil agramat. Tastatura franceză permite scrierea oricărei litere a alfabetului francez fără a fi nevoie de caps alt shift si mai stiu eu ce. Alte gânduri?

 13. Mithrandir

  Am scris luni de zile pe o tastatură în franceză și nu, nu poți scrie orice cuvânt direct din tastele cu litere, tot mai trebuie ceva auxiliar.

 14. Iulian George Lazar Visu

  Da, trebuie sa fie legată la calculator… serios acum, aștept un exemplu concret.

 15. Iulian George Lazar Visu

  toate acestea pot fi tastate fără a avea nevoie de nimic auxiliar pe o tastatură franceză: é è ç à ù , or fi ei mai…puțin deștepți, sau puțin mai deștepți ?

 16. Dorin Lazăr

  Iulian: nimeni nu înțelege exact care e problema ta. Cu cine ai o problemă și de ce. Te deranjează layout-ul standard pe care îl propune Cristi Adam? Te deranjează alt layout?

  Nu-mi pasă nici cît negru sub unghie de francezi. Și am unghiile tăiate scurt, recent chiar.

 17. Iulian George Lazar Visu

  Atunci e grav, rezumat,eram împotriva ideii de Alt-a = ă și alte artificii de genul atâta tot, layout-ul e perfect.

 18. Dorin Lazăr

  Ah, ok 🙂 Păi atunci nu te superi cu nimeni de pe-aici, cred că toată lumea înțelege că Romanian for Programmers e exact ce zice: “for programmers”.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.